krzych36 24.10.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Witam. Mam może dla niektórych banalne pytanie. Jak podmurować lub raczej zamurować nadproże nad oknem. Dziś byli panowie na pomiar okien. W dwóch oknach mam krótkie 90cm nadproża między którymi na całej długości jest otwór. Panowie od okien poprosili by przed montażem ten otwór był zamurowany w celu osadzenia okna. Tylko tak teraz sobie myślę jak to zrobić by to miało ręce i nogi i nie odpadło przy montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 24.10.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Witam. Mam może dla niektórych banalne pytanie. Jak podmurować lub raczej zamurować nadproże nad oknem. Dziś byli panowie na pomiar okien. W dwóch oknach mam krótkie 90cm nadproża między którymi na całej długości jest otwór. Panowie od okien poprosili by przed montażem ten otwór był zamurowany w celu osadzenia okna. Tylko tak teraz sobie myślę jak to zrobić by to miało ręce i nogi i nie odpadło przy montażu. Musisz zarzucić tę wnękę zaprawą murarską, innej opcji nie ma .Przykładowo 4 kielnie piasku, 1 wapna , 1 cementu i woda urabiasz zarzucasz kielnią, później zacierasz rajbetką i już. Mam nadzieję, że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.10.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Twardy styropian docięty z lekkim luzem i pianka i nie masz szczeliny. A okno zakotwią do wewnętrznej belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Jak podmurować lub raczej zamurować nadproże nad oknem. A te nadproża to zgodnie z instrukcją zamontowane? Wyglądają jakby były położone na boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 25.10.2017 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 A te nadproża to zgodnie z instrukcją zamontowane? Wyglądają jakby były położone na boku. Chłopaki byli po piwku i tak zamontowali, albo inwestor tak chciał. Najprostsza i najszybsza metoda to przyklejenie na piance kawałka styropianu w środek, jak chcesz się dłużej bawić to zaprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych36 25.10.2017 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Nie wiem czy dobrze są zamontowane ale jak dla mnie to albo powinny być na boku albo jeszcze jedno nadproże w środek. Myślałem żeby dociąć kawałki bk i he dokleić na zaprawie ale może pomysł ze styropianem jest szybszy. Czy styropian fundamentowy się nada? Edytowane 25 Października 2017 przez krzych36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 25.10.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 A te nadproża to zgodnie z instrukcją zamontowane? Wyglądają jakby były położone na boku. no przecież nie na płasko tylko na boku logiczne ze wtedy maja większą nośność https://www.marketpsb.pl/katalog/produkt/nadproze-porotherm-11-5 wrzuć styropian i pianka dojedź nie zarzucaj niczym środka żadną zaprawą będziesz mial cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 25.10.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 No ja murarzem nie jestem ale bym dał głowę że to jednak ma być na płasko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 25.10.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Oczywiscie ze ma byc na płasko wtedy mają szerokosc 12+12 cm i razem to wychodzi na grubosc sciany. W scianki działowe daje sie pojedynczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 25.10.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) zależy które nadproża jeżeli to są 11,5 to są źle położone jak 23,8 to dobrze ale zdjęcie takie dwuznaczne http://cieplebramy.pl/category/budowa/page/3 Edytowane 25 Października 2017 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych36 26.10.2017 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 (edytowane) Tak to są te 11,5 ale może dlatego są tak położone by właśnie mieć większą nośność bo nie oszukujmy się te gotowe nadproża są strasznie kiepskie. W środku zatopione są tylko jeden lub dwa pręty fi6. Edytowane 26 Października 2017 przez krzych36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 26.10.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Bo wydaje mi się, że to są nadproża do ścianek działowych gdzie nie ma potrzeby przenoszenia obciążeń a jedynie trzeba podeprzeć te kilka warstw pustaków. W ścianach nośnych to raczej powinny być nadproża L19 lub lane żelbetowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych36 26.10.2017 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Niestety nie znam się na tym. Narazie nic się nie dzieje więc problemu już raczej nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts