mariobrk 28.10.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Witam, Co myślicie o takim zestawieniu gruntowej(pionowej) pompy ciepła glikol/woda : Vitocal 200-G(5,7kw) z zasobnikiem Vitocell 100-G 300dm3. Dom 86m2, płyta fundamentowa, podlogowka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.10.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Jaki koszt tego tandemu? Przy tak małym domku, lepiej grzać kablami lub pompą PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmon 28.10.2017 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Witam, Co myślicie o takim zestawieniu gruntowej(pionowej) pompy ciepła glikol/woda : Vitocal 200-G(5,7kw) z zasobnikiem Vitocell 100-G 300dm3. Dom 86m2, płyta fundamentowa, podlogowka? Hej. Ja mam podobny zestaw Viesmanna już 10 lat i działa pięknie. Zapomniałem, że mam jakieś ogrzewanie. Czasem jest czuły na słabą jakość prądu, np. na początku jesieni i wywala bezpiecznik w urządzeniu. Trzeba wtedy palcem go wcisnąć. Niemce mają dobry prąd więc maszyna tutaj ma trochę problemów. Parę telefonów do elektrowni i regulują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Dom 86m2, płyta fundamentowa, podlogowka? Jakie zapotrzebowanie na ciepło użytkowe (kWh) i obciążenie (W przy -20* za oknem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2017 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Hej. Ja mam podobny zestaw Viesmanna już 10 lat i działa pięknie. Zapomniałem, że mam jakieś ogrzewanie. Zrezygnowałeś z gwarancji i nie robiłeś przeglądów? Parę telefonów do elektrowni i regulują. Grubo. A do której? Wiesz z której elektrony docierają do Twojego gniazdka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobrk 29.10.2017 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Jakie zapotrzebowanie na ciepło użytkowe (kWh) i obciążenie (W przy -20* za oknem)? Jestem jak narazie na etapie adaptacji projektu. Powiem tak,są dwie opcje: 1. Jeżeli postawie na izolacyjność grubszą styro i wełna itd. i zastosuje wentylację mechaniczną z wymnikiem no to 59 kWh/m2*rok ,przeciętne obciążenie przy -22 to 1,5 kW, 4 kW do ogrzania ciepłej wody. 2. Jeżeli zastosuje w standardzie styro-20, wełna- 30 itd, wentylacja grawitacyjna no to max do 89kWh/m2*rok,przeciętne obciążenie przy -22 to 2,3kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts