Gość Konto usunięte_1* 26.10.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 A potem płacz jakie to bee.. Chałupy zagrzać nie można ... Dużo prądu źre... Oczywiście zapomina że z goowna zlepione i po cenie złomu... Ty wiesz co jest w pompcie ciepła ? trochę elektroniki zawór rozprężny w cenie ok 700zł sprężarka od 1500-2600 zależnie od mocy i firmy reszta to za przeproszeniem pierdoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.10.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 czy ja wiem. u mnie w okolicy koleś zrobił na używanej pompie z Niemiec (gruntowej, uszkodzonej i naprawionej przez chłodnika) ogrzewanie swojego domu za chyba 10 tys. zł (+ podłogówka) i jest zadowolony. jak się wie co się robi, to można sporo ugrać Jak się wie co się robi... Samą pompę ciepła też można samemu na używanych gratach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.10.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 (edytowane) To więcej jak pół działki .... przeryte koparką , 600 metrów wykopu ? Na fundamenty mojego domu było kopane 66 metrów ....... :no: kopie się rowy ciut szersze niż metr o długości np 20-25 metrów i do nich wrzucasz rurę pp tak jak sprężynę i w takim jednym rowie zmieścisz ze 100 metrów lub więcej , mnie koparkowy kopał dwa rowy po 16m głębokie na 120cm plus dziura na zbiornik do bioszamba to skasował 220 zł trwało to około 2 godz https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-gruntowa-nibe-fighter-1140-8-CID628-IDp628R.html#9ac86f4c4b;promoted https://www.olx.pl/oferta/gruntowa-pompa-ciepla-uzywana-sprawna-nibe-woda-woda-15-kw-CID628-IDkkate.html#9ac86f4c4b https://www.olx.pl/oferta/junkers-pompa-ciepla-gruntowa-ste90-po-serwisie-sprawna-9kw-solanka-CID628-IDoR6QS.html#9ac86f4c4b to tylko tak z grubsza ale jest tego sporo i też zaczynam ciężko nad tym myśleć go quwa nie dam za piec węglowy 5-tej generacji 15 tys a potem szukać rok ekogroszu i jak już przyjdzie to piach muł i uj wie co w tym jest a kosztuje 1200 tona Edytowane 26 Października 2017 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.10.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Ty wiesz co jest w pompcie ciepła ? trochę elektroniki zawór rozprężny w cenie ok 700zł sprężarka od 1500-2600 zależnie od mocy i firmy reszta to za przeproszeniem pierdoły To sobie zlep do kupy... Przecież to takie proste... Sprężarka, dwa wymienniki płytowe, zawór rozprężny, kilka rurek, pompy obiegowe i sterownik... No i jeszcze przynajmniej jakaś rama aby to wszystko się kupy trzymało... DZ to też prostota... Trochę rury , rozdzielacz , beczka płynu i koparka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 26.10.2017 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 (edytowane) 110 m2 to aż się prosi o kocioł elektryczny. jeśli będzie w całości podłogówka, to zrób kocioł elektryczny, grzej w taniej taryfie. możesz ewentualnie dorzuć to co zostanie do izolacji i zostaniesz przy prądzie. możesz wspomóc się klimatyzatorem. dlaczego ludzie uważają, że do grzanie potrzebne jest paliwo stałe lub gaz? musi być ogień? wiele zależy od rejonu w którym mieszkasz (ceny prądu). gruntowa pompa ciepła, nawet używana to całkiem OK rozwiązanie, ale nie jako tymczasowe. te proste pompy On/Off są praktycznie niezniszczalne, a na pewno tanie w naprawie. Oki a jakies konkrety,na jakim piecy jak zrobiona instalacja cos co moglbym podac gosciowi co bedzie robil mi instalacje. Jesli mozesz prosze o jakies konkrety. Mieszkam w swietokrzyskim ceny nie mam pojeciajakie sa w taniej taryfie. Nie chce abyscie pisali do mnie ogolnikowo, ale jak juz mozecie prosze was o wiecej konkretow, jesli radzicie elektryke oki na czym jak zrobic to w domu, wtedy ide do goscia pokazuje ustalam ile kosztuje prad w taniej taryfie i mysle a tak: za tyle kupisz uzywke PC przekopieszdzialke zrobisz i jeszcze ci zostanie. OMG to samo PC, mieszkam w rejonie gdzie pompy z fotowoltaika dostaje takie oferty PC-ok 25000 i PV-ok 32000 razem około 57000 do tego jak chce moge dorzuci za 20-23 tys rekuperacje i Panie praktycznie za darmo bedzie dzialalo. Z drugiej strony wchodze na forum a tutaj piszecie za 15 tys czyli koszt samego pieca na pellet zrobicie PC i tyle, albo nawet rzuc wszystko zrob elektryke jeszcze wiecej zostanie i jeszcze taniej. Prosze Was jesli to nie problem napiszcie w kilku zdaniach w kilku pkt na jakim osprzecie i w jaki sposob to zorobic aby koszty roczne ogrzewania CO i CWU wyszly mi w granicach 3-3.5 zl i bede juz zadowolony a kazda kwote ponizej biore w ciemno i obiecuje nawet na pismie krate whiskey czy czego tam chcecie jak sie sprawdzi. Pozdrawiam Edytowane 26 Października 2017 przez FredzioPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 26.10.