Remiks 27.10.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Jeżeli masz przyłącze trójfazowe i tylko odbiorniki jednofazowe na wszystkich fazach, to trzy różnicówki jednofazowe to MINIMUM. Ja bym jeszcze zastanowił się nad dodatkowymi różnicówkami dla łazienki i obwodów wychodzących na zewnątrz domu. Pytanie dotyczyło czegos innego, Przypomnę Twój tekst do postu elpapiotr o różnicówce trójfazowej na całość "Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym."/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 29.10.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Tu nie ma się co zastanawiać, tylko zastosować, zgodnie z PN-HD 60364-7-701 oraz PN-HD 60364-4-41. Jak komuś nie pasują Polskie Normy, zapraszam do Dz.U 2015 poz. 1422 OBWIESZCZENIEMINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU z dnia 17 lipca 2015 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunkówtechnicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Polecam § 183. p. 1 podp. 3 To by trzeba nauczyć się czytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.10.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 To by trzeba nauczyć się czytać... Nic nie stoi na przeszkodzie, a na naukę nigdy nie za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 31.10.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Pytanie dotyczyło czegos innego, Przypomnę Twój tekst do postu elpapiotr o różnicówce trójfazowej na całość "Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym."/ Zadaj pytanie od nowa, bo nie widzę sensu w tym co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.10.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Ja też nie za bardzo dopatruję się logiki w stwierdzeniu"Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym."Mowa oczywiście o poziomie ochrony (?) za pomocą RCD 4-polowego.Trochę dziwne to brzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.10.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Zadaj pytanie od nowa, bo nie widzę sensu w tym co napisałeś. Nie widzisz sensu trudno, ja nie widzę sensu dalszego zadawania pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.11.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Ja też nie za bardzo dopatruję się logiki w stwierdzeniu "Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym." Mowa oczywiście o poziomie ochrony (?) za pomocą RCD 4-polowego. Trochę dziwne to brzmi. Podłączenie dwóch urządzeń na dwóch różnych fazach i osobnej RCD dla każdej z nich zabezpieczy przed przepływem prądu z L1 do L2 oraz przed przepływem prądu z fazy jednego urządzenia do N drugiego. Podłączenie dwóch różnych urządzeń na dwóch RCD na tej samej fazie zabezpieczy przed przepływem prądu z L w jednym urządzeniu a N w drugim. Prościej nie umiem wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Podłączenie dwóch urządzeń na dwóch różnych fazach i osobnej RCD dla każdej z nich zabezpieczy przed przepływem prądu z L1 do L2 oraz przed przepływem prądu z fazy jednego urządzenia do N drugiego. Podłączenie dwóch różnych urządzeń na dwóch RCD na tej samej fazie zabezpieczy przed przepływem prądu z L w jednym urządzeniu a N w drugim... Wychodzi na to, że, przy zasilaniu 3-fazowym nie wolno włączać urządzeń odbiorczych pod różne fazy, przy wspólnym N, PEN. Czyli dwie fazy zbędne. Wychodzi na to, że sieć przesyłowa również powinna być 1-fazowa, gdyż odpada ryzyko podania napięcia międzyfazowego na urządzenia odbiorcze nie przystosowane do tego napięcia. Koniec świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.11.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Skąd wniosek że nie wolno? Ja piszę o różnicach w poziomie zabezpieczenia, a Ty bezpodstawnie wprowadzasz segregację co wolno, a co nie wolno. Nie dałem Ci do tego żadnych podstaw. Następnie stosujesz technikę erystyczną sprowadzanie do absurdu opierając się na swoim błędnym wnioskowaniu. Logiki w szkole nie miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Moje wnioski nie są błędne. Ja piszę o różnicach w poziomie zabezpieczenia, a Ty bezpodstawnie wprowadzasz segregację co wolno, a co nie wolno. Znowu to samo. O jakie zabezpieczenia chodzi ? Przed pomorem, głodem i szarańczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.11.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Piszę o zabezpieczeniu przed przepływem prądu z L1 do L2 w kontekście różnicówek. Co ja mogę mieć na myśli? Zupę pomidorową czy lokomotywy parowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Raczej statki żaglowe.To jakie to są zabezpieczenia uniemożliwiające przepływ prądu międzyfazowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.11.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 U mnie są nimi nadprądowe i różnicowoprądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 U mnie są nimi nadprądowe i różnicowoprądowe. Wystarczy. Ja się poddaję w zderzeniu z ikoną mądrości. Nic kompletnie nie pojmujesz. PS. Masz jakiś silnik 3-fazowy "na posesji" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.11.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Głupio pytasz, to dostajesz adekwatne odpowiedzi.Mam trójfazową sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.11.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Głupio pytasz, to dostajesz adekwatne odpowiedzi. Mam trójfazową sprężarkę. Wyrzuć ją. Ona nie może być użytkowana, ponieważ masz zabezpieczenia nadprądowe uniemożliwiające przepływ prądu międzyfazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.11.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Wyrzuć ją. Ona nie może być użytkowana, ponieważ masz zabezpieczenia nadprądowe uniemożliwiające przepływ prądu międzyfazowego. Jesteś głupi, troll czy tylko udajesz? Na obwody trójfazowe mam osobne różnicówki i nadprądowe trójfazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.11.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Jesteś głupi, troll czy tylko udajesz? Na obwody trójfazowe mam osobne różnicówki i nadprądowe trójfazowe. Kto tu jest głupcem ? Te osobne aparaty to jakieś specjalne, które pozwolą na przepływ prądu międzyfazowego ? Masz takie i takie ? Pewnie te pierwsze to ze specjalną zaporą, jak sądzę. Niesamowite ! Zdradź typy, cenę, dostępność na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 08.11.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Kto tu jest głupcem ? Może koledze Janowi Werbińskiemu chodziło o to, że jeden RCD na całą instalację z odbiorami 1F jest niekorzystny, ze względu na mozliwośc asymetrii napięć podczas przerwy w torze N, I żeby odbiorniki jednofazowe zabazpieczać RCD 1F. Ja bym się nie czepiał o ten "przepływ miedyfazowy". Może, chyba, raczej to analogia do "napięcia międzyfazowego", które występuje... może wystąpić podczas przerwy N, PEN Myślę się, że nie ma się o co spierać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts