Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ede92

Recommended Posts

Witam, nie wiedziałem gdzie to dokładnie napisać gdyż nie ma takiego tematu na forum. A więc posiadam kontener 25m2 z tworzywa sztucznego to chyba jakiś plastik. Ogrzewalem go piecykiem gazowym. Ale wnerwia mnie ta wilgoć. Chcę zamontować kominek typu koza http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5704510664. I mam pytanie jak odizolować kozę od ścian? Jak z rurą w dachu na komin. Jestem zielony w temacie proszę o porady. Z góry dziękuję.

Witam, nie wiedziałem gdzie to dokładnie napisać gdyż nie ma takiego tematu na forum. A więc posiadam kontener 25m2 z tworzywa sztucznego to chyba jakiś plastik. Ogrzewalem go piecykiem gazowym. Ale wnerwia mnie ta wilgoć. Chcę zamontować kominek typu koza http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5704510664. I mam pytanie jak odizolować kozę od ścian? Jak z rurą w dachu na komin. Jestem zielony w temacie proszę o porady. Z góry dziękuję.

Ogólnie koza zamontowana w pawilonie z tworzywa sztucznego to duże ryzyko.

Nie wiem jak się do tego ma sanepid i opinia straży pożarnej ale raczej zaniechaj tej myśli.

Co do samej wilgoci to myślę że nie jest ona efektem typu ogrzewania ale samej temperatury i izolacji pawilonu która prowadzi do skraplania się wilgoci wewnątrz.

Odnośnie izolacji od ścian to oprócz odstępu 20 cm od ścian najlepiej płytami krzemianowo-wapniowymi specjalnymi do kominków 3 lub 5 cm grubości.

Odnośnie komina to aby nie narażać sufitu na przeciekanie najlepiej było by umieścić pawilon koło kawałka murowanej ścianki w której osadzony będzie pustak kominowy.

Jako przepust przez ścianę pawilonu należy większy kawałek ściany zamienić na opisaną płytę.