Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka i suszarka - 1 gniazdo

Recommended Posts

Jeżeli masz przyłącze trójfazowe i tylko odbiorniki jednofazowe na wszystkich fazach, to trzy różnicówki jednofazowe to MINIMUM.

Ja bym jeszcze zastanowił się nad dodatkowymi różnicówkami dla łazienki i obwodów wychodzących na zewnątrz domu.

Pytanie dotyczyło czegos innego,

Przypomnę Twój tekst do postu elpapiotr o różnicówce trójfazowej na całość "Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym."/

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu nie ma się co zastanawiać, tylko zastosować,

zgodnie z PN-HD 60364-7-701 oraz PN-HD 60364-4-41.

Jak komuś nie pasują Polskie Normy, zapraszam do Dz.U 2015 poz. 1422

OBWIESZCZENIEMINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU z dnia 17 lipca 2015 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunkówtechnicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Polecam § 183. p. 1 podp. 3

To by trzeba nauczyć się czytać...

Ja też nie za bardzo dopatruję się logiki w stwierdzeniu

"Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym."

Mowa oczywiście o poziomie ochrony (?) za pomocą RCD 4-polowego.

Trochę dziwne to brzmi.

Podłączenie dwóch urządzeń na dwóch różnych fazach i osobnej RCD dla każdej z nich zabezpieczy przed przepływem prądu z L1 do L2 oraz przed przepływem prądu z fazy jednego urządzenia do N drugiego.

Podłączenie dwóch różnych urządzeń na dwóch RCD na tej samej fazie zabezpieczy przed przepływem prądu z L w jednym urządzeniu a N w drugim.

Prościej nie umiem wytłumaczyć.

Podłączenie dwóch urządzeń na dwóch różnych fazach i osobnej RCD dla każdej z nich zabezpieczy przed przepływem prądu z L1 do L2 oraz przed przepływem prądu z fazy jednego urządzenia do N drugiego.

Podłączenie dwóch różnych urządzeń na dwóch RCD na tej samej fazie zabezpieczy przed przepływem prądu z L w jednym urządzeniu a N w drugim...

Wychodzi na to, że, przy zasilaniu 3-fazowym nie wolno włączać urządzeń odbiorczych pod różne fazy, przy wspólnym N, PEN. Czyli dwie fazy zbędne.

Wychodzi na to, że sieć przesyłowa również powinna być 1-fazowa, gdyż odpada ryzyko podania napięcia międzyfazowego na urządzenia odbiorcze nie przystosowane do tego napięcia.

Koniec świata.

Skąd wniosek że nie wolno? Ja piszę o różnicach w poziomie zabezpieczenia, a Ty bezpodstawnie wprowadzasz segregację co wolno, a co nie wolno. Nie dałem Ci do tego żadnych podstaw. Następnie stosujesz technikę erystyczną sprowadzanie do absurdu opierając się na swoim błędnym wnioskowaniu. Logiki w szkole nie miałeś?

Jesteś głupi, troll czy tylko udajesz? Na obwody trójfazowe mam osobne różnicówki i nadprądowe trójfazowe.

Kto tu jest głupcem ?

Te osobne aparaty to jakieś specjalne, które pozwolą na przepływ prądu międzyfazowego ?

Masz takie i takie ? Pewnie te pierwsze to ze specjalną zaporą, jak sądzę.

Niesamowite !

Zdradź typy, cenę, dostępność na rynku.

Kto tu jest głupcem ?

Może koledze Janowi Werbińskiemu chodziło o to, że jeden RCD na całą instalację z odbiorami 1F jest niekorzystny, ze względu na mozliwośc asymetrii napięć podczas przerwy w torze N,

I żeby odbiorniki jednofazowe zabazpieczać RCD 1F.

Ja bym się nie czepiał o ten "przepływ miedyfazowy".

Może, chyba, raczej to analogia do "napięcia międzyfazowego", które występuje... może wystąpić podczas przerwy N, PEN

Myślę się, że nie ma się o co spierać.... :)