Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co będzie cieplejsze?

michallodz

Recommended Posts

Dobry wieczór.

Szykuję się powoli na postawienie sobie na wsi garażu i w tej chwili rozmyślam nad fundamentem.

Mam już tam domek i zawsze nie podobała mi się w nim zimna podłoga. Niby podczas lania fundamentu był tam układany jakiś styropian ale i tak 'ciągnie' od podłogi. Chciałbym tego uniknąć w garażu bo zamierzam tam nierzadko leżeć czy siedzieć na podłodze.

Pytanie brzmi czy gdybym ten garaż posadził nie na ziemi tylko na powiedzmy 9 czy 12 bloczkach betonowych to by było lepiej? W tym scenariuszu podłoga garażu nie dotykała by ziemi po za tym kilkoma bloczkami betonowymi więc zimno by pochodziło tylko z powietrza więc powinno być cieplej dobrze myślę?

Ewentualnie ile i jakiego izolatora bym musiał użyć żeby uzyskać podobny efekt wylewając ławę?

Taką srogą zimą to nie będę tam pewnie przebywał chyba że kupię traktor żeby jakoś dojechać chodzi mi raczej o to, że w naszym klimacie bez ogrzewania to można tam porobić coś góra trzy miesiące :D a ja bym chciał czasami trochę posiedzieć tam nawet w taką pogodę jak mamy dziś i bez odpalenia pieca to wiem, że będzie zimno. Ściany planuję zrobić z płyty warstwowej albo osb-styropian/wełna-osb takiej płyty własnej roboty :D to jeszcze do przemyślenia.