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 PC to zobacz na allegro, dobra pompa za kilkanaście tys. za dwadzieścia parę też ale to są z wysokiej półki, nie potrebujesz komina, całe pomieszczenie masz czyściutkie a nie składujesz wory jak przy groszku, no chyba ze wozisz w bagazniku po 2 worki, jedyna alternatywa to prąd, najważniejsze ze przy małym metrażu masz do wykorzystania pomieszczenie. czego nie założysz to rury podłącza się tak samo. jak zaczniesz liczyc ceny zakupu, koszty eksploatacji to wyjdzie to co bedziesz chcial zeby wyszlo, za duzo parametrów, wszystko sie moze zepsuc. mamy 21 wiek więc trochę komfortu nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 26.10.2017 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 PC to zobacz na allegro, dobra pompa za kilkanaście tys. za dwadzieścia parę też ale to są z wysokiej półki, nie potrebujesz komina, całe pomieszczenie masz czyściutkie a nie składujesz wory jak przy groszku, no chyba ze wozisz w bagazniku po 2 worki, jedyna alternatywa to prąd, najważniejsze ze przy małym metrażu masz do wykorzystania pomieszczenie. czego nie założysz to rury podłącza się tak samo. jak zaczniesz liczyc ceny zakupu, koszty eksploatacji to wyjdzie to co bedziesz chcial zeby wyszlo, za duzo parametrów, wszystko sie moze zepsuc. mamy 21 wiek więc trochę komfortu nie zaszkodzi. Tak ale jeszcze raz bylbym wdzieczny jakby ktos nawet jesli trzeba odplatnie zrobilby mi pelny kosztorys dla PC i dla elektryki ale rzetelny i realny. Wtedy moge przedstawic mojemu monterowi i porownac i ustalic definitywnie co robic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 26.10.2017 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Że tak zapytam jeszcze, bo w dyskusji ani w pierwszym poście nie widzę tej informacji - będziesz miał podłogówkę, czy grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2017 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Oki a jakies konkrety,na jakim piecy jak zrobiona instalacja cos co moglbym podac gosciowi co bedzie robil mi instalacje. Jesli mozesz prosze o jakies konkrety. Mieszkam w swietokrzyskim ceny nie mam pojeciajakie sa w taniej taryfie. Nie chce abyscie pisali do mnie ogolnikowo, ale jak juz mozecie prosze was o wiecej konkretow, jesli radzicie elektryke oki na czym jak zrobic to w domu, wtedy ide do goscia pokazuje ustalam ile kosztuje prad w taniej taryfie i mysle a tak: za tyle kupisz uzywke PC przekopieszdzialke zrobisz i jeszcze ci zostanie. OMG to samo PC, mieszkam w rejonie gdzie pompy z fotowoltaika dostaje takie oferty PC-ok 25000 i PV-ok 32000 razem około 57000 do tego jak chce moge dorzuci za 20-23 tys rekuperacje i Panie praktycznie za darmo bedzie dzialalo. Z drugiej strony wchodze na forum a tutaj piszecie za 15 tys czyli koszt samego pieca na pellet zrobicie PC i tyle, albo nawet rzuc wszystko zrob elektryke jeszcze wiecej zostanie i jeszcze taniej. Prosze Was jesli to nie problem napiszcie w kilku zdaniach w kilku pkt na jakim osprzecie i w jaki sposob to zorobic aby koszty roczne ogrzewania CO i CWU wyszly mi w granicach 3-3.5 zl i bede juz zadowolony a kazda kwote ponizej biore w ciemno i obiecuje nawet na pismie krate whiskey czy czego tam chcecie jak sie sprawdzi. Pozdrawiam Mamy napisać instrukcję do wykonania całej instalacji dla tego twojego fachoffca ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 27.10.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Że tak zapytam jeszcze, bo w dyskusji ani w pierwszym poście nie widzę tej informacji - będziesz miał podłogówkę, czy grzejniki? No właśnie od tego powinno się rozpoczynać dysputy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.10.2017 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Najtańsza inwerterowa PC powietrze powietrze to 2000 z montażem za chińszczyznę. Taniej od pieca zarówno w instalacji jak i użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 27.10.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 (edytowane) Ale jak jest szansa ciągnąć po strychach i do pokoi rury z ciepłym powietrzem to cenowo nic tego nie przebije , mowa o klimatyzacji kanałowej , zestaw nowy porządny to już od 5 tys się zaczyna zależnie od mocy i firmy , super sprawa ale pozostaje kombinowanie c ciepłą wodą użytkowąjest tego sporo tu tylko taki przykład http://allegro.pl/klimatyzacja-klimatyzator-kanalowy-kaisai-7-0kw-i6734550209.html Edytowane 27 Października 2017 przez Konto usunięte_1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.10.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 (edytowane) c ciepłą wodą użytkową jest tego sporo tu tylko taki przykład http://allegro.pl/klimatyzacja-klimatyzator-kanalowy-kaisai-7-0kw-i6734550209.html Tylko że te kanałówki dają DWA RAZY mniej ciepła z tej samej ilości energii elektrycznej od dobrego splita w tej samej cenie. Kanałowe COP 3,5 a split nawet 5,7. Ten konkretny klimatyzator który podałeś ma taką wadę jak bardzo wysoka moc minimalna 800W. Mój stary split ma moc minimalną 170W. Przy małych mocach COP wzrasta. Edytowane 27 Października 2017 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 27.10.2017 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Że tak zapytam jeszcze, bo w dyskusji ani w pierwszym poście nie widzę tej informacji - będziesz miał podłogówkę, czy grzejniki? W 100% podlogowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 27.10.2017 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Mamy napisać instrukcję do wykonania całej instalacji dla tego twojego fachoffca ...? Wiesz w sumie moze nie w calosci ale znajac podejscie niektorych fachowcow ie chce byc nabity i z gory przedstawic mu na czym bym chcial i jak zrobiona, nie chce po wykonaniu napisac kolejnego posta za kilka miesiecy i przez 90% albo 100% forum byc wysmiewany badz pouczany ze bylo napisac wczesniej poczytac albo poradzic sie zeby nie byc w ciula zrobiony albo zeby nie miec zrabanej instalacji. Poza tym licze sie z tym ze wiedza kosztuje i proponuje pomoc w zaplanowaniu moze nie w 100% zaprojektowaniu co i cwu dla mojego domu abym mial cos na czym sie opre, biarac pod uwage albo PC albo ogrzewanie gazowe albo inny sposob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.10.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Tylko że te kanałówki dają DWA RAZY mniej ciepła z tej samej ilości energii elektrycznej od dobrego splita w tej samej cenie. Kanałowe COP 3,5 a split nawet 5,7. Maj a bardzo podobne COP. Żeby nie rzec identyczne porównując analogiczne modele. Zwykły split Lomo Economic Gree: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399586 Kanałówki tej samej firmy: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=399587 Swoją drogą to jaki split ma 5,7, w jakich warunkach i wg jakich norm zmierzone? Mój stary split ma moc minimalną 170W. Przy małych mocach COP wzrasta. Ci producenci, którzy chwalą się parametrami dokładniej twierdzą, że i przy minimalnym obciążeniu, i przy maksymalnym sprawność mają niższą, niż w okolicach środka wydajności w danych warunkach (nie mylić którymikolwiek mocami z danych technicznych). Daj namiary na tych od chińszczyzny. W poniedziałek w bloku mi montują Gree i najtaniej znalazłem za 3K zł. No, powiedzmy za długą instalację muszę dopłacić ze 300zł względem montażu standardowego - ale dalej to daleko do 2K zł. 2K zł to w zadziwiającej promocji 5 lat temu płaciłem za najtańszego on-off Galanza. Ale teraz już nie kupisz on-off a inwertery są droższe. A i ceny w tym czasie trochę wzrosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 W 100% podlogowka. Podłogówka wodna do tego 1000L zbiornik buforowy z przepływowym grzaniem CWU ... Sam bufor pędzony grzałkami i energią taniej taryfy... ( Jak masz potrzebę czy kaprycho to podłączysz do niego każde jedno dowolne źródło energii...) Dystrybucja energii na ogrzewanie podłogowe za pomocą układu mieszającego ze sterowaniem pogodowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts