FredzioPL 25.10.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Witajcie Obecnie jestem na etapie stanu surowego zamknietego, czekam na elektryke i na wiosne tynki wylewki i hydraulika Chcialem dokonac wyboru pieca. Dom jest to parter okolo 110 m uzytkowych z garazem 2 stanowiskowym, kotlownia okolo 9 m. Budowany jest z solbetu 400 i ocieplony 15 steropianem, okna Jezierski 3 szyby, dach welna 20/30 cm lub styropian i wylewka, strop lany. Zastanawialem sie poczatkowo nad pelletem, teraz sklaniam sie ku gazowemu ale jest jedno male ale. Dom planuje ukonczyc w przyszlym rok a gaz doprowadzony bedzie w ciagu 3 lat Doradzcie w jaki sposob nie rujnujacy instalacji i budzetu ogrzewac dom przez 3 lata aby moc pozniej dolaczyc sie do gazu? Myslalem albo nad przerobieniem jakiegos starego pieca (mam mozliwosc zabrania za free od tescia zembca) na pellet i ogrzewanie nim przez ten okres albo pojawily sie nawet propozycje zrobienia instalacji pod gaz i ogrzewania butlami nie wiem na ile to sci-fi na ile realne i jak kosztowo by sie to ksztaltowalo? Przerobka pieca zebca licze okolo 4 tys (palnik, podajnik i reszta) znaczny naklad pracy tescia albo jak mu sie uda postara sie zrobic przez zime palnik na pellet sam Mozecie cos zaproponowac w tej sytuacji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.10.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 wez pompe ciepla a gaz olej, z kotłowni zrobisz pomieszczenie techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 25.10.2017 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Jakbym mial na miejscu firme/osobe ktora zrobilaby, doradzila i zainstalowala pompe powietrzna w granicach 10-12 tys, plus rekuperacje 6-8, dodatkowo zagwarantowala ze sprwadzi sie i kosztowo bedzie podobna w eksploatacji do pelletu czy gazu ziemnego to moglbym sie zastanawiac. Niestety koszty dla mnie przerazajace: ziemna w granicach 70-80 tys powietrzna 25-30 tys z rekuperacja ponad 40 tys. To zabija skutecznie takie rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Jakbym mial na miejscu firme/osobe ktora zrobilaby, doradzila i zainstalowala pompe powietrzna w granicach 10-12 tys, plus rekuperacje 6-8, dodatkowo zagwarantowala ze sprwadzi sie i kosztowo bedzie podobna w eksploatacji do pelletu czy gazu ziemnego to moglbym sie zastanawiac. Niestety koszty dla mnie przerazajace: ziemna w granicach 70-80 tys powietrzna 25-30 tys z rekuperacja ponad 40 tys. To zabija skutecznie takie rozwiazanie. Rozumiem że te ceny to z brudnego palucha wyssane... Gruntowa pompa ciepła wraz z całą kotłownią to ok 32tys do takiego domku Ogrzewanie podłogowe ok 8 tys Wentylacja mechaniczna ok 12tys... Plus woda kanalizacja i inne pierdoły razem w 60 tys się zmieścisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.10.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 sa pompy ktore podlaczasz jedynie hydraulicznie do jednostki zewnetrznej, jednostka wewnetrzna to sterownik i pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2017 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Masz komin który przeżyje palenie czymś innym, niż gaz? Najtaniej inwestycyjnie, to wyjdzie wstawić kocioł elektryczny (albo i prowizoryczną grzałkę zapakować do rury) i załapać się na promocję w Fortum jak będzie kolejna edycja darmowego prądu w tańszej strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.10.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 i załapać się na promocję w Fortum jak będzie kolejna edycja darmowego prądu w tańszej strefie. To nie jest takie proste. U mnie Tauron co roku przedłuża umowe na czas określony, o rok. Więc takie czekanie, może nic nie dać. PS. U mnie w g12w nocny to około 23gr/kwh, więc pellet na czas dotrwania do gazu, jest lekko mówiąc, trochę chybionym rozwiązaniem. Poadto dochodzi cena samego peletu i jego kaloryczności + sprawność samoróbki kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 26.10.2017 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Rozumiem że te ceny to z brudnego palucha wyssane... Gruntowa pompa ciepła wraz z całą kotłownią to ok 32tys do takiego domku Ogrzewanie podłogowe ok 8 tys Wentylacja mechaniczna ok 12tys... Plus woda kanalizacja i inne pierdoły razem w 60 tys się zmieścisz... hmm, nie wiem czy brudnego czy czystego ale takie dostalem oferty w moim rejonie. Sam nie mam pojecia ani o pompach ciepla ani o niczym z tym zwiazanym wiec wyslalem zapytania do kilku okolicznych instalatorow i stad ceny. Jesli na kociol na pellet mam przeznaczone okolo 15 tys razem z cala instalacja okolo 30 tys to nie ma mozliwosci zwiekszyc tego do 60 tys Druga sprawa nie mam nikogo kto potwierdzilby koszt instalacji jak i eksploatacji takiego rozwiazania wiec sklaniam sie ku gazowi (ale niestety poplynie w granicach 06.2021) albo ku pelletowi. Jesli macie jakies to poza pisaniem kosztow dajcie konkretne rozwiazania albo firmy ktore w woj. swietokrzyskim zrealizowalby i zainstalowaly w takich cenach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 26.10.2017 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Masz komin który przeżyje palenie czymś innym, niż gaz? Najtaniej inwestycyjnie, to wyjdzie wstawić kocioł elektryczny (albo i prowizoryczną grzałkę zapakować do rury) i załapać się na promocję w Fortum jak będzie kolejna edycja darmowego prądu w tańszej strefie. Komin 180 system Konekt glownie robiony z mysla o pellecie, gaz wyszedl w ostatnim czasie niestety ten czas zanim to uruchomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.10.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Jeżeli na gaz jesteś zdecydowany to tymczasowo też bym był za kotłem elektrycznym. Przez 3 lata z pewnością nie zbankrutujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.10.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Rozwiązaniem jest wynajem baterii butli /6-8 szt/ 33-35 kg z propanem. Nie jest wymagany projekt i zgody.Po podłączeniu gazu ziemnego przezbroisz kocioł lub w większości kotłów wystarczająca jest regulacja.Kosztowo 10 - 20 % drożej od gazu ziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.10.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Ale też możesz znaleść ogarniętego gościa nawet tu na forum i kupić używaną pompę ciepła gruntową za jakieś 5 tys po serwisie następnie wynajmujesz koparkowego za max 3 tys zakopujesz w ogrodzie (zależy ile wyjdziez obliczeń) np 600 m rury pp fi 32 przy dobrych wiatrach jeszcze ci coś skapnie z tej sumki co masz , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 26.10.2017 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Ale też możesz znaleść ogarniętego gościa nawet tu na forum i kupić używaną pompę ciepła gruntową za jakieś 5 tys po serwisie następnie wynajmujesz koparkowego za max 3 tys zakopujesz w ogrodzie (zależy ile wyjdziez obliczeń) np 600 m rury pp fi 32 przy dobrych wiatrach jeszcze ci coś skapnie z tej sumki co masz , Dlatego zwracam sie do forum, jesli znajde cos kosztowo nieznacznie przekraczajacego gaz uzasadnionego ekonomicznie to pewnie i zmienie zdanie. Jesli na forum jest ktos kto moze wycenic mi, pozniej wykonac albo podac kto w tej sumie wykona instalacje jestem sklonny zminic rodzaj systemu ogrzewania. Jesli nie w tym watku prosze o kontakt na priv. Dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.10.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 .................. kupić używaną pompę ciepła gruntową za jakieś 5 tys po serwisie , Ktoś rezygnuje z tak "darmowego " ogrzewania jakim , podobno wg wielu piszących na FM , jest gruntowa pompa ciepła ? Ile lat ma taka używka ? Jak długo będzie jeszcze działała ? Jakie są koszty serwisu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.10.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 ...........następnie wynajmujesz koparkowego za max 3 tys zakopujesz w ogrodzie (zależy ile wyjdziez obliczeń) np 600 m rury pp fi 32 ..., To więcej jak pół działki .... przeryte koparką , 600 metrów wykopu ? Na fundamenty mojego domu było kopane 66 metrów ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 No jasna, najlepiej kaflaka postawić w salonie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.10.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 110 m2 to aż się prosi o kocioł elektryczny. jeśli będzie w całości podłogówka, to zrób kocioł elektryczny, grzej w taniej taryfie. możesz ewentualnie dorzuć to co zostanie do izolacji i zostaniesz przy prądzie. możesz wspomóc się klimatyzatorem. dlaczego ludzie uważają, że do grzanie potrzebne jest paliwo stałe lub gaz? musi być ogień? wiele zależy od rejonu w którym mieszkasz (ceny prądu). gruntowa pompa ciepła, nawet używana to całkiem OK rozwiązanie, ale nie jako tymczasowe. te proste pompy On/Off są praktycznie niezniszczalne, a na pewno tanie w naprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.10.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Ale też możesz znaleść ogarniętego gościa nawet tu na forum i kupić używaną pompę ciepła gruntową za jakieś 5 tys po serwisie następnie wynajmujesz koparkowego za max 3 tys zakopujesz w ogrodzie (zależy ile wyjdziez obliczeń) np 600 m rury pp fi 32 przy dobrych wiatrach jeszcze ci coś skapnie z tej sumki co masz , A potem płacz jakie to bee.. Chałupy zagrzać nie można ... Dużo prądu źre... Oczywiście zapomina że z goowna zlepione i po cenie złomu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.10.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 A potem płacz jakie to bee.. Chałupy zagrzać nie można ... Dużo prądu źre... Oczywiście zapomina że z goowna zlepione i po cenie złomu... czy ja wiem. u mnie w okolicy koleś zrobił na używanej pompie z Niemiec (gruntowej, uszkodzonej i naprawionej przez chłodnika) ogrzewanie swojego domu za chyba 10 tys. zł (+ podłogówka) i jest zadowolony. jak się wie co się robi, to można sporo ugrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.10.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 110 m2 to aż się prosi o kocioł elektryczny. jeśli będzie w całości podłogówka, to zrób kocioł elektryczny, grzej w taniej taryfie. możesz ewentualnie dorzuć to co zostanie do izolacji i zostaniesz przy prądzie. możesz wspomóc się klimatyzatorem. dlaczego ludzie uważają, że do grzanie potrzebne jest paliwo stałe lub gaz? musi być ogień? wiele zależy od rejonu w którym mieszkasz (ceny prądu). gruntowa pompa ciepła, nawet używana to całkiem OK rozwiązanie, ale nie jako tymczasowe. te proste pompy On/Off są praktycznie niezniszczalne, a na pewno tanie w naprawie. Nie przekonasz... Ludzie są święcie przekonani że gazem to taniutko a prądem to strasznie drogo... Jak tylko wspomnisz o prądzie to mało nie zejdą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts