jambos 29.10.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Witam, obecnie jestem na etapie zakupu wymarzonej działki pod budowę domu, ale przed zakupem chciałem wykonać badania geologiczne, aby wiedzieć na czym stoję. Planuję budowę domu z poddaszem użytkowym bez piwnicy. Poniżej znajdują się wyniki z analizy dla trzech odwiertów. Geolog powiedział, że warunki do budowy są bardzo dobre, ale wolę się upewnić czy rzeczywiście tak jest. Proszę o komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 29.10.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Wrzuć zdjęcie w większej rozdzielczości, bo tu nic nie widać. Po drugie geolog powinien wydać decyzję z uzasadnieniem, w którym zwykle jest to opisane jak "krowie na rowie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 29.10.2017 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 (edytowane) Nie wiem czemu takie małe się wkleiło... Obecnie mam wstępny raport z zaznaczonymi warstwami bez opisu, z dokładnym opisem mam mieć za kilka dni. Zdjęcie w większej rozdzielczości pod linkiem: https://zapodaj.net/d6f3388778e62.png.html Edytowane 29 Października 2017 przez jambos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.10.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Jest bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 29.10.2017 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Czyli geolog miał rację Dodatkowo, myślałem żeby zamontować zbiornik na deszczówkę, ale ze względu na niski poziom wód gruntowych polecał bardziej studnię chłonną. Stwierdził, że mogłoby się zdarzyć, że pusty zbiornik mógłby "wypłynąć" z ziemi. Według geologa studnia chłonna powinna spokojnie odebrać deszczówkę z dachu/odwodnienia a dodatkowo cały rok byłaby woda do podlewania ogródka. Studnia z tego co widziałem może wyjść znacznie taniej, ale czy rzeczywiście ze zbiornikiem mogą być takie problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Witam, obecnie jestem na etapie zakupu wymarzonej działki pod budowę domu, ale przed zakupem chciałem wykonać badania geologiczne, aby wiedzieć na czym stoję. Planuję budowę domu z poddaszem użytkowym bez piwnicy. Poniżej znajdują się wyniki z analizy dla trzech odwiertów. Geolog powiedział, że warunki do budowy są bardzo dobre, ale wolę się upewnić czy rzeczywiście tak jest. Proszę o komentarz. A ja napiszę "nie buduj, to fatalne warunki" Tylko mogę być cukiernikiem, specjalistą w badaniu miąższości biszkoptu, więc co, komu zaufasz ? Geologowi z dyplomem, czy pierwszemu, lepszemu użytkownikowi Forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.10.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Podlewanie deszczówką to złoto dla naiwnych. Taki okres, jak od dwóch miesięcy pozwala mi na zebranie pewnie ze 100m3. Tylko gdzie to zmieścić? Do czasu kiedy miałbym do czego użyć to bym ze 200 m3 nazbierał jak nie więcej. A zbiornik będziesz miał jaki? Z 10m3? To potem raz podlejesz 1000m2 i pusty. Może jeszcze z jeden cykl góra dwa uda się zrobić w ciągu roku. Niech nawet 5 - czyli 50m3 (superoptymistycznie licząc) wody wykorzystasz do podlewania. Za góra 200zł. Kilkanaście lat będzie się zwracał nawet, jak pompa się w tym czasie nie zepsuje.Już lepiej te pieniądze wydaj na studnię jak masz wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ja mam niewielki zbiornik, 1200l. Szkoda, ze nie, 4000. Ale ten zbiornik przez 10-11 miesiecy w roku zapewnia mi wode do splukiwania toalet. Plus 2 podlewania trawy, jak przez 4-5 dni nie pada deszcz. Czyli moge przezyc 10-12 dni z dobra kondycją trawy.Wg moich obliczen zwrot kosztow zbiornika nastapi po 8 latach.Szkoda, ze nie zabudowalem wiekszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.10.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Wg moich obliczen zwrot kosztow zbiornika nastapi po 8 latach. Użycie do spłuczek znacząco zmienia bilans jeżeli chodzi o ilość wykorzystanej wody. Też o tym myślałem, ale doszedłem do wniosku, że za mała premia za skomplikowanie układu. BTW. Masz pociągnięte dwie instalacje do spłuczek? Czy jedną i jakiś zawór antyskażeniowy, żeby ewentualne bakterie nie przedostały się do wody stosowanej do innych celów?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Jedna z zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 29.10.2017 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 A jak wygląda sprawa z przepełnieniem zbiornika? Przy opadach trzeba ją jeszcze gdzieś odprowadzać, więc zapewne studnię i tak trzeba postawić, no chyba, że na lewo do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 29.10.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ta woda do spłuczek jest jakoś filtrowana? Kibelki się nie brudzą jakoś bardziej w porównaniu do kranówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 A jak wygląda sprawa z przepełnieniem zbiornika? Przy opadach trzeba ją jeszcze gdzieś odprowadzać, więc zapewne studnię i tak trzeba postawić, no chyba, że na lewo do kanalizacji. Jest przelew - rura drenarska odprowadza wode do dolu 2m3, wypelnionego żwirem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Ta woda do spłuczek jest jakoś filtrowana? Kibelki się nie brudzą jakoś bardziej w porównaniu do kranówki? Filtr siatkowy przed hydroforem. Woda jest lekko "szara" w momencie ulewy, potem klarowna i ponoć nawet lepsza od kranowej, bo miekka. Nie pozostawia śladow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.10.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Czyli geolog miał rację Dodatkowo, myślałem żeby zamontować zbiornik na deszczówkę, ale ze względu na niski poziom wód gruntowych polecał bardziej studnię chłonną. Stwierdził, że mogłoby się zdarzyć, że pusty zbiornik mógłby "wypłynąć" z ziemi. Według geologa studnia chłonna powinna spokojnie odebrać deszczówkę z dachu/odwodnienia a dodatkowo cały rok byłaby woda do podlewania ogródka. Studnia z tego co widziałem może wyjść znacznie taniej, ale czy rzeczywiście ze zbiornikiem mogą być takie problemy? Geolog musi mieć rację bo się na tym musi znać Jak by się nie znał to by nie był geologiem. Warunki gruntowe, rozpoznane do głębokości 3,00m poniżej poziomu terenu, są dobre. Ze studnią chłonna to jest mały problem. W jaki sposób ma gromadzić wodę do podlewania ogródka jak ma być chłonna? Studnię chłonną można wykonać z kręgów betonowych lub z tworzyw sztucznych. Jej wysokość to ok. 3 m, średnica – ok. 1 m. Jej wysokość to ok. 3 m, średnica – ok. 1 m. Studnia chłonna musi sięgać od powierzchni ziemi do warstwy przepuszczalnej. Odległość między dolną częścią studni a poziomem wód gruntowych nie może być mniejsza niż 1,5 m. Minimalna odległość studni chłonnej od budynku to 2 m. W celu zwiększenia przeciekania na ściankach dolnego kręgu można nawiercić otwory o średnicy 1–2 cm. Jeśli studnia chłonna ma odprowadzać wodę z kilku rur spustowych, usytuuj ją w miejscu jednakowo odległym od każdej z tych rur. Możesz także wybudować kilka mniejszych studzienek przy każdej z rur spustowych. http://www.budujemydom.pl/woda-i-kanalizacja/11497-budowa-studni-chlonnej-krok-po-kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts