Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To dodaj koszt bufora z osprzętem albo grzania w droższej strefie, jak rezygnujesz z podłogówki.

Ok- na moim przykładzie :

-bufor 50 ltr 900pln

-wilo 350 pln

-śrubunki 200 pln

-robocizna ,przyjmijmy „znajomego” hydraulika np 400pln (i flaszka)

Razem ok 2000pln brutto

Teraz średnia cena kWh- u mnie na grzejnikach to 0.43pln brutto (ok60% w T2)

Nie ma co zgadywać- możemy podepszeć się przykładem Mapa78 ( dół OP, sypialnie góra klimakonwektory), wychodzi mu ok 85-90% w T2 ( koszt roczny ok 1600-1900 pln jak dobrze pamiętam).Realnie uważam , że przesunie nam się zużycie na T1 o ok 10% w stosunku do tylko OP ( nie wszyscy mają tylko w T2)

Rocznie więcej może wyjść ok 200-300 pln.

Np rocznie 3500 kWh -10%=3150x 0.3 T2=945pln

350 kWh x 0,7 pln T1=245 pln

Razem 1190 pln , a przy 100% w T2 będzie 1050 kWh - czyli ok 150 pln rok , tyle kosztuje możliwość chłodzenia w nowych domach z reku ( Map ma bez reku, przeciętne ocieplenie- ważne są proporcje T1/T2)

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie
https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562618

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodam tylko , że bufor wcale nie musi być- Map chyba go nie ma i jest git.

On ms chyba Purmo Vido , nie ma tam żadnych zaworów odcinających- więc z natury można wszystko pięknie wyregulować bez bufora. Jedynie latem odcina OP.

Może tylko zbiornik w szeregu trzeba zamontować ze względu na mały zład wody bez OP- koszt ok 1000 pln

I co teraz ?

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie
https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562620

@bobrow

Nie odkrywaj niepotrzebnie Ameryki. PC PW + klimakonwektory w wybranych pomieszczeniach (np. salon i 2-3 sypialnie) - takie instalacje wykonywane są od lat.

Jak ktoś chce mieć klimatyzację i po prostu go na nią stać (urządzenia i eksploatacja) i do tego nie chce mieć n agregatów na budynku, to wybierze taką właśnie instalację mieszaną. I nie będzie się głowił nad tym czy wejdzie bardziej w tanią czy drogą taryfę. Tym bardziej, że można mieć i fancoila i podłogówkę.

Jesli chcesz w sypiali podłogówkę zastąpić klimakonwektorem, to musisz wybrać urządzenie raczej z górnej półki, ciche. Np. Fancoile HP z Daikina lub z silnikami BLDC.

Chłodzenie przewymiarowaną reku jest bez sensu i ekonomicznie nieuzasadnione.

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562625

@bobrow

Nie odkrywaj niepotrzebnie Ameryki. PC PW + klimakonwektory w wybranych pomieszczeniach (np. salon i 2-3 sypialnie) - takie instalacje wykonywane są od lat.

Jak ktoś chce mieć klimatyzację i po prostu go na nią stać (urządzenia i eksploatacja) i do tego nie chce mieć n agregatów na budynku, to wybierze taką właśnie instalację mieszaną. I nie będzie się głowił nad tym czy wejdzie bardziej w tanią czy drogą taryfę. Tym bardziej, że można mieć i fancoila i podłogówkę.

Jesli chcesz w sypiali podłogówkę zastąpić klimakonwektorem, to musisz wybrać urządzenie raczej z górnej półki, ciche. Np. Fancoile HP z Daikina lub z silnikami BLDC.

Chłodzenie przewymiarowaną reku jest bez sensu i ekonomicznie nieuzasadnione.

No i tu jest problem- chciałbym mieć klimę , ale nie za dużo bym chciał zapłacić.Do tego nie wiem ile lat będzie ciepłych, itp.

Nie zaskoczyłeś mnie swoją opinią- po prostu trzeba się zdecydować czy chcę mieć prawdziwą klimę , pół klimę czy też jakąś protezę.

Edytowane przez bobrow
Korekta
https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562630

No i tu jest problem.............. poprostu trzeba się zdecydować czy chcę mieć prawdziwą klimę , pół klimę czy też jakąś protezę.

Dokładnie tak. Trafiłeś w samo sedno :)

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562631

Gość TwojPan
Dokładnie tak. Trafiłeś w samo sedno :)

Aby mieć PC i klimę wcale nie potrzeba "n" agregatów na zewnątrz i klimakonwektorów. Tylko Daikin zagmatwał się w maxymalnym zbajerowaniu klienta i sterownika swych PC, a zapomniał o najprostszym i najtańszym rozwiązaniu, bo bez wymiany czynnik chłodniczy/ woda-tak jak ma się to w przypadku montowania klimakonwektorów, czyli tak jak zrobił to doświadczony w chłodnictwie Szajsung w swych jednostkach TDM ;). Taniej w zakupie, oszczędniej w eksploatacji.

Ja mam jedną jednostkę zewn. PC 8kW i dwa klimatyzatory slim 3,5kW w wewnątrz. Do tej jednostki mógłbym podpiąć nawet trzy klimatyzatory, każdy po max 2,5 kW. A do mocniejszych jednostek nawet 4 i więcej jedn.wewnętrznych.

Bobrow, zapraszam na kawę. Ocenisz sam jak to się sprawuje :)

Edytowane przez TwojPan
https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562655

Ok- na moim przykładzie :

-bufor 50 ltr 900pln

-wilo 350 pln

-śrubunki 200 pln

-robocizna ,przyjmijmy „znajomego” hydraulika np 400pln (i flaszka)

Razem ok 2000pln brutto

50l to nie bufor. Ile ciepła tam zmieścisz?

Dorzuć jeszcze grupę mieszającą do podłogówki.

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562656

Nie zaskoczyłeś mnie swoją opinią- po prostu trzeba się zdecydować czy chcę mieć prawdziwą klimę , pół klimę czy też jakąś protezę.

Czytając ostatnie posty bym dodał jeszcze - czy chce się iść na kompromisy - zasłaniać rolety i znieść trochę więcej niż 20°C kilka razy w roku, czy chce się siedzieć w 20°C w południe przy otwartych drzwiach tarasowych ;)

Duża część dyskusji to rozmowa o wyższości jednych świąt nad drugimi, jeśli n osób chłodzi podłogą i jest zadowolonych, albo jest to wystarczające, to nie widzę powodu by n innych osób które tego rozwiązania nie stosuje wmawiało że to jest be i nie może działać tak fajnie jak inni mówią.

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562665

Szanowny Twój Panie

Systemów jest wiele. Fajnie, że jesteś ze swojego zadowolony. Polecaj go innym.

Ale jak krytykujesz inne, to z sensem.

Układ PC PW + fancoile wcale nie jest zagmatwany. A porównując go z twoim - wręcz przeciwnie.

W Daikinie - z punku widzenia urządzenia masz prostego splita z jedną instalacją chłodniczą, parą połączeń, jednym wymiennikiem i zaworem rozprężnym, jednym układem czujników płytą elektroniki itd.

Z punktu widzenia instalacji - masz tylko rurki z wodą. Podłączysz sobie do nich 1 dużego fancoila kanałowego albo 5 czy 10 małych. Niezależnie od pc, dowolnego producenta, dowolnej konfiguracji (kanałówka, ścienny, kaseta mała, duża obwodowa, przypodłogowy itp)

Mamy domy jednorodzinne tylko z fancoilami (6-8 szt.)

W Twoim systemie masz dodatkową linie chłodniczą z agregatu do budynku, + dodatkowe linie chłodnicze do jednostek wewnętrznych z zaworami rozprężnymi lub linie do skrzynek rozdzielaczowych freonowych z zaworami rozprężnymi. N połączeń chłodniczych, karty elektroniki, czujniki, okablowania, zawory rozprężne itd. I chyba więcej jak 3-4 jednostki nie da się podłączyć a ich możliwości aranżacyjne są dość ograniczone.

Nie pisz więc o zagmatwaniu, bo właśnie układ wodny to prostota.

Co do sterownika - od 2012 roku z podświetlanym czytelnym polski menu opisowym.

Owszem - możliwości konfiguracyjne ze strony serwisowej są bardzo zaawansowane, ale to wynika z zaawansowania technologicznego urządzenia.

Przyszły budowniczy

Z tymi świętami to nie tak. Bo na każde możesz dostać ten sam prezent.

Chłodzenie podłogówką ma jedną istotną zaletę - jest lepsze niż żadne, bez kosztów.

