Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Racja, że na zgłoszenie da się ile się chce normalnego domu, ale potem może być problem. Wszyscy raczej normalnie na pozwolenie budują. Nie wiem jak wyglądałoby budowanie na zgłoszenie i normalny meldunek i zamieszkanie i zgłoszenie ukończonego domu do gminy aby normalny podatek płacić. :)

Czyli teoretycznie moge sobie wybudowac dom na zgloszenie taki 70-80m2 tylko jezeli juz postawie i bede mieszkal to niechcial bym aby mi ktos zazucil samowole budowlana i nakaz rozbiurki. Chcialby aby bylo to zgodne z prawem. Na zgloszenie jest moim zdaniem lepsze poniewaz jest mniej formalnosc i niższe koszty.

wbrew pozorom na zgłoszenie budowanie domu jest mniej opłacalne dlatego, pomimo ze jest taka możliwość, ludzie i tak występują o pozwolenie.

Ogólnie róznica jest taka, ze na pozwolenie w cała papierologię bawisz sie przed budową i o ile jesli masz cos nie tak, to wszystko wyprostujesz przed budową, , a na zgłoszenie po i tu mogą zacząć się schody.

ogólnie na zgłoszenie to warto wszelaką architekture ogrodową, jakies budynki gospodarcze, garaże, wiaty itp. natomiast budynek mieszkalny na pozwolenie.

Niech bardziej biegli w tym sie wypowiedzą.

Edytowane przez Slawko123

Teoretycznie na zgłoszenie można postawić dom tylko że jego oddziaływanie na otoczenie musi się mieścić w granicach działki. Przykładowo, szambo musi być w takim miejscu aby sąsiedzi mogli swoje postawić w dowolnym miejscu czy coś takiego. Przeważnie ludzie mają małe działki temu ciężko jest spełnić dane warunki i na pozwolenie jest łatwiej.

Najbardziej nurtuje mnie to czy jeżeli postawie przykladowo te 70m2 czy nikt za pare lat sie mnie nie doczepi że nie zgodne z prawem, jeżeli bd to na zgloszenie i bd dom +ganek . lub np powie że tak nie może być że jest oznaczone jako ganek a tam znajduje sie pokój lub kuchnia. Oczywiście zapoznam sie ze wszystkimi wytycznymi czy moge zrobic szambo w danym miejscu ile metrów np od drogi ma się znajdowac budynek itp.

jesli w ganku zrobisz kuchnie i pokój, to zmieniasz przeznaczenie pomieszczenia i musisz to zgłosic. oczywiscie jak tego nie zrobisz, to nic sie nie stanie, ale wystarczy "życzliwy" sasiad co zada pytanie w PINB i masz kontrole i wtedy wszystko wyłazi. A nie lepiej od razu zrobic to tak jak trzeba? po co kombinować?

Do 35m powierzchni po obrysie i 5m wysokości przy dachu stromym to jest tak jakby legalna samowola budowlana bez projektu i całej papierologii, czyli taka altanka jak na ogródkach działkowych. Takiej budowli nie trzeba zgłaszać. Powyżej tych wymiarów musisz wystąpić o pnp albo dokonać zgłoszenia. Zgłoszenie ma krótszy czas oczekiwania w urzędzie.

musisz liczyc całość a nie kawałkami. Domek 35, ganek 35 razem jest 70 a nie 35

przeczytaj dokładnie art 29 i 30 prawa budowlanego tu masz tekst jednolity najnowszy http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001332/U/D20171332Lj.pdf

Edytowane przez Slawko123

Ja robiąc garaż 35m2, chciałem od razu połączyć go z 2 garażem (żeby mieć więcej miejsca w środku) - to nie przejdzie. Muszą być oddzielone od siebie np 10cm i nie mieć wspólnych elementów konstrukcyjnych. Na moje oko stawiaj domek 35m2, ganek odsuń o 10cm (w to miejsce styropian) też 35m2, na wszystko oddzielne zgłoszenie i już.

Oba budynki nie mogą miec współnie połączonych części nawet jednego dachu, wszystko oddzielnie. Wiem bo też kiedyś zgłaszałm taki budynek i wiatę za nim i u mnie są oddzielone od siebie i dach osobny. Po co kombinowac tak. Jak będziesz miał dwa budynki zamkniete to tez musisz miec je osobno i jeszcze do tego wielkośc działki musi się zgadzać aby takie dwa można było postawić. Nie kombinuj, że to wiata apotem będzie coś innego, ponieważ do sąsiadów wysyłają informację o tym co Ty chcesz postawić, a potem oni zobaczą, że to coś innego i masz przechlapane.

Tak normalnie to trzeba projekt który kosztuje powiedzmy 2500zł itp. mi osobiscie wystarczy dom 70 lub 80m2 wieksze domy sa fajne owszem ale jak pomysle że na strosc z żona zostane sam w takim domu bo watpie zeby dzieci chciały znami zostac. to do mnie przemawia dom 70 m2. taka samowola budowlana na zgloszenie pozwala zaoszczędzic troche czasu i pieniedzy.