Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena stropu - Monilit vs teriva vs Ackerman

Roberto14

Recommended Posts

10 tys ale na korzyść którego? Ja wybrałem monolit. Strop ok 140m2 - 15 lub 16cm już nie pamiętam dokladnie, Zbrojenia w moim przypadku miałem sporo bo projektant trochę odleciał i chyba myślał że bunkier stawiam. Stali weszło mi ok 3 tony a w niektórych miejscach gdzie łączyły się słupy i podciągi to beton upychaliśmy bo było tyle zbrojenia że nie chciał spływać. Beton B25 za 5600 ale wliczam w to schody, słupy , podciągi i wylewane najdłuższe nadproża. Deski nie wiem jak liczyć bo miałem z fundamentów, następnie strop a na końcu poszły na dach ale kosztowały mnie ok 3tys. Stemple 200szt miałem za 500zł a robocizna 7tys. Tyle mogę ci powiedzieć o moim monolicie.

Na dole masz zdjęcie jak zbrojenie w kilku miejscach wyglądało a zbroili jeszcze dwa dni...

2.jpg

Edytowane przez qwertykokos

U mnie monolit, ok 100 m2 stropu, prostokąt, kosztował ok 17,5 tys - materiały i robocizna (w 2016 roku). W tej cenie zawiera się jeszcze wieniec na wolno stojącym garażu. Teriva może pękać, monolit ma najmniejszą grubość. Przy monolicie jest sporo pracy z wykonaniem szalunku i zbrojenia. Przy terivie i akermanie też musisz zamówić beton i pompę. Dla mnie monolit był najlepszym wyborem.

U mnie monolit, ok 100 m2 stropu, prostokąt, kosztował ok 17,5 tys - materiały i robocizna (w 2016 roku). W tej cenie zawiera się jeszcze wieniec na wolno stojącym garażu. Teriva może pękać, monolit ma najmniejszą grubość. Przy monolicie jest sporo pracy z wykonaniem szalunku i zbrojenia. Przy terivie i akermanie też musisz zamówić beton i pompę. Dla mnie monolit był najlepszym wyborem.

Strop ceramiczny, 120 m2, koszt całkowity 18,5 tyś, rok wykonania 2015.

Użytkowo najlepszy monolit? Podeprzesz swoją tezę jakimiś konkretnymi dowodami?

Największa akumulacyjność

Największa wytrzymałość mechaniczna

Najmniejsze ryzyko pęknięć i rys

Najcieńszy

Najlepsza izolacyjność akustyczna i brak możliwości rezonowania (bo nie ma w środku pustych przestrzeni)

Największa akumulacyjność

Największa wytrzymałość mechaniczna

Najmniejsze ryzyko pęknięć i rys

Najcieńszy

Najlepsza izolacyjność akustyczna i brak możliwości rezonowania (bo nie ma w środku pustych przestrzeni)

Akumulacyjność? W moim przypadku między parterem a użytkowym poddaszem nie potrzebna. Wytrzymałość? Co będziesz stawiał na stropie pieco kominek? Żebra rozdzielcze (dobrze zrobione) eliminują ryzyko pęknięć. Najcieńszy - zgoda, tylko jakie to ma znaczenie w przypadku np domów parterowych. Izolacyjność akustyczna - polemizował bym. Użytkowałem monolit a teraz ceramikę wielokomorową. Ceramika wygrała (bynajmniej w moim przypadku). W projekcie mojego domy był monolit grubości 18 cm, zrobiłem ceramiczny o grubości 19 i nadbeton 6cm czyli 25 cm. Pomieszczenia parteru z 2,89 docelowej wysokości zeszły do 2,84. Różnicy nie widać.

Akumulacyjność? W moim przypadku między parterem a użytkowym poddaszem nie potrzebna.

Dla mnie wszędzie potrzebna. Im większa, tym mniejsze ryzyko grzania w droższej strefie G12.

Wytrzymałość? Co będziesz stawiał na stropie pieco kominek?

Słupy podpierające więźbę. U mnie częściowo strop wystaje poza obrys murów i musi tam dać podparcie krokwiom.

Żebra rozdzielcze (dobrze zrobione) eliminują ryzyko pęknięć.

Tyle opisów pękających stropów ułożonych z jakichś bloczków czytałem, że nie wierzę że da się to ryzyko wyeliminować. Za to pękanie stropu żelbetowego oznacza ewidentny błąd wykonawczy bądź złej jakości (np. rozwodniony czy niezawibrowny) beton.

Najcieńszy - zgoda, tylko jakie to ma znaczenie w przypadku np domów parterowych.

Mniejsza powierzchnia ścian zewnętrznych do ocieplenia i otynkowania.

Izolacyjność akustyczna - polemizował bym.

Już samo pozostawienie pustych przestrzeni psuje akustykę. Mieszkałem w różnych mieszkaniach - teraz mieszkam w odlanym monolicie żelbetowym (technologia monolityczna Stolica II). Mistrzostwo świata. Oczywiście uderzenia przenosi. Ale dźwięków nie słychać w ogóle, choćby za ścianą była głośna impreza. Więcej przez drzwi i korytarz słychać.

Jeśli masz wybierać płaski, niezbyt obszerny i nieskomplikowany strop to bierz monolit, owszem trzeba go szalować, zbroić, wiązać, podpierać ale jest najbardziej wytrzymały względem swojej grubości, wbrew pozorom im grubszy tym wcale nie jest wytrzymalszy bo jego ciężar rośnie bo to lity beton, oraz koszt betonu też rośnie. Optymalnie jest to 12-14 cm dla niewielkich rozpiętości. Cenowo wychodzą podobnie i w sumie to co za robociznę przy zbrojeniu monolitu trzeba zawołać za noszenie pustaków terivy. Jeśli do szalunków użyjesz płyt nie deski to powierzchnia monolitu od spodu wychodzi ładna równa, gładka. Reszta tak jak napisał Kaizen, ja mam dwa takie stropy i nie zamieniłbym na terive (chociaż drugi strop spitolili fachowcy niestety), jeśli jest zrobiony fachowo to ciężko go pokonać w rankingu ;)

• 3 months później...

Witam.

Robił moze ktos wyceny różnych systemow i sie podzieli? Da sie stwierdzić który na dzień dzisiejszy jest najkorzystniejszy jakosc/cena? Ja będę miał dom 13/11 m. bez żadnych wykuszy,prosta bryła. Rozstaw będzie gdzieś po 6.5 metra. Zastanawiam sie miedzy teriva,a gotowymi płytami(prefabrykaty),albo monolit. Co prawda nie chciałem terivy,ale architekt twierdzi,że 90 % inwestorów ja zakłada,więc może faktycznie jest najlepsza. Dodam,że planuje parterowke z poddaszem użytkowym.

• 2 months później...
W ostatniej chwili chciałbym zmienić strop z terivy.. Dostałem ofertę na strop Vector. To coś na kształt Filigrana tylko że szerokość płyty jest mniejsza bo zdaje sie 60cm. Z ułożeniem, transportem wyszłoby 8800cm za 83m2 stropu. Do tego 16cm nadbetonu, zbrojenie. Wieńce itd jak przy innych stropach. Mam 3 kat szkód i stosowanie terivy jest mocno dyskusyjne. Uzyskałbym też mniejszą o jakies 8-10cm wysokośc całkowitą stropu z wartwami wykonczeniowymi bo kanały WM mógłbym puści w a nie na stropie. Stopień schodowy wyszedłby niższy. ktoś miał stycznośc?