Poza tym ma same wady - jest w ogóle niesterowalne, mało wydajne i dla wielu osób niekomfortowe.

Jak je sobie zrobisz sam i nie masz nic innego, to je chwalisz.

To tak jak z dzieckiem które odbija piłkę o świeżo malowaną ścianę twojego garażu.

Jak dziecko jest sąsiada - to byś nogi z d... powyrywał.

Jak twoje - duma serce rozpiera, jak pięknie kopie, przyszły Lewandowski rośnie.

Kompromisy oczywiście są dla ludzi.

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562674

Szanowny Twój Panie

Układ PC PW + fancoile wcale nie jest zagmatwany. A porównując go z twoim - wręcz przeciwnie.

W Daikinie - z punku widzenia urządzenia masz prostego splita z jedną instalacją chłodniczą, parą połączeń, jednym wymiennikiem i zaworem rozprężnym, jednym układem czujników płytą elektroniki itd.

Z punktu widzenia instalacji - masz tylko rurki z wodą. Podłączysz sobie do nich 1 dużego fancoila kanałowego albo 5 czy 10 małych. Niezależnie od pc, dowolnego producenta, dowolnej konfiguracji (kanałówka, ścienny, kaseta mała, duża obwodowa, przypodłogowy itp)

Mamy domy jednorodzinne tylko z fancoilami (6-8 szt.)

W Twoim systemie masz dodatkową linie chłodniczą z agregatu do budynku, + dodatkowe linie chłodnicze do jednostek wewnętrznych z zaworami rozprężnymi lub linie do skrzynek rozdzielaczowych freonowych z zaworami rozprężnymi. N połączeń chłodniczych, karty elektroniki, czujniki, okablowania, zawory rozprężne itd. I chyba więcej jak 3-4 jednostki nie da się podłączyć a ich możliwości aranżacyjne są dość ograniczone.

Co do sterownika - od 2012 roku z podświetlanym czytelnym polski menu opisowym.

Owszem - możliwości konfiguracyjne ze strony serwisowej są bardzo zaawansowane, ale to wynika z zaawansowania technologicznego urządzenia.

Przyszły budowniczy

Z tymi świętami to nie tak. Bo na każde możesz dostać ten sam prezent.

Chłodzenie podłogówką ma jedną istotną zaletę - jest lepsze niż żadne, bez kosztów.

Poza tym ma same wady - jest w ogóle niesterowalne, mało wydajne i dla wielu osób niekomfortowe.

Jak je sobie zrobisz sam i nie masz nic innego, to je chwalisz.

To tak jak z dzieckiem które odbija piłkę o świeżo malowaną ścianę twojego garażu.

Jak dziecko jest sąsiada - to byś nogi z d... powyrywał.

Jak twoje - duma serce rozpiera, jak pięknie kopie, przyszły Lewandowski rośnie.

Kompromisy oczywiście są dla ludzi.

Piszesz co wiesz ale czy wiesz do końca co piszesz to wątpię.

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562702

50l to nie bufor. Ile ciepła tam zmieścisz?

Dorzuć jeszcze grupę mieszającą do podłogówki.

Kaizen- ale KK mają tę samą temp co OP.. Trzeba tylko zawory odcinające doliczyć

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562703

Kaizen- ale KK mają tę samą temp co OP.. Trzeba tylko zawory odcinające doliczyć

No, to mnie zaskoczyłeś. Klima dając w okolicach 3kW ma u mnie grubo ponad 40*. Nie spodziewałem się, że o tyle sprawniejsze mogą być KK.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=400632

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562705

Kaizen- klimatyzator podsufitowy może rzeczywiście wymagać wyższej temp, ale podokienne KK już nie.

35 st spokojnie daję radę- jeśli oczywiście KK nie ma za małej mocy.

W biurowcu mam głównie jednostki kasetonowe sufitowe- nie sprawdzałem temp , ale wszystko hula ( duże pionowe okna , duża ilość mocnych komputerów z dwona monitorami - ciepła dużo.

Rocznie na 500m2 grzania i chłodzenia (praca non stop w godz roboczych) zużywam ok 8 000kWh , praca tylko komfort.

Pzdr

Edytowane przez bobrow
korekta
https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562724

Gość TwojPan
Szanowny Twój Panie

.

Układ wodny to prostota....może w montażu, ale już w wymianie czynnik chłodniczy/woda bezstratny nie jest. Więc i koszt użytkowania jest większy. Dwa, kilka rurek w do splitów nie jest majątkiem, a na stracie inwestycji kosztem ...żadnym. reszta o czy piszesz, zawory rozprężne, elektrnika itd. znajdują się w jednostkach wewnętrznych, więc nie komplikuje to układu jak to opisujesz .A na pewno nie przysparza dodatkowych kosztów. Celowo pomijasz koszt klimakonwektorów, problemy z ich umiejscowieniem, odprowadzeniem skroplin z jednostek zamontowanych w podłodze itd. Kasa się liczy, nie kieszeń inwestora. Można by tak długo, ale jesteś fanatykiem Daikina (którego o włos miałbym w domu) i nic nie poradzę, że tak już masz. Ale proszę nie rozpisuj swych teorii, bo nie sa prawdziwe.

Porozmawiajmy zatem na koniec o ...kasie. Zbudujesz układ opart na jednej jednostce zewnętrznej 8kW, i mocy chłodniczej zawartej w dwóch urządzeniach ukrytych aby ich moc była równa ok 7kw w grzaniu i podobnie w chłodzeniu za 28k pln z montażem?

Edytowane przez TwojPan
https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562774

Gość TwojPan
No i tu jest problem- chciałbym mieć klimę , ale nie za dużo bym chciał zapłacić.Do tego nie wiem ile lat będzie ciepłych, itp.

Z tą niewiedzą ile lat będzie ciepłych to przesadziłeś ....he he. Mądry koleś a pierdoły pisze :) A zimnych ile będzie co?

Zapraszam raz jeszcze, winien ci jestem dobra wódkę więc popijemy i pogadamy.

Zejdź z forum i teorii a pokażę ci jak działa mój system. Ocenisz sam.

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562776

Z tą niewiedzą ile lat będzie ciepłych to przesadziłeś ....he he. Mądry koleś a pierdoły pisze :) A zimnych ile będzie co?

Zapraszam raz jeszcze, winien ci jestem dobra wódkę więc popijemy i pogadamy.

Zejdź z forum i teorii a pokażę ci jak działa mój system. Ocenisz sam.

Ja nie pisałem o sobie...

To było ogólnie....

Osobiście użytkuję kilkanaście PC P/P , dwie P/W i kilka klimatyzatorów i mam wyrobione zdanie nt komfortu w pomieszczeniach.

Nie mam problemu z moimi systemami i nie narzucam nikomu swoich rozwiązań.

A jeśli chodzi o wódeczkę- to dziękuję ,może przy okazji skorzystam ( choć preferuję czerwone wino lub „łychę” z limonką)

Pzdr

PS

Szanuję osobisty wybór każdego z nas - „róbta co chceta” , tylko nie ściemniajcie...

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562779

Układ wodny to prostota....może w montażu, ale już w wymianie czynnik chłodniczy/woda bezstratny nie jest. Więc i koszt użytkowania jest większy. Dwa, kilka rurek w do splitów nie jest majątkiem, a na stracie inwestycji kosztem ...żadnym. reszta o czy piszesz, zawory rozprężne, elektrnika itd. znajdują się w jednostkach wewnętrznych, więc nie komplikuje to układu jak to opisujesz .A na pewno nie przysparza dodatkowych kosztów. Celowo pomijasz koszt klimakonwektorów, problemy z ich umiejscowieniem, odprowadzeniem skroplin z jednostek zamontowanych w podłodze itd. Kasa się liczy, nie kieszeń inwestora. Można by tak długo, ale jesteś fanatykiem Daikina (którego o włos miałbym w domu) i nic nie poradzę, że tak już masz. Ale proszę nie rozpisuj swych teorii, bo nie sa prawdziwe.

Porozmawiajmy zatem na koniec o ...kasie. Zbudujesz układ opart na jednej jednostce zewnętrznej 8kW, i mocy chłodniczej zawartej w dwóch urządzeniach ukrytych aby ich moc była równa ok 7kw w grzaniu i podobnie w chłodzeniu za 28k pln z montażem?

Szanowny TwójPanie

Na cenę produktu wpływa wiele czynników i można tu snuć wywody długo. O technologii, ekonomi itp, itd.

Bez problemu znajdziesz PC PW + 2 kanałowe fancoile 3,5kW tańsze od samsunga.

Nie mam chęci ani czasu robić porównań cenowych produktu. Nie o to chodzi.

Na cenę usługi wpływają znowu kolejne czynniki.

Nie pisz o kilku mb rurek, bo w twoim wypadku trzeba wykonać ze 20-30 połączeń chłodniczych więcej, wykonanych lutem twardym, palnikiem tlen/acetylen w osłonie azotowej.

Nie pisz o kłopotach z klimakonwektorami, bo z technicznego punktu widzenia to te same jednostki, co freonowe. Wentylator z wymiennikiem (wodnym lub freonowym).

I jedne i drugie są w wersji przypodłogowej, ściennej, kasetonowej, kanałowej. Tak samo je montujesz (fizycznie) i tak samo trzeba z nich odprowadzić skropliny, bo przecież jedne i drugie chłodzą.

Sprawność - od tego są etykiety energetyczne. Każdy może sobie porównać te straty,

Po prostu nie traktuj tych, którzy wybrali inne rozwiązanie jak idiotów.

Zwykły szacunek do innych.

Jeszcze raz - świetnie, że jesteś zadowolony ze swojego rozwiązania. Niech Ci służy efektywnie i bezawaryjnie jak najdłużej.

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562857

Gość TwojPan

Szanuję osobisty wybór każdego z nas - „róbta co chceta” , tylko nie ściemniajcie...

Właśnie.

Niestety, jak dobrze wiesz, trendy na FM są takie, że albo tysiące postów smarują handlarze pod różnymi nickami, dbający jedynie o to aby jak najwięcej zedrzeć z inwestora. Albo (i to się tutaj zdarza notorycznie) nie mający do siebie dystansu ludzie, którzy popełnili mnóstwo baboli przy wyborze projektu domu, instalacji grzewczej, chłodniczej itd. (i nic w tym złego, jesteśmy tylko ludźmi) ale za nic w świecie nie chcą się do tego przyznać. Trzeba za wszelką cenę trzymać fason- no bo jak inaczej. normalna polska mentalność. Przypomina mi to nieco projektowanie domów a'la polski dworek z dwiema kolumnami i zadaszeniem przy wejściu. Pytam znajomego, czemu ma to służyć, przecież deszcz, śnieg,wiatr i tak pod to cudo ci zacina. A on mi na to, że tak było w projekcie :)

Z chłodzeniem sprawa jest prosta, dom potrzebuje ciepła w zimie ale tez i ma zapotrzebowanie na chłód latem. Trzeba o tym myśleć na etapie projektowania. I tyle.

Przerobiłem setki godzin przed budową na FM, bo chciałem znaleźć złoty środek. ale to był stracony czas. Goście typu adam mk i paru innych z tysiącami postów na ramieniu brylują od świtu do nocy na FM i piszą teoretyczne farmazony. A to o GWC i jego cudownych właściwościach ale to zwykłe mrzonki. Tylko jeden gość przyznał, że niestety jego GWC nawet w domu pasywnym z zapotrzebowaniem 10kWh/m2/rok po kilku gorących dniach zalicza śmierć. Więc poszukałem tam, gdzie ludzie borykają się z nadmiarem ciepła od zawsze i tam trafiłem na swego TDM-a.

Bywałem w domach, gdzie ludzie "ratują" się chłodzeniem podłogą, ale sami przyznawali po chwili rozmowy, że na dłuższą metę, jest niekomfortowe i nieakceptowalne.

Nie namawiam nikogo na swój system grzewczo/chłodzący, ale nienawidzę ściemy sprzedawców i fircyków którzy nigdy nie przyznają się do błędu.

A ty kolego bobrow, masz do wyboru albo pasywny bunkier z okienkami jak w kurniku (pogadaj z imrahilem), który ogrzejesz kilkoma świeczkami a schłodzisz workiem lodu zawieszonym na wiatraku, albo dom jaki ci się marzy z klimatyzowanym (profesjonalnie przygotowanym projektem) wnętrzem. Innej drogi, póki co nie ma.

i uwierz, jest to aż tak proste.

Pozdrawiam wszystkich "ozięble" w tak upalny dzień :)

https://forum.murator.pl/topic/233227-pompa-ciep%C5%82a-ch%C5%82odzenie/page/8/#findComment-7562862