Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka i suszarka - 1 gniazdo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To niech napisze, a nie brnie z głupotami coraz bardziej.

Jeżeli nie potrafi, niech unika zabierania głosu w sprawach elektryki.

To jest cała kwintesecja demokracji - każdy może zabierać głos w sprawach, w których zna się wiecej, mniej lub wcale.

Edytowane przez zbich70

Obecnie mam jedną RCD trójfazową na obwody trójfazowe: garaż i piece akumulacyjne. I trzy RCD jednofazowe na obwody jednofazowe. Po modernizacji będą dodatkowe RCD na obwody na zewnątrz domu. Ważne obwody będą na osobnych RCD. W sumie na początek będzie minimum 2 RCD trójfazowe i 7 jednofazowych. Nadprądowe są odpowiednie do danego obwodu. Co w tym dziwnego lub niejasnego?

W tym rzeczywiście, nie ma nic dziwnego.

Ale w tym

Mam zabezpieczenie p-porażeniowe o wyższym poziomie niż gdyby były na jednej różnicówce.
już tak, i o to cały czas chodzi.

Reszta jest pokłosiem dalszych wypowiedzi typu

Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym.

W tym rzeczywiście, nie ma nic dziwnego.

Ale w tym już tak, i o to cały czas chodzi.

Reszta jest pokłosiem dalszych wypowiedzi typu

Nie rozumiesz kontekstu wypowiedzi. Chodzi o to aby do obwodów jednofazowych używać RCD jednofazowych. W szczególności jeśli mamy dwa duże odbiorniki energii na dwóch osobnych fazach umieszczone obok siebie, to wpięcie ich obwodów do osobnych RCD chroni nieco lepiej niż do jednej właśnie z uwagi na nieco większe zabezpieczenie np. przed porażeniem napięciem międzyfazowym.

Może koledze Janowi Werbińskiemu chodziło o to, że jeden RCD na całą instalację z odbiorami 1F jest niekorzystny, ze względu na mozliwośc asymetrii napięć podczas przerwy w torze N,

I żeby odbiorniki jednofazowe zabazpieczać RCD 1F.

Ja bym się nie czepiał o ten "przepływ miedyfazowy".

Może, chyba, raczej to analogia do "napięcia międzyfazowego", które występuje... może wystąpić podczas przerwy N, PEN

Myślę się, że nie ma się o co spierać.... :)

Chyba posądzasz kol. Werbinskiego o jakaś wiedze elektrotechniczną nie wiem czy słusznie.