katka 28.10.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Nie każdy jest taki sam, to co większość uważa za dobre nie musi każdemu odpowiadać. Np. ja szukałam specjalnie działki z wjazdem od południa, tak by mieć salon i taras w domu od północy. Tak wiem nie normalne, ale zdarza się , nie lubię słońca, nie lubię jasnych pomieszczeń. Fajnie, że zwróciliście FabianoItaliano uwagę na ten aspekt, ale jeśli uważa, że mu to nie przeszkadza to nie wciskajcie mu, że w tak usytułowanym domu nie da się komfortowo mieszkać. Inna rzecz, że 1 pełna łazienka i WC na 4 pokoje to tragicznie mało. 33m2 na garaż na dwa samochody to też ciasno, no chyba że na dwa Mini . Albo jeden samochód plus rowery, kosiarka itp. FabianoItaliano najlepiej zrób sobie wizualizacje 3D i pochodź po tym domu a zobaczysz czy jest dla Ciebie (i twojej rodziny) dobry i funkcjonalny. Na płaskim rysunku to nic nie mówi nie doświadczonemu inwestorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Dlatego pytałam Fabiano o wytyczne do projektuU ciebie byłoby ciemność w domu. Edytowane 28 Października 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.10.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 (edytowane) https://img.extradom.pl/media/render/408472/resize%24915-915-1 Tu nad wejściem gdzie są belki - jest to fajne ale nad belkami powinno być zadaszenie. Zadaszenie daje wartosć bo zyskujesz taraz na którym mozesz spedzać czas, opalać sie etc. Jeśli nie bedzie zadaszenia, bedzie padał deszcz i śnieg i jest to porażka.Pod tym daszkiem powinien być taras a nie krzaczki. takie zadaszenie jest sporą wartością funkcjonalną domu https://img.extradom.pl/media/render/408471/resize%24915-915-1W zagospodarowaniu teraeny powyzej zrobiłbym bezstopniowe wejście do garażu zamiast tych schodków https://img.extradom.pl/media/render/408476/resize%24915-915-1Okna są tu zdecydowanie za niskie. Powinny mieć wysokość około 20cm niższą od wysokości kondygnacji. Źle się sprawują okna nad którymi jest 70cm nadproża i dopiero sufit https://img.extradom.pl/media/render/408478/resize%24915-915-1W kuchni okno powinno być do samego sufituOkno do wysokości blatu jest niepraktyczne - nad blatem powinno byc około 20cm muru - wówczas z podwórka nie widać "zagracenia" na blacie. https://img.extradom.pl/media/render/408478/resize%24915-915-1Umiejscowienie płyty kuchennej jest niezbyt fortunne gdyż wygląda jakby dzieliło blat roboczy na dwie mało funkcjonalne (zbyt wąskie) części. Blaty w kuchni polecam zrobić głębokie na 70cm https://img.extradom.pl/media/render/408484/resize%24860-860-1,f$bwŁazienka małżeńska 4,27m2? To nie pomyłka? ja mam 12m2 i to jest uważam optymalny wymiar. 4,27m2 to nie jest powierzchnia na której zmieści się wanna, kibel i umywalka. A gdzie prysznic? Jeden prysznic na cały dom to za mało. garderoba jest za mała. Garaż 33m2 to garaż na jeden samochód. W sumie 200m2 to nie tak mało. Z drugiej strony patrząc na te wszystkie pomieszczenia to jedynie nie za mały wydaje mi sie tylko zespół salon-kuchnia-jadalnia Garaż należałoby rozszerzyć do wymiaru 7m szerokości*6,5 długości - to dobry wymiar na 2 samochody + jakieś graty typu rowery, motor czy grill/krzesła - na co zawsze w domu trzeba mieć miejsca Salon mógłby być zmniejszony.Domek ładny ale ja bym go powiększył aby się wygodniej mieszkało. Edytowane 29 Października 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FabianoItaliano 30.10.2017 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Skoro chcecie pomijać jeden z kluczowych elementów, twój wybór. Ale w salonie siedzi się także w weekendy. A upalne lata to u nas max 2 miesiące, więc roleta czy wydłużony okap starczy. Z innych problemów to za mało łazienek na taką liczbę osób. 2 łazienki na 4 osoby to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.10.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 https://img.extradom.pl/media/render/408472/resize%24915-915-1 Tu nad wejściem gdzie są belki - jest to fajne ale nad belkami powinno być zadaszenie. Zadaszenie daje wartosć bo zyskujesz taraz na którym mozesz spedzać czas, opalać sie etc. Jeśli nie bedzie zadaszenia, bedzie padał deszcz i śnieg i jest to porażka.Pod tym daszkiem powinien być taras a nie krzaczki. takie zadaszenie jest sporą wartością funkcjonalną domu https://img.extradom.pl/media/render/408471/resize%24915-915-1 W zagospodarowaniu teraeny powyzej zrobiłbym bezstopniowe wejście do garażu zamiast tych schodków https://img.extradom.pl/media/render/408476/resize%24915-915-1 Okna są tu zdecydowanie za niskie. Powinny mieć wysokość około 20cm niższą od wysokości kondygnacji. Źle się sprawują okna nad którymi jest 70cm nadproża i dopiero sufit Nie każdy chce mieć "nudne" zadaszenie. Nie dla wszystkich daszek faktycznie dodaje jakąś wartość. Przecież do garażu masz podjazd, więc o jakich stopniach w ogóle piszesz? I to najlepsze. Co to znaczy, że okna się źle sprawują będąc właśnie w takiej odległości od sufitu? Nie chcę pisać, że większej bzdury tu nie czytałem, ale może faktycznie jest jakieś magiczne wyjaśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.10.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Wysokie pomieszczenie i niskie okno to slabo doswietlone pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FabianoItaliano 30.10.2017 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Chodzi o koszta, które już Fabiano poniósł. Zmiana projektu na nowy wiązałaby się z powtórnym opłaceniem architekta. W pewien sposób to rozumiem. Po prostu na zbyt późnym etapie zgłosił się na forum o opinię. BTW. świetliki dachowe warto umieścić w korytarzyku prowadzącym do sypialni. Kuchnię można zrobić od strony ogrodu, w kuchni ustawić stół a część wypoczynkową tam, gdzie teraz jest jadalnia. Coś w tym kierunku: Wówczas masz już dwa okna od południa. Nie muszą być od ziemi do sufitu, ale np. takie: Dzięki temu zachowasz prywatność, bo z ulicy (o ile nie planujeszzywopłotu) będzie widać tylko głowy. Bardzo ciekawy pomysl z tym salonem i kuchnia zamienionymi miejscami. Nie pomyslalem o tym, a rozwiazanie korzystniejsze. O świetliku w korytarzu tez warto pomyslec, bo dach plaski to latwo doswietlic te pomieszczenia ktore nie maja takiej mozliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.10.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Co się komu podoba ale ja bym przy takich oknach strzelniczych zle czuł. Okno od podłogi to jest to a nie takie pod sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Okno takie wygląda, jak by się mieszkało w piwnicy! tak wysokie okno sugeruje właśnie znajdowanie się w piwnicy.Bryła jest roztrzaskana na kawałki, to nie jest najoszczędniejsze co może być. Kolejna sprawa dodaje kosztów na robociźnie i materiałach..Dach nie będzie prosty, tylko powykrzywiany, na różne strony- kolejne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.10.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 A z okien na plaskim dachu moze lac sie woda a zima lezy na tym snieg:). Takie okna wizjerki jak w czolgu wygladaja tylko na wizualkach w praktyce takie okno zamiast sciany ok ale jako podstawowe naswietlenie nie ma cobna to liczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FabianoItaliano 31.10.2017 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 A z okien na plaskim dachu moze lac sie woda a zima lezy na tym snieg:). . Tak jak i ze zepsutej roboty przy obrobce calego dachu. Jak sie zrobi fachowo to nie poleci, a jak sie spartoli to pocieknie z kazdego naroznika, nie tylko ze swietlika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 (edytowane) 2 łazienki na 4 osoby to za mało? Jest jedna łazienka i jedno wc. Co się komu podoba ale ja bym przy takich oknach strzelniczych zle czuł. Okno od podłogi to jest to a nie takie pod sufitem. To nie byłoby jedyne okno przecież w pomieszczeniu (bo jest duże tarasowe i jedno wielkie boczne), tylko doświetlające. I tylko po to by zapewnić prywatność od ulicy. Bo czasem ludzie robią wielkie przeszklenia od ulicy a potem zasłaniają je roletami, bo "ludzie patrzą". Edytowane 3 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 (edytowane) Takie okna wizjerki jak w czolgu wygladaja tylko na wizualkach w praktyce takie okno zamiast sciany ok ale jako podstawowe naswietlenie nie ma cobna to liczyc. Mam dom z wjazdem od południowego zachodu z takim właśnie oknem. Ponieważ mam bardzo bliską ulicy linię zabudowy, była to jedyna opcja dobrego doświetlenia wnętrza po południu przy jednoczesnym zapewnieniu prywatności bez firanek i zasłon. Wpada nim właśnie sporo światła, o wiele więcej niż to byłoby np. okno wąskie a pionowe. Oczywiście, poza tym mam wielkie okno tarasowe, ale południowego wschodu. Świetliki na płaskie dachy nie muszą być płaskie, ale np. takie: http://sklep-ppoz.pl/userdata/gfx/49ca3aec4f3087f37d27fe3c7b6eccb9.jpg Z W przypadku rozbudowy domów w gęstej zabudowie, rzucającej cień przez większą część dnia stosuje się takie doświetlania przestrzeni: Ale to już inny pułap cenowy. Edytowane 3 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniaran 14.11.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ignatius 14.11.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Wydaje mi się, że dość dobrym rozwiązaniem jest poszukanie informacji na ten temat w Internecie. To się naprawdę bardzo dobrze sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 to forum jest w internecie, a autor właśnie szuka informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 14.11.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 to forum jest w internecie, a autor właśnie szuka informacji. przepraszam autora i innych uzytkownikow za offtop ale za taka mistrzowska riposte musze dac lajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts