elpapiotr 08.11.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 To niech napisze, a nie brnie z głupotami coraz bardziej.Jeżeli nie potrafi, niech unika zabierania głosu w sprawach elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 08.11.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) To niech napisze, a nie brnie z głupotami coraz bardziej. Jeżeli nie potrafi, niech unika zabierania głosu w sprawach elektryki. To jest cała kwintesecja demokracji - każdy może zabierać głos w sprawach, w których zna się wiecej, mniej lub wcale. Edytowane 8 Listopada 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Obecnie mam jedną RCD trójfazową na obwody trójfazowe: garaż i piece akumulacyjne. I trzy RCD jednofazowe na obwody jednofazowe. Po modernizacji będą dodatkowe RCD na obwody na zewnątrz domu. Ważne obwody będą na osobnych RCD. W sumie na początek będzie minimum 2 RCD trójfazowe i 7 jednofazowych. Nadprądowe są odpowiednie do danego obwodu. Co w tym dziwnego lub niejasnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.11.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 W tym rzeczywiście, nie ma nic dziwnego. Ale w tym Mam zabezpieczenie p-porażeniowe o wyższym poziomie niż gdyby były na jednej różnicówce. już tak, i o to cały czas chodzi. Reszta jest pokłosiem dalszych wypowiedzi typu Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 W tym rzeczywiście, nie ma nic dziwnego. Ale w tym już tak, i o to cały czas chodzi. Reszta jest pokłosiem dalszych wypowiedzi typu Nie rozumiesz kontekstu wypowiedzi. Chodzi o to aby do obwodów jednofazowych używać RCD jednofazowych. W szczególności jeśli mamy dwa duże odbiorniki energii na dwóch osobnych fazach umieszczone obok siebie, to wpięcie ich obwodów do osobnych RCD chroni nieco lepiej niż do jednej właśnie z uwagi na nieco większe zabezpieczenie np. przed porażeniem napięciem międzyfazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.11.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Nieco lepiej???? co to znaczy nieco. Sam się prosisz wypisując te głupoty jak i te z międzyfazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.11.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Proponuję użytkownikom którzy elektrykami nie są o nie doradzanie bo niektórych wypowiedzi nie da się czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.11.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Nieco lepiej???? co to znaczy nieco. Sam się prosisz wypisując te głupoty jak i te z międzyfazowym. Nie tylko nieco lepiej, ale nawet nieco większe ! Sukces ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.11.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Nie tylko nieco lepiej, ale nawet nieco większe ! Sukces ! Sukces to dopiero jest na "panelach fotowoltaicznych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Nieco lepiej???? co to znaczy nieco. Sam się prosisz wypisując te głupoty jak i te z międzyfazowym. Już wcześniej wyjaśniłem co to znaczy nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.11.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Może koledze Janowi Werbińskiemu chodziło o to, że jeden RCD na całą instalację z odbiorami 1F jest niekorzystny, ze względu na mozliwośc asymetrii napięć podczas przerwy w torze N, I żeby odbiorniki jednofazowe zabazpieczać RCD 1F. Ja bym się nie czepiał o ten "przepływ miedyfazowy". Może, chyba, raczej to analogia do "napięcia międzyfazowego", które występuje... może wystąpić podczas przerwy N, PEN Myślę się, że nie ma się o co spierać.... Chyba posądzasz kol. Werbinskiego o jakaś wiedze elektrotechniczną nie wiem czy słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 09.11.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Myślę że atak ad personam jest naturalną kolejnością dyskusji po wyczerpaniu racjonalnych argumentów jednej ze stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts