Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! Remont instalacji centralnego ogrzewania.

TomekZar

Recommended Posts

Witam, zwracam się z prośbą o pomoc i doradzenie mi w kwestii remontu instalacji centralnego ogrzewania. Mieszkam w domu o powierzchni użytkowej ok 200m2, instalacja jest starego typu (tzn. grube stalowe rury) grawitacyjna z dołożoną pompą. Ze względu na słabą wydajność chciałbym zmniejszyć przekroje rur całej instalacji. I tu pojawia się zapytanie i problem, ponieważ chcę zacząć od wymiany rur od pieca do pionów (ok 50m). Na dzień dzisiejszy wyjście z pieca jest rurą 2",a odprowadzenie do pionu piony1,5' i doprowadzenie do grzejników 1/2 'grzejników jest (16szt. żeliwnych) Rury 1,5" oraz część rur 2" które znajdują się w piwnicy chcę zmniejszyć w tym roku do przekroju 22mm, aby zmniejszyć ilość wody w układzie. Ewentualnie zmienić pompę na taką o większej wydajności. Docelowo oczywiście planuję wymienić piony oraz grzejniki ale nie w tym roku. Czy takie rozwiązanie (tymczasowe) na rację bytu. Dołączam rysunek poglądowy- o ile można to tak nazwać :). Proszę o wypowiedź i pomoc.

Dziękuję

20171024_113620.jpg

20171024_113620.jpg

Pytanie czy piec ma jakąkolwiek automatykę? Zmniejszajac średnicę rur powiększysz opory hydrauliczne i moim zdaniem grzejniki nie będą cieplejsze (nie będa lepiej grzały nawet z pompą) a w piecu będzie łatwiej zagotowac wodę. Pomijam niespodzianki typu zonk - światło gaśnie = pompa stoi, w piecu rozpalone czyli rozrywkowo. Widziałem budynek w którym zagotowała sie woda w piecu (na oko piec ponad 2 może 3 m ^2), otwarte naczynie wzbiorcze było na klatce schodowej, więc kipiący wrzątek odciął drogę do kotłowni. Co zrobił palacz nie nadaje się do opisania :((( . W każdym razie nic sie niestało, budynek kwadrans podskakiwał jak czajnik na kuchni węglowej a załoga stała na parkingu i czekała: "doopnie czy nie doopnie, oto jest pytanie".