Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chłodzenie

wrozansk

Recommended Posts

W moim przypadku GWC nie wyszedł, koszt nie był duży, same rury, ale zmienny poziom wody zalewał rury.

Ale te chłodzenie PC , chętnie bym sprawdził. Jako oczywiście jeden z elementów. Klimatyzator ścienny w moim przypadku to zło, Jak ktoś ma chore zatoki wie o co chodzi :(

E tam - od kolegi z poprzedniego posta dowiesz się że to jedynie słuszne rozwiązanie. Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać:D

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę ,że zaczyna się wyłaniać stary pomysł- tj OP cały dół +góra łazienka/komunikacja/suszarnia , a w sypialniach (szczególnie na piętrze) klimakonwektory.

Chyba najlepszy stosunek koszt/efekt z tych wszystkich kombinacji-minus taki ,że przy dużych przeszkleniach może być nie skuteczne.

U mnie w domu przy dwóch kondygnacjach parter jest ok-w salonie mam niekiedy 24-25 st ok 16 i czuje się przyjemny chłodek (bo jest już:pcień ), ale w sypialniach na górze jest za to szał gorąca.

Przemyślana sprawa chłodzenia w projekcie i świadomy wybór rozwiązania-to jest klucz tego zagadnienia.Post factum mamy dużo ograniczeń.

pozdrawiam (chłodno)

Gość TwojPan
E tam - od kolegi z poprzedniego posta dowiesz się że to jedynie słuszne rozwiązanie. Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać:D

A co ma klima do zatok,he?

Ja i ponad 40% społeczeństwa ma z nimi problemy. Dobrze zaprojektowane położenie jednostek i nie ma żadnego problemu.

Gość TwojPan

Chyba najlepszy stosunek koszt/efekt z tych wszystkich kombinacji-minus taki ,że przy dużych przeszkleniach może być nie skuteczne.

Mam w ok 75% przeszklony wysoki salon z aneksem i jadalnią 60m2. Chłodzi/grzeje go jednostka slim 3,5 kW. Gdyby miały to zrobić klimakonwektory ich koszt byłby większy niż jednostki PC.

Myślalem, że zatoki to kwestia bakterii i/lub wirusów. To nie one powodują choroby? Niby przeziębienie to od zimna - ale morsowanie i wskakiwanie do zimnej wody po saunie to super zdrowe jest. Gdzie tu sens?

No, chyba, że ktoś zrobi z klimy wylęgarnię szkodników.

Najwięcej o szkodliwości chłodzenia podłogą w połączeniu z np. GGWC piszą koledzy którzy tego nie mają.

Powtarzam po raz n-ty nie zaobserwowałem szkodliwych skutków od ok. 5 lat.

Najbardziej w chłodzeniu przy pomocy klimy przeszkadza mi ruch powietrza i chałas, oraz nadmierne obniżanie wilgotności.

To własnie - ruch zimnego, przesuszonego powietrza sprzyja infekcjom ( nie pisze tu o samym wymienniku , który nieodpowiednio, zbyt rzadko czyszczony może być źródłem infekcji np. bakteryjnej, grzybiczej czy wirusowej ).

Mam w ok 75% przeszklony wysoki salon z aneksem i jadalnią 60m2. Chłodzi/grzeje go jednostka slim 3,5 kW. Gdyby miały to zrobić klimakonwektory ich koszt byłby większy niż jednostki PC.

To może to jakoś porównamy - może na przykładzie domu dwukondygnacyjnego ok 200m2.

Załóżmy cztery sypialnie - koszt klimakonwektora to ok 2000 pln brutto ( np Daikin , znakazłem jakiś cennik w necie) x 4=8000 pln brutto

Teraz od tej kwoty trzeba odjąć różnicę pomiędzy OP a tą samą podłogą bez OP.To powinny być wszystkie nakłady na chłodzenie.

A teraz z kolei trzeba uwzględnić koszty kanałówki na 4 sypialnie (tj jednostki , kanały rozprowadzające, itp).

No i pozostaje różnica w cenie PC- przymijmy średnią cenę ok 30 000pln za powietrzną.

Dodam tylko , że klimakonwektorami sterujemy temp indywidualnie w każdej sypialni.

Pzdr

My włączyliśmy chłodzenie pasywne na pompie ciepła dwa tygodnie temu. Na zewnątrz 30-32 stopnie, w środku max. 25, a często 24-23. Jest cudownie. :) Sprawdzimy rachunek i damy znać(ale nie jesteśmy za bardzo obiektywni, bo PGE dalej nie podłączyło nam normalnego prądu i jedziemy na budowlanym :( ).

My włączyliśmy chłodzenie pasywne na pompie ciepła dwa tygodnie temu. Na zewnątrz 30-32 stopnie, w środku max. 25, a często 24-23. Jest cudownie. :) Sprawdzimy rachunek i damy znać(ale nie jesteśmy za bardzo obiektywni, bo PGE dalej nie podłączyło nam normalnego prądu i jedziemy na budowlanym :( ).

To super- chyba już wiem w czym problem.

Oprócz prawidłowo wykonanego systemu chłodzenia pasywnego , ważne są indywidualne preferencje użytkowników.

Dla jednych 25 st w sypialni jest ok- dla innych 20/22st

Mam pytanie pomocnicze- czy w ciągu dnia masz nie zaciągnięte rolety okienne ?

To super- chyba już wiem w czym problem.

Oprócz prawidłowo wykonanego systemu chłodzenia pasywnego , ważne są indywidualne preferencje użytkowników.

Dla jednych 25 st w sypialni jest ok- dla innych 20/22st

Mam pytanie pomocnicze- czy w ciągu dnia masz nie zaciągnięte rolety okienne ?

Nie pisz głupot kolego mam w domu 22-23C bez klimy i nie muszę opuszczać rolet aby mieć komfort.

Ps. do południa są zipy i markizy , od północy nie opuszczam w ciągu dnia , od zachodu od 14-15 do wieczora przymykam ( wschód do wspólna ściana - bliźniak ).

Nie pisz głupot kolego mam w domu 22-23C bez klimy i nie muszę opuszczać rolet aby mieć komfort.

Ps. do południa są zipy i markizy , od północy nie opuszczam w ciągu dnia , od zachodu od 14-15 do wieczora przymykam ( wschód do wspólna ściana - bliźniak ).

Kuźwa ,człowieku-mam wysłać foty , żebyś „uwierzył” ?

Inni też bajdurzą ?

To teraz mam napisać , że zapewne mieszkasz na jakimś „wypi...owie”, bo masz za niskie temp ?

Chyba nie o to chodzi...

Ale ok- niech będzie , możemy zmniejszyć problem braku klimy nie dopuszczaniem do nasłonecznienia (mając cały dzień od południa i zachodu zaciągnięte rolety lub je przymykając ręcznie lub automatycznie) , nie wpuszczać gości oraz zakazać dzieciakom grać na kompach ( parę dobrych kW ciepła), itd

Może mój tryb życia i moich domowników jest chaotyczny , trudno-wolę jednak mieć możliwość skutecznego zmniejszenia temp przynajmniej przed snem..

Przy obecnych temperaturach w ciągu dnia nie jestem w stanie przy pomocy GGWC zbić temperaturę po niżej 24oC. Kompletnie mi to nie przeszkadza bo dzięki chłodnicy podłączonej pod nawiew WM można spokojnie spać bez potu cieknącego po tylnej części ciała.

Jeszcze tylko wstępne wnioski z dzisiejszej ( ale nie nowej) dyskusji.

Nie duży domek np parterowy dla 2 osób - 100% OP i opcja TwojegoPana tj Samsung Ehs z klimatyzatorem np w salonie i sypialni.

Większa chałupa np dwupoziomowa-OP dół i częściowo góra , sypialnie góra klimakonwektory

Różnica w kosztach inwestycyjnych raczej nie będzie straszna , jedynie może być delikatny wzrost T1 ( choć z zasady w sypialniach są niższe temp oraz ciepłe powietrze unosi się zawsze do góry...) z klimakonwektorami.

Uważam , że nie ma co bić piany jaki to system jest naj- trzeba rozpatrywać indywidualnie temacik.

Najważniejsza jest moim zdaniem świadomość danego wyboru

Pzdr

Witam ,

trochę się wkręciłem w temat i dodam jeszcze co nie co.

Mamy tu na forum kilka sprawdzonych systemów chłodzenia :

-PC i klimakonwektory ( np Map78, Pratchawiec)

-PC i dwie jednostki wewn slim (TwójPan)

-chłodzenie podłogą (dużo osób może to stosować- raczej najmniejsza sprawność tego rozwiązania)

-chłodzenie powietrza z reku ( ze względu na małe przepływy słabe efekty- ale niekiedy wystarcza np Tomasz131)

Nie zauważyłem jednak , aby ktoś tu miał zaprojektowany kompleksowy system chłodzenia dla całego budynku- raczej mamy do czynienia z klimatyzowanymi w pełni kilkoma pomieszczeniami lub systemami o niskiej efektywności na całej powierzchni (OP).

Zapewne stoją tu na przeszkodzie koszty, dlatego najwięcej ścieramy się tu o tylko częściowe rozwiązania tematu.

A zastanawiał się ktoś nad reku o większym przepływie i z chłodnicą- wtedy latem można by wg potrzeb włączyć chłodzenie na max obrotach ?

To chyba było by najprostsze - pytanie tylko jaki będzie koszt różnicy w zakupie takiego reku i chłodnicy wodnej ?

Pzdr