bobrow 04.08.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) To dodaj koszt bufora z osprzętem albo grzania w droższej strefie, jak rezygnujesz z podłogówki. Ok- na moim przykładzie : -bufor 50 ltr 900pln -wilo 350 pln -śrubunki 200 pln -robocizna ,przyjmijmy „znajomego” hydraulika np 400pln (i flaszka) Razem ok 2000pln brutto Teraz średnia cena kWh- u mnie na grzejnikach to 0.43pln brutto (ok60% w T2) Nie ma co zgadywać- możemy podepszeć się przykładem Mapa78 ( dół OP, sypialnie góra klimakonwektory), wychodzi mu ok 85-90% w T2 ( koszt roczny ok 1600-1900 pln jak dobrze pamiętam).Realnie uważam , że przesunie nam się zużycie na T1 o ok 10% w stosunku do tylko OP ( nie wszyscy mają tylko w T2) Rocznie więcej może wyjść ok 200-300 pln. Np rocznie 3500 kWh -10%=3150x 0.3 T2=945pln 350 kWh x 0,7 pln T1=245 pln Razem 1190 pln , a przy 100% w T2 będzie 1050 kWh - czyli ok 150 pln rok , tyle kosztuje możliwość chłodzenia w nowych domach z reku ( Map ma bez reku, przeciętne ocieplenie- ważne są proporcje T1/T2) Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.08.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Dodam tylko , że bufor wcale nie musi być- Map chyba go nie ma i jest git.On ms chyba Purmo Vido , nie ma tam żadnych zaworów odcinających- więc z natury można wszystko pięknie wyregulować bez bufora. Jedynie latem odcina OP.Może tylko zbiornik w szeregu trzeba zamontować ze względu na mały zład wody bez OP- koszt ok 1000 plnI co teraz ? Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 04.08.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 @bobrowNie odkrywaj niepotrzebnie Ameryki. PC PW + klimakonwektory w wybranych pomieszczeniach (np. salon i 2-3 sypialnie) - takie instalacje wykonywane są od lat.Jak ktoś chce mieć klimatyzację i po prostu go na nią stać (urządzenia i eksploatacja) i do tego nie chce mieć n agregatów na budynku, to wybierze taką właśnie instalację mieszaną. I nie będzie się głowił nad tym czy wejdzie bardziej w tanią czy drogą taryfę. Tym bardziej, że można mieć i fancoila i podłogówkę.Jesli chcesz w sypiali podłogówkę zastąpić klimakonwektorem, to musisz wybrać urządzenie raczej z górnej półki, ciche. Np. Fancoile HP z Daikina lub z silnikami BLDC.Chłodzenie przewymiarowaną reku jest bez sensu i ekonomicznie nieuzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.08.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) @bobrow Nie odkrywaj niepotrzebnie Ameryki. PC PW + klimakonwektory w wybranych pomieszczeniach (np. salon i 2-3 sypialnie) - takie instalacje wykonywane są od lat. Jak ktoś chce mieć klimatyzację i po prostu go na nią stać (urządzenia i eksploatacja) i do tego nie chce mieć n agregatów na budynku, to wybierze taką właśnie instalację mieszaną. I nie będzie się głowił nad tym czy wejdzie bardziej w tanią czy drogą taryfę. Tym bardziej, że można mieć i fancoila i podłogówkę. Jesli chcesz w sypiali podłogówkę zastąpić klimakonwektorem, to musisz wybrać urządzenie raczej z górnej półki, ciche. Np. Fancoile HP z Daikina lub z silnikami BLDC. Chłodzenie przewymiarowaną reku jest bez sensu i ekonomicznie nieuzasadnione. No i tu jest problem- chciałbym mieć klimę , ale nie za dużo bym chciał zapłacić.Do tego nie wiem ile lat będzie ciepłych, itp. Nie zaskoczyłeś mnie swoją opinią- po prostu trzeba się zdecydować czy chcę mieć prawdziwą klimę , pół klimę czy też jakąś protezę. Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez bobrow Korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 04.08.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 No i tu jest problem.............. poprostu trzeba się zdecydować czy chcę mieć prawdziwą klimę , pół klimę czy też jakąś protezę. Dokładnie tak. Trafiłeś w samo sedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.08.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Dokładnie tak. Trafiłeś w samo sedno Aby mieć PC i klimę wcale nie potrzeba "n" agregatów na zewnątrz i klimakonwektorów. Tylko Daikin zagmatwał się w maxymalnym zbajerowaniu klienta i sterownika swych PC, a zapomniał o najprostszym i najtańszym rozwiązaniu, bo bez wymiany czynnik chłodniczy/ woda-tak jak ma się to w przypadku montowania klimakonwektorów, czyli tak jak zrobił to doświadczony w chłodnictwie Szajsung w swych jednostkach TDM . Taniej w zakupie, oszczędniej w eksploatacji. Ja mam jedną jednostkę zewn. PC 8kW i dwa klimatyzatory slim 3,5kW w wewnątrz. Do tej jednostki mógłbym podpiąć nawet trzy klimatyzatory, każdy po max 2,5 kW. A do mocniejszych jednostek nawet 4 i więcej jedn.wewnętrznych. Bobrow, zapraszam na kawę. Ocenisz sam jak to się sprawuje Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.08.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Ok- na moim przykładzie : -bufor 50 ltr 900pln -wilo 350 pln -śrubunki 200 pln -robocizna ,przyjmijmy „znajomego” hydraulika np 400pln (i flaszka) Razem ok 2000pln brutto 50l to nie bufor. Ile ciepła tam zmieścisz? Dorzuć jeszcze grupę mieszającą do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 04.08.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Nie zaskoczyłeś mnie swoją opinią- po prostu trzeba się zdecydować czy chcę mieć prawdziwą klimę , pół klimę czy też jakąś protezę. Czytając ostatnie posty bym dodał jeszcze - czy chce się iść na kompromisy - zasłaniać rolety i znieść trochę więcej niż 20°C kilka razy w roku, czy chce się siedzieć w 20°C w południe przy otwartych drzwiach tarasowych Duża część dyskusji to rozmowa o wyższości jednych świąt nad drugimi, jeśli n osób chłodzi podłogą i jest zadowolonych, albo jest to wystarczające, to nie widzę powodu by n innych osób które tego rozwiązania nie stosuje wmawiało że to jest be i nie może działać tak fajnie jak inni mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 04.08.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Szanowny Twój PanieSystemów jest wiele. Fajnie, że jesteś ze swojego zadowolony. Polecaj go innym.Ale jak krytykujesz inne, to z sensem.Układ PC PW + fancoile wcale nie jest zagmatwany. A porównując go z twoim - wręcz przeciwnie.W Daikinie - z punku widzenia urządzenia masz prostego splita z jedną instalacją chłodniczą, parą połączeń, jednym wymiennikiem i zaworem rozprężnym, jednym układem czujników płytą elektroniki itd.Z punktu widzenia instalacji - masz tylko rurki z wodą. Podłączysz sobie do nich 1 dużego fancoila kanałowego albo 5 czy 10 małych. Niezależnie od pc, dowolnego producenta, dowolnej konfiguracji (kanałówka, ścienny, kaseta mała, duża obwodowa, przypodłogowy itp)Mamy domy jednorodzinne tylko z fancoilami (6-8 szt.)W Twoim systemie masz dodatkową linie chłodniczą z agregatu do budynku, + dodatkowe linie chłodnicze do jednostek wewnętrznych z zaworami rozprężnymi lub linie do skrzynek rozdzielaczowych freonowych z zaworami rozprężnymi. N połączeń chłodniczych, karty elektroniki, czujniki, okablowania, zawory rozprężne itd. I chyba więcej jak 3-4 jednostki nie da się podłączyć a ich możliwości aranżacyjne są dość ograniczone.Nie pisz więc o zagmatwaniu, bo właśnie układ wodny to prostota.Co do sterownika - od 2012 roku z podświetlanym czytelnym polski menu opisowym.Owszem - możliwości konfiguracyjne ze strony serwisowej są bardzo zaawansowane, ale to wynika z zaawansowania technologicznego urządzenia. Przyszły budowniczyZ tymi świętami to nie tak. Bo na każde możesz dostać ten sam prezent.Chłodzenie podłogówką ma jedną istotną zaletę - jest lepsze niż żadne, bez kosztów.Poza tym ma same wady - jest w ogóle niesterowalne, mało wydajne i dla wielu osób niekomfortowe.Jak je sobie zrobisz sam i nie masz nic innego, to je chwalisz.To tak jak z dzieckiem które odbija piłkę o świeżo malowaną ścianę twojego garażu.Jak dziecko jest sąsiada - to byś nogi z d... powyrywał.Jak twoje - duma serce rozpiera, jak pięknie kopie, przyszły Lewandowski rośnie.Kompromisy oczywiście są dla ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 04.08.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Możesz rozwinąć kwestie niesterowalności? Jak rozumiem ze względu na małą wydajność musi po prostu działać z wyprzedzeniem a nie jak już jest 30°C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.08.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Szanowny Twój Panie Systemów jest wiele. Fajnie, że jesteś ze swojego zadowolony. Polecaj go innym. Ale jak krytykujesz inne, to z sensem. Układ PC PW + fancoile wcale nie jest zagmatwany. A porównując go z twoim - wręcz przeciwnie. W Daikinie - z punku widzenia urządzenia masz prostego splita z jedną instalacją chłodniczą, parą połączeń, jednym wymiennikiem i zaworem rozprężnym, jednym układem czujników płytą elektroniki itd. Z punktu widzenia instalacji - masz tylko rurki z wodą. Podłączysz sobie do nich 1 dużego fancoila kanałowego albo 5 czy 10 małych. Niezależnie od pc, dowolnego producenta, dowolnej konfiguracji (kanałówka, ścienny, kaseta mała, duża obwodowa, przypodłogowy itp) Mamy domy jednorodzinne tylko z fancoilami (6-8 szt.) W Twoim systemie masz dodatkową linie chłodniczą z agregatu do budynku, + dodatkowe linie chłodnicze do jednostek wewnętrznych z zaworami rozprężnymi lub linie do skrzynek rozdzielaczowych freonowych z zaworami rozprężnymi. N połączeń chłodniczych, karty elektroniki, czujniki, okablowania, zawory rozprężne itd. I chyba więcej jak 3-4 jednostki nie da się podłączyć a ich możliwości aranżacyjne są dość ograniczone. Nie pisz więc o zagmatwaniu, bo właśnie układ wodny to prostota. Co do sterownika - od 2012 roku z podświetlanym czytelnym polski menu opisowym. Owszem - możliwości konfiguracyjne ze strony serwisowej są bardzo zaawansowane, ale to wynika z zaawansowania technologicznego urządzenia. Przyszły budowniczy Z tymi świętami to nie tak. Bo na każde możesz dostać ten sam prezent. Chłodzenie podłogówką ma jedną istotną zaletę - jest lepsze niż żadne, bez kosztów. Poza tym ma same wady - jest w ogóle niesterowalne, mało wydajne i dla wielu osób niekomfortowe. Jak je sobie zrobisz sam i nie masz nic innego, to je chwalisz. To tak jak z dzieckiem które odbija piłkę o świeżo malowaną ścianę twojego garażu. Jak dziecko jest sąsiada - to byś nogi z d... powyrywał. Jak twoje - duma serce rozpiera, jak pięknie kopie, przyszły Lewandowski rośnie. Kompromisy oczywiście są dla ludzi. Piszesz co wiesz ale czy wiesz do końca co piszesz to wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.08.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 50l to nie bufor. Ile ciepła tam zmieścisz? Dorzuć jeszcze grupę mieszającą do podłogówki. Kaizen- ale KK mają tę samą temp co OP.. Trzeba tylko zawory odcinające doliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.08.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Kaizen- ale KK mają tę samą temp co OP.. Trzeba tylko zawory odcinające doliczyć No, to mnie zaskoczyłeś. Klima dając w okolicach 3kW ma u mnie grubo ponad 40*. Nie spodziewałem się, że o tyle sprawniejsze mogą być KK. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=400632 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.08.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Kaizen- klimatyzator podsufitowy może rzeczywiście wymagać wyższej temp, ale podokienne KK już nie.35 st spokojnie daję radę- jeśli oczywiście KK nie ma za małej mocy.W biurowcu mam głównie jednostki kasetonowe sufitowe- nie sprawdzałem temp , ale wszystko hula ( duże pionowe okna , duża ilość mocnych komputerów z dwona monitorami - ciepła dużo.Rocznie na 500m2 grzania i chłodzenia (praca non stop w godz roboczych) zużywam ok 8 000kWh , praca tylko komfort.Pzdr Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez bobrow korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.08.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Szanowny Twój Panie Systemów jest wiele. Fajnie, że jesteś ze swojego zadowolony. Polecaj go innym. Ale jak krytykujesz inne, to z sensem. W Twoim systemie masz dodatkową linie chłodniczą z agregatu do budynku, + dodatkowe linie chłodnicze do jednostek wewnętrznych z zaworami rozprężnymi lub linie do skrzynek rozdzielaczowych freonowych z zaworami rozprężnymi. N połączeń chłodniczych, karty elektroniki, czujniki, okablowania, zawory rozprężne itd. I chyba więcej jak 3-4 jednostki nie da się podłączyć a ich możliwości aranżacyjne są dość ograniczone. Nie pisz więc o zagmatwaniu, bo właśnie układ wodny to prostota. . Układ wodny to prostota....może w montażu, ale już w wymianie czynnik chłodniczy/woda bezstratny nie jest. Więc i koszt użytkowania jest większy. Dwa, kilka rurek w do splitów nie jest majątkiem, a na stracie inwestycji kosztem ...żadnym. reszta o czy piszesz, zawory rozprężne, elektrnika itd. znajdują się w jednostkach wewnętrznych, więc nie komplikuje to układu jak to opisujesz .A na pewno nie przysparza dodatkowych kosztów. Celowo pomijasz koszt klimakonwektorów, problemy z ich umiejscowieniem, odprowadzeniem skroplin z jednostek zamontowanych w podłodze itd. Kasa się liczy, nie kieszeń inwestora. Można by tak długo, ale jesteś fanatykiem Daikina (którego o włos miałbym w domu) i nic nie poradzę, że tak już masz. Ale proszę nie rozpisuj swych teorii, bo nie sa prawdziwe. Porozmawiajmy zatem na koniec o ...kasie. Zbudujesz układ opart na jednej jednostce zewnętrznej 8kW, i mocy chłodniczej zawartej w dwóch urządzeniach ukrytych aby ich moc była równa ok 7kw w grzaniu i podobnie w chłodzeniu za 28k pln z montażem? Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.08.2018 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 No i tu jest problem- chciałbym mieć klimę , ale nie za dużo bym chciał zapłacić.Do tego nie wiem ile lat będzie ciepłych, itp. Z tą niewiedzą ile lat będzie ciepłych to przesadziłeś ....he he. Mądry koleś a pierdoły pisze A zimnych ile będzie co? Zapraszam raz jeszcze, winien ci jestem dobra wódkę więc popijemy i pogadamy. Zejdź z forum i teorii a pokażę ci jak działa mój system. Ocenisz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.08.2018 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Z tą niewiedzą ile lat będzie ciepłych to przesadziłeś ....he he. Mądry koleś a pierdoły pisze A zimnych ile będzie co? Zapraszam raz jeszcze, winien ci jestem dobra wódkę więc popijemy i pogadamy. Zejdź z forum i teorii a pokażę ci jak działa mój system. Ocenisz sam. Ja nie pisałem o sobie... To było ogólnie.... Osobiście użytkuję kilkanaście PC P/P , dwie P/W i kilka klimatyzatorów i mam wyrobione zdanie nt komfortu w pomieszczeniach. Nie mam problemu z moimi systemami i nie narzucam nikomu swoich rozwiązań. A jeśli chodzi o wódeczkę- to dziękuję ,może przy okazji skorzystam ( choć preferuję czerwone wino lub „łychę” z limonką) Pzdr PS Szanuję osobisty wybór każdego z nas - „róbta co chceta” , tylko nie ściemniajcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 05.08.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Ma ktoś może bądz zastanawiał się nad zestawieniem pompy ciepła PW z przystawką chłodzącą coolbox do rekuperatora jako własnie chłodzenie w takie ciepłe dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 05.08.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Układ wodny to prostota....może w montażu, ale już w wymianie czynnik chłodniczy/woda bezstratny nie jest. Więc i koszt użytkowania jest większy. Dwa, kilka rurek w do splitów nie jest majątkiem, a na stracie inwestycji kosztem ...żadnym. reszta o czy piszesz, zawory rozprężne, elektrnika itd. znajdują się w jednostkach wewnętrznych, więc nie komplikuje to układu jak to opisujesz .A na pewno nie przysparza dodatkowych kosztów. Celowo pomijasz koszt klimakonwektorów, problemy z ich umiejscowieniem, odprowadzeniem skroplin z jednostek zamontowanych w podłodze itd. Kasa się liczy, nie kieszeń inwestora. Można by tak długo, ale jesteś fanatykiem Daikina (którego o włos miałbym w domu) i nic nie poradzę, że tak już masz. Ale proszę nie rozpisuj swych teorii, bo nie sa prawdziwe. Porozmawiajmy zatem na koniec o ...kasie. Zbudujesz układ opart na jednej jednostce zewnętrznej 8kW, i mocy chłodniczej zawartej w dwóch urządzeniach ukrytych aby ich moc była równa ok 7kw w grzaniu i podobnie w chłodzeniu za 28k pln z montażem? Szanowny TwójPanie Na cenę produktu wpływa wiele czynników i można tu snuć wywody długo. O technologii, ekonomi itp, itd. Bez problemu znajdziesz PC PW + 2 kanałowe fancoile 3,5kW tańsze od samsunga. Nie mam chęci ani czasu robić porównań cenowych produktu. Nie o to chodzi. Na cenę usługi wpływają znowu kolejne czynniki. Nie pisz o kilku mb rurek, bo w twoim wypadku trzeba wykonać ze 20-30 połączeń chłodniczych więcej, wykonanych lutem twardym, palnikiem tlen/acetylen w osłonie azotowej. Nie pisz o kłopotach z klimakonwektorami, bo z technicznego punktu widzenia to te same jednostki, co freonowe. Wentylator z wymiennikiem (wodnym lub freonowym). I jedne i drugie są w wersji przypodłogowej, ściennej, kasetonowej, kanałowej. Tak samo je montujesz (fizycznie) i tak samo trzeba z nich odprowadzić skropliny, bo przecież jedne i drugie chłodzą. Sprawność - od tego są etykiety energetyczne. Każdy może sobie porównać te straty, Po prostu nie traktuj tych, którzy wybrali inne rozwiązanie jak idiotów. Zwykły szacunek do innych. Jeszcze raz - świetnie, że jesteś zadowolony ze swojego rozwiązania. Niech Ci służy efektywnie i bezawaryjnie jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.08.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Szanuję osobisty wybór każdego z nas - „róbta co chceta” , tylko nie ściemniajcie... Właśnie. Niestety, jak dobrze wiesz, trendy na FM są takie, że albo tysiące postów smarują handlarze pod różnymi nickami, dbający jedynie o to aby jak najwięcej zedrzeć z inwestora. Albo (i to się tutaj zdarza notorycznie) nie mający do siebie dystansu ludzie, którzy popełnili mnóstwo baboli przy wyborze projektu domu, instalacji grzewczej, chłodniczej itd. (i nic w tym złego, jesteśmy tylko ludźmi) ale za nic w świecie nie chcą się do tego przyznać. Trzeba za wszelką cenę trzymać fason- no bo jak inaczej. normalna polska mentalność. Przypomina mi to nieco projektowanie domów a'la polski dworek z dwiema kolumnami i zadaszeniem przy wejściu. Pytam znajomego, czemu ma to służyć, przecież deszcz, śnieg,wiatr i tak pod to cudo ci zacina. A on mi na to, że tak było w projekcie Z chłodzeniem sprawa jest prosta, dom potrzebuje ciepła w zimie ale tez i ma zapotrzebowanie na chłód latem. Trzeba o tym myśleć na etapie projektowania. I tyle. Przerobiłem setki godzin przed budową na FM, bo chciałem znaleźć złoty środek. ale to był stracony czas. Goście typu adam mk i paru innych z tysiącami postów na ramieniu brylują od świtu do nocy na FM i piszą teoretyczne farmazony. A to o GWC i jego cudownych właściwościach ale to zwykłe mrzonki. Tylko jeden gość przyznał, że niestety jego GWC nawet w domu pasywnym z zapotrzebowaniem 10kWh/m2/rok po kilku gorących dniach zalicza śmierć. Więc poszukałem tam, gdzie ludzie borykają się z nadmiarem ciepła od zawsze i tam trafiłem na swego TDM-a. Bywałem w domach, gdzie ludzie "ratują" się chłodzeniem podłogą, ale sami przyznawali po chwili rozmowy, że na dłuższą metę, jest niekomfortowe i nieakceptowalne. Nie namawiam nikogo na swój system grzewczo/chłodzący, ale nienawidzę ściemy sprzedawców i fircyków którzy nigdy nie przyznają się do błędu. A ty kolego bobrow, masz do wyboru albo pasywny bunkier z okienkami jak w kurniku (pogadaj z imrahilem), który ogrzejesz kilkoma świeczkami a schłodzisz workiem lodu zawieszonym na wiatraku, albo dom jaki ci się marzy z klimatyzowanym (profesjonalnie przygotowanym projektem) wnętrzem. Innej drogi, póki co nie ma. i uwierz, jest to aż tak proste. Pozdrawiam wszystkich "ozięble" w tak upalny dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts