Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja połączenia pokrywy szamba z kominem

ayana79

Recommended Posts

Dzień dobry,

od 2 lat zmagam się z problemem nieszczelnego szamba. Z uwagi na niewielką powierzchnię działki nie miałam zbyt wielkiego pola manewru, jeśli chodzi o umiejscowienie szamba - niestety leży na drodze dużego cieku wodnego. Ostatnia wiosna i lato były bardzo mokre, stąd wilgotność gruntów jeszcze wzrosła.

Doszło do tego, że przy wrześniowych ulewach szambo musiałam opróżniać po zaledwie 4 dniach (z 10 kubików 9 to była woda, która naciekła z gruntu).

Metodą nasłuchową udało mi się stwierdzić, że najprawdopodobniej duża nieszczelność występuje na łączeniu komina szamba i jego pokrywy. Wprawdzie 3 lata temu, podczas montażu, miejsce połączenia było smarowane dysperbitem, ale wygląda na to, że uległo rozszczelnieniu. Dlaczego sądzę, że nieszczelność występuje (tylko) tam? Otóż podczas wspomnianych deszczowych dni nasłuchiwałam dźwięków z otwartego szamba. Słychać było bardzo głośno spadającą z góry na lustro szamba wodę. Gdyby nieszczelność była na łączeniu komory z pokrywą, dźwięk byłby inny. Przy nieszczelności od spodu również.

Dlatego mam zamiar spróbować uszczelnić połączenie komina i pokrywy. Fizycznie chyba podołam :) Komin ma ok. 70 cm wysokości, wystarczy okopać go dookoła. Mam jedynie wątpliwości co do mojej technicznej wiedzy, dlatego chciałam się poradzić specjalistów :)

Czego użyć do uszczelnienia?

- obsypać miejsce łączenia szybkowiążącym cementem z domieszką plastyfikatora?

- owinąć miejsce łączenia taśmą bentonitową?

- użyć specjalistycznego uszczelniacza dekarskiego (a na niego taśma lub cement)?

- zastosować folię? jeśli tak, to jaką? komin owinąć czymś w stylu scala plastic z castoramy, a na to kubełkową folię izolacyjną? czy może folia scala na komin, dookoła cement z plastyfikatorem, a tam, gdzie kończy się dołek dookoła komina dać folię kubełkową? I wtedy zasypać ziemią między izolację komina a folię kubełkową?

Z góry dziękuję za sugestie.

Ja bym dawał papę termozgrzewalną (pamiętaj o fasecie).

Ale nie zakładałbym się, że to musi być kominek - może po stropie woda z nieszczelności łączenia płyty podciągać gdzieś bliżej środka i dopiero spadać. Zapuść kamerkę najlepiej.

Dzięki za poradę.

Faset to takie obła warstwa dookoła łączenia komina i pokrywy?

Poczekam na kilka dni względnej pogody i jeszcze jesienią spróbuję rozkopać.