golfmk1 30.10.2017 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 No i już mniej więcej rozwialem swoje wątpliwosć co do budowania domu po taniosci wybuduje "normalny" dom z pozwoleniem projektem itp. bd to nie duzy dom 80m2 jeszcze kwestia czy bedzię to dom murowany czy szkieletowy, przyczym duzo osob uważa dom szkieletowy za gorszy od tradycyjnej budowli murowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 30.10.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Jest jeszcze jedna prastara mądrość: Jak się nie ma miedzi, to się na d..e siedzi. U mnie koszty papierów z projektem adaptacją i pozwoleniem na budowę ok 5tys. To nie jest dużo za domek 100m2 i polecam taki sam tok myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfmk1 30.10.2017 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 I to juz walkowalismy czy 500m2 czy 50m2 to jedne koszty papierow. Kwestia czy 80m2 czy 100m2 to jest do przemyslenia od tego jaki projekt dopasuje do swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 31.10.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Możecie wybudować nawet 105m2 po obrysie W teorii może nawet więcej. 35m2 budynek rekreacji indywidualnej + antresola XXm2. 35m2 przydomowy ganek. 35m2 ogród zimowy. W teorii nawet więcej niż jeden ganek. Niestety funkcja ganku i ogrodu zimowego powinna być taka jak mówi nazwa. Jeżeli ktoś lubi szklane domy to ogród zimowy może być realnie salonem. Nie ma prawnej definicji ganku, więc trzeba się posługiwać zwyczajowym wytłumaczeniem tego terminu. Ganek raczej nie może być pokojami, może być zabudowany, ganek może być piętrowy z pokojami na piętrze! Jest opcja zmiany sposobu użytkowania, która wymaga formalności i architekta. Zalet budowy domu rekreacyjnego na zgłoszenie jest kilka, np kluczowa dla mnie - możliwość budowy na terenie rolnym bez uzyskania Warunków Zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 31.10.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Kamil. Nie ma znaczenia wielkość czy dom letniskowy, bo ja w sumie mam go zaznaczonego jako gospodarczo-mieszkalny. A cena ubazpieczenia właśnie dlatego, że nie murowany. Jak ktoś chce szkieletowy wybudować czy z bala to musi raczej popytać ubezpieczyciela czy mu potem to się będzie opłacało. Mi powiedział, żeby ubezpieczenie nie było takie drogie to tylko murowany. Sami wiecie, że Neli miała szkieletowy i się spalił jej. to oni w ubazpieczeniach dobrze wiedzą, że taki cały sie spala i częśćiej niż murowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 31.10.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Kamil. Nie ma znaczenia wielkość czy dom letniskowy, bo ja w sumie mam go zaznaczonego jako gospodarczo-mieszkalny. A cena ubazpieczenia właśnie dlatego, że nie murowany. Jak ktoś chce szkieletowy wybudować czy z bala to musi raczej popytać ubezpieczyciela czy mu potem to się będzie opłacało. Mi powiedział, żeby ubezpieczenie nie było takie drogie to tylko murowany. Sami wiecie, że Neli miała szkieletowy i się spalił jej. to oni w ubazpieczeniach dobrze wiedzą, że taki cały sie spala i częśćiej niż murowany. Częściej się spali szkieletowy od murowanego względem czego? Obecnie 95% domów to domy tradycyjnie murowane. Więc na 1000 domów 950 to murowane a 50 drewniane. Jeżeli się spali 5 murowanych i 5 drewnianych to statystycznie w murowanych ucierpi 5/950x100=0,53% ale w drewnianych to wygląda tak 5/50x100=10%. czyli statystycznie więcej jest pożarów wśród domów drewnianych ale wśród drewnianych. Stąd pewnie te głupie statystyki. W jednym i drugim domu może dojść do pożaru. W murowanym i tak więźba jest drewniana, wyposażenie itp. Jak pytałem kiedyś sie kogoś kto budował dom szkieletowy to pisał że ubezpieczenie płaci normalnie i nikt nie kazał dawać jakiejś zwyżki za konstrukcję domu. Na to inni też pisali podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfmk1 31.10.2017 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Pomalu podoba mi sie pomysl zeby zrobic szklany salon 35m tylko pytanie czy w takim szklanym ogrodzie dach tez musi byc przeszklony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 31.10.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Kamil wiesz ja nie wiem na jakich oni statystykach bazują, ale ja tak mam, że płacę więcej. Może w innych firmach ubezpieczeniowych wyszło by inaczej ale ja w PZU płaciłam. A jak inni płąca normalnie to tylko się cieszyć, byle ubezpieczyciel był ok, żeby potem z odszkodowaniem nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfmk1 02.11.2017 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 A jesli zrobił bym 3 ściany murowane a w jednej wstawił bym ot takie drzwi przesówne https://www.google.pl/search?q=drzwi+tarasowe&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiuscvWgKDXAhUH1xoKHZFXAI0Q_AUICigB&biw=1680&bih=944#imgrc=BPmI_R0HV3zHfM:to czy spełniało by to wymogi aby było ogrodem zimowym ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 02.11.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Takie okno przesuwne czyli hst o szerokości 5 m to będzie koszt sporo ponad 10 tys. Jak nie 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.11.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 A jesli zrobił bym 3 ściany murowane a w jednej wstawił bym ot takie drzwi przesówne https://www.google.pl/search?q=drzwi+tarasowe&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiuscvWgKDXAhUH1xoKHZFXAI0Q_AUICigB&biw=1680&bih=944#imgrc=BPmI_R0HV3zHfM: to czy spełniało by to wymogi aby było ogrodem zimowym ??? Ogród zimowy – definicja Ogród zimowy nazywany także oranżerią to przeszklone pomieszczenie dobudowywane przeważnie do boku już istniejącego budynku mieszkalnego. Ogród zimowy może służyć jako całoroczny taras czy jako miejsce do hodowli ciepłolubnych roślin. Zaletą posiadania oranżerii jest możliwość jej wykorzystania jako kolejnego pokoju zarówno zimą, jak i latem. Ogród zimowy tworzy ciekawe miejsce do spotkań towarzyskich, do spędzania czasu z rodziną czy do samotnego*wypoczynku. Przeszklone ściany pozwalają podziwiać piękno naszego ogródka o każdej porze roku, zaś w okresie bożonarodzeniowym oranżeria może – po udekorowaniu – zamienić się w jeszcze przytulniejsze pomieszczenie i tym samym ozdobę całego budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfmk1 03.11.2017 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Wiem że troche zawracam gitare swoimi pytaniami ale jeśli bym zrobil 35m2 normalnego budynku i 35m2 ogrodu zimowego oczywiście był by to jeden budynek scalony w całosc o wymiarach 10x7 w ogrodzie zimowym zrobil bym 3 ściany coś na wzór tego https://www.google.pl/search?q=dom+z+przeszklona+scian%C4%85&hl=pl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjrpvv5xKLXAhXD0hoKHZBbDHIQ_AUICigB&biw=1680&bih=944#imgrc=1VgmkR5F90cbyM: Lub wstawil bym 3 duże okna Lub drzwi takie tarasowe przeszlo by cos takiego na zgłoszenie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Wiem że troche zawracam gitare swoimi pytaniami ale jeśli bym zrobil 35m2 normalnego budynku i 35m2 ogrodu zimowego oczywiście był by to jeden budynek scalony w całosc o wymiarach 10x7 w ogrodzie zimowym zrobil bym 3 ściany coś na wzór tego https://www.google.pl/search?q=dom+z+przeszklona+scian%C4%85&hl=pl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjrpvv5xKLXAhXD0hoKHZBbDHIQ_AUICigB&biw=1680&bih=944#imgrc=1VgmkR5F90cbyM: Lub wstawil bym 3 duże okna Lub drzwi takie tarasowe przeszlo by cos takiego na zgłoszenie ???zapytaj w starostwie albo gminie w zależności gdzie to sie zgłasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfmk1 05.11.2017 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Mam pytanko jakie grubosci scian liczyc w domu szkielotowym. Bo w murowanym po odliczeniu scian z domu 7x10m zostaje mi 48m2 powiezchni uzytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 09.09.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 (edytowane) Mam pytanko jakie grubosci scian liczyc w domu szkielotowym. Bo w murowanym po odliczeniu scian z domu 7x10m zostaje mi 48m2 powiezchni uzytkowej. Ja proponuję wejść na zbudujsamdom.pl i zobaczyć jak to wygląda w praktyce w małej szkieletówce, jak to się ma z papierologią do 35m2 (bo papierów i kosztów jest po prostu mniej. O ile dobrze zrozumiałem, nie musisz mieć projektu od architekta, choć sam projekt musi faktycznie być), dobudową ganku itp. I tam masz propozycję oraz modyfikacje użytkowników jak uzyskać większy dom z mniejszą ilością kosztów. Edytowane 9 Września 2018 przez blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alinahion 11.09.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts