Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ale niestety za 3-4 lata - co na przeczekanie

FredzioPL

Recommended Posts

Witajcie

Obecnie jestem na etapie stanu surowego zamknietego, czekam na elektryke i na wiosne tynki wylewki i hydraulika :)

Chcialem dokonac wyboru pieca. Dom jest to parter okolo 110 m uzytkowych z garazem 2 stanowiskowym, kotlownia okolo 9 m. Budowany jest z solbetu 400 i ocieplony 15 steropianem, okna Jezierski 3 szyby, dach welna 20/30 cm lub styropian i wylewka, strop lany.

Zastanawialem sie poczatkowo nad pelletem, teraz sklaniam sie ku gazowemu ale jest jedno male ale.

Dom planuje ukonczyc w przyszlym rok a gaz doprowadzony bedzie w ciagu 3 lat :)

Doradzcie w jaki sposob nie rujnujacy instalacji i budzetu ogrzewac dom przez 3 lata aby moc pozniej dolaczyc sie do gazu?

Myslalem albo nad przerobieniem jakiegos starego pieca (mam mozliwosc zabrania za free od tescia zembca) na pellet i ogrzewanie nim przez ten okres albo pojawily sie nawet propozycje zrobienia instalacji pod gaz i ogrzewania butlami :) nie wiem na ile to sci-fi na ile realne i jak kosztowo by sie to ksztaltowalo?

Przerobka pieca zebca licze okolo 4 tys (palnik, podajnik i reszta) znaczny naklad pracy tescia albo jak mu sie uda postara sie zrobic przez zime palnik na pellet sam :)

Mozecie cos zaproponowac w tej sytuacji?

Pozdrawiam

Jakbym mial na miejscu firme/osobe ktora zrobilaby, doradzila i zainstalowala pompe powietrzna w granicach 10-12 tys, plus rekuperacje 6-8, dodatkowo zagwarantowala ze sprwadzi sie i kosztowo bedzie podobna w eksploatacji do pelletu czy gazu ziemnego to moglbym sie zastanawiac.

Niestety koszty dla mnie przerazajace: ziemna w granicach 70-80 tys powietrzna 25-30 tys z rekuperacja ponad 40 tys.

To zabija skutecznie takie rozwiazanie.

Jakbym mial na miejscu firme/osobe ktora zrobilaby, doradzila i zainstalowala pompe powietrzna w granicach 10-12 tys, plus rekuperacje 6-8, dodatkowo zagwarantowala ze sprwadzi sie i kosztowo bedzie podobna w eksploatacji do pelletu czy gazu ziemnego to moglbym sie zastanawiac.

Niestety koszty dla mnie przerazajace: ziemna w granicach 70-80 tys powietrzna 25-30 tys z rekuperacja ponad 40 tys.

To zabija skutecznie takie rozwiazanie.

Rozumiem że te ceny to z brudnego palucha wyssane...

Gruntowa pompa ciepła wraz z całą kotłownią to ok 32tys do takiego domku

Ogrzewanie podłogowe ok 8 tys

Wentylacja mechaniczna ok 12tys...

Plus woda kanalizacja i inne pierdoły razem w 60 tys się zmieścisz...

Masz komin który przeżyje palenie czymś innym, niż gaz?

Najtaniej inwestycyjnie, to wyjdzie wstawić kocioł elektryczny (albo i prowizoryczną grzałkę zapakować do rury) i załapać się na promocję w Fortum jak będzie kolejna edycja darmowego prądu w tańszej strefie.

i załapać się na promocję w Fortum jak będzie kolejna edycja darmowego prądu w tańszej strefie.

To nie jest takie proste.

U mnie Tauron co roku przedłuża umowe na czas określony, o rok.

Więc takie czekanie, może nic nie dać.

PS. U mnie w g12w nocny to około 23gr/kwh, więc pellet na czas dotrwania do gazu, jest lekko mówiąc, trochę chybionym rozwiązaniem.

Poadto dochodzi cena samego peletu i jego kaloryczności + sprawność samoróbki kotła.

Rozumiem że te ceny to z brudnego palucha wyssane...

Gruntowa pompa ciepła wraz z całą kotłownią to ok 32tys do takiego domku

Ogrzewanie podłogowe ok 8 tys

Wentylacja mechaniczna ok 12tys...

Plus woda kanalizacja i inne pierdoły razem w 60 tys się zmieścisz...

hmm, nie wiem czy brudnego czy czystego ale takie dostalem oferty w moim rejonie.

Sam nie mam pojecia ani o pompach ciepla ani o niczym z tym zwiazanym wiec wyslalem zapytania do kilku okolicznych instalatorow i stad ceny.

Jesli na kociol na pellet mam przeznaczone okolo 15 tys razem z cala instalacja okolo 30 tys to nie ma mozliwosci zwiekszyc tego do 60 tys :)

Druga sprawa nie mam nikogo kto potwierdzilby koszt instalacji jak i eksploatacji takiego rozwiazania wiec sklaniam sie ku gazowi (ale niestety poplynie w granicach 06.2021) albo ku pelletowi.

Jesli macie jakies to poza pisaniem kosztow dajcie konkretne rozwiazania albo firmy ktore w woj. swietokrzyskim zrealizowalby i zainstalowaly w takich cenach.

Pozdrawiam

Masz komin który przeżyje palenie czymś innym, niż gaz?

Najtaniej inwestycyjnie, to wyjdzie wstawić kocioł elektryczny (albo i prowizoryczną grzałkę zapakować do rury) i załapać się na promocję w Fortum jak będzie kolejna edycja darmowego prądu w tańszej strefie.

Komin 180 system Konekt glownie robiony z mysla o pellecie, gaz wyszedl w ostatnim czasie niestety ten czas zanim to uruchomia.

Gość Konto usunięte_1*
Ale też możesz znaleść ogarniętego gościa nawet tu na forum i kupić używaną pompę ciepła gruntową za jakieś 5 tys po serwisie następnie wynajmujesz koparkowego za max 3 tys zakopujesz w ogrodzie (zależy ile wyjdziez obliczeń) np 600 m rury pp fi 32 przy dobrych wiatrach jeszcze ci coś skapnie z tej sumki co masz ,

Ale też możesz znaleść ogarniętego gościa nawet tu na forum i kupić używaną pompę ciepła gruntową za jakieś 5 tys po serwisie następnie wynajmujesz koparkowego za max 3 tys zakopujesz w ogrodzie (zależy ile wyjdziez obliczeń) np 600 m rury pp fi 32 przy dobrych wiatrach jeszcze ci coś skapnie z tej sumki co masz ,

Dlatego zwracam sie do forum, jesli znajde cos kosztowo nieznacznie przekraczajacego gaz uzasadnionego ekonomicznie to pewnie i zmienie zdanie.

Jesli na forum jest ktos kto moze wycenic mi, pozniej wykonac albo podac kto w tej sumie wykona instalacje jestem sklonny zminic rodzaj systemu ogrzewania.

Jesli nie w tym watku prosze o kontakt na priv.

Dzieki i pozdrawiam

.................. kupić używaną pompę ciepła gruntową za jakieś 5 tys po serwisie ,

Ktoś rezygnuje z tak "darmowego " ogrzewania jakim , podobno wg wielu piszących na FM , jest gruntowa pompa ciepła ?

Ile lat ma taka używka ?

Jak długo będzie jeszcze działała ?

Jakie są koszty serwisu ?

...........następnie wynajmujesz koparkowego za max 3 tys zakopujesz w ogrodzie (zależy ile wyjdziez obliczeń) np 600 m rury pp fi 32 ...,

To więcej jak pół działki .... przeryte koparką , 600 metrów wykopu ? Na fundamenty mojego domu było kopane 66 metrów .......

110 m2 to aż się prosi o kocioł elektryczny. jeśli będzie w całości podłogówka, to zrób kocioł elektryczny, grzej w taniej taryfie. możesz ewentualnie dorzuć to co zostanie do izolacji i zostaniesz przy prądzie. możesz wspomóc się klimatyzatorem. dlaczego ludzie uważają, że do grzanie potrzebne jest paliwo stałe lub gaz? musi być ogień?

wiele zależy od rejonu w którym mieszkasz (ceny prądu). gruntowa pompa ciepła, nawet używana to całkiem OK rozwiązanie, ale nie jako tymczasowe. te proste pompy On/Off są praktycznie niezniszczalne, a na pewno tanie w naprawie.

A potem płacz jakie to bee..

Chałupy zagrzać nie można ...

Dużo prądu źre...

Oczywiście zapomina że z goowna zlepione i po cenie złomu...

A potem płacz jakie to bee..

Chałupy zagrzać nie można ...

Dużo prądu źre...

Oczywiście zapomina że z goowna zlepione i po cenie złomu...

czy ja wiem. u mnie w okolicy koleś zrobił na używanej pompie z Niemiec (gruntowej, uszkodzonej i naprawionej przez chłodnika) ogrzewanie swojego domu za chyba 10 tys. zł (+ podłogówka) i jest zadowolony. jak się wie co się robi, to można sporo ugrać

110 m2 to aż się prosi o kocioł elektryczny. jeśli będzie w całości podłogówka, to zrób kocioł elektryczny, grzej w taniej taryfie. możesz ewentualnie dorzuć to co zostanie do izolacji i zostaniesz przy prądzie. możesz wspomóc się klimatyzatorem. dlaczego ludzie uważają, że do grzanie potrzebne jest paliwo stałe lub gaz? musi być ogień?

wiele zależy od rejonu w którym mieszkasz (ceny prądu). gruntowa pompa ciepła, nawet używana to całkiem OK rozwiązanie, ale nie jako tymczasowe. te proste pompy On/Off są praktycznie niezniszczalne, a na pewno tanie w naprawie.

Nie przekonasz...

Ludzie są święcie przekonani że gazem to taniutko a prądem to strasznie drogo...

Jak tylko wspomnisz o prądzie to mało nie zejdą...