Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podmurować nadproże

krzych36

Recommended Posts

Witam. Mam może dla niektórych banalne pytanie. Jak podmurować lub raczej zamurować nadproże nad oknem. Dziś byli panowie na pomiar okien. W dwóch oknach mam krótkie 90cm nadproża między którymi na całej długości jest otwór. Panowie od okien poprosili by przed montażem ten otwór był zamurowany w celu osadzenia okna. Tylko tak teraz sobie myślę jak to zrobić by to miało ręce i nogi i nie odpadło przy montażu.

1.jpg

Witam. Mam może dla niektórych banalne pytanie. Jak podmurować lub raczej zamurować nadproże nad oknem. Dziś byli panowie na pomiar okien. W dwóch oknach mam krótkie 90cm nadproża między którymi na całej długości jest otwór. Panowie od okien poprosili by przed montażem ten otwór był zamurowany w celu osadzenia okna. Tylko tak teraz sobie myślę jak to zrobić by to miało ręce i nogi i nie odpadło przy montażu.

Musisz zarzucić tę wnękę zaprawą murarską, innej opcji nie ma .Przykładowo 4 kielnie piasku, 1 wapna , 1 cementu i woda urabiasz zarzucasz kielnią, później zacierasz rajbetką i już;). Mam nadzieję, że pomogłem :)

A te nadproża to zgodnie z instrukcją zamontowane? Wyglądają jakby były położone na boku.

Chłopaki byli po piwku i tak zamontowali, albo inwestor tak chciał.

Najprostsza i najszybsza metoda to przyklejenie na piance kawałka styropianu w środek, jak chcesz się dłużej bawić to zaprawą.

Nie wiem czy dobrze są zamontowane ale jak dla mnie to albo powinny być na boku albo jeszcze jedno nadproże w środek. Myślałem żeby dociąć kawałki bk i he dokleić na zaprawie ale może pomysł ze styropianem jest szybszy. Czy styropian fundamentowy się nada? Edytowane przez krzych36

A te nadproża to zgodnie z instrukcją zamontowane? Wyglądają jakby były położone na boku.

no przecież nie na płasko tylko na boku logiczne ze wtedy maja większą nośność

https://www.marketpsb.pl/katalog/produkt/nadproze-porotherm-11-5

wrzuć styropian i pianka dojedź nie zarzucaj niczym środka żadną zaprawą będziesz mial cieplej