Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka długo się*nagrzewa - wina pompy?

ebyc87

Recommended Posts

Mam ogrzewanie podłogowe na parterze, 8 obiegów, które mają ogrzać ok 40 m2, problem jest taki, że podłoga nagrzewa się bardzo długo bo ok 4 godzin i jest ledwo odczuwalna, temperatura zasilania wynosi ok 35-38 C. Zauważyłem, że na rozdzielaczu nad każdym obiegiem jest taki miernik z jednostką L/min, i maksymalna wartość jaką mogę*na każdym obiegu ustawić to 1-1,5 L/min. Domyślam się, że szybciej by się podłoga nagrzała jeżeli przepływ wody byłby ustawiony np. na 4-5 L/min ale nie mogę tego zrobić bo pompa i tak już*pracuje na max możliwości. Czy dobrze myślę, czy w takiej sytuacji powinienem wymienić pompę?

W załączniku przesyłam zdjęcie rozdzielni.

IMG_20171029_190556.jpg

problem jest taki, że na piętrze jest sterownik, który włącza lub wyłącza piec, to znaczy, że w obecnej sytuacji na piętrze jest już*osiągnięta temp. i piec przestaje działać przez to również podłogówka, zaczyna być*coraz zimniej i parter zaczyna być*niedogrzany. Druga sprawa jest taka, że aktualnie nie mam jeszcze drzwi, które łączą część mieszkalna z garażem a w garażu nie grzeję oraz chyba mam problem z wentylacją*ponieważ zamiast mi powietrze wyciągać to nawiewa zimne, ale wracając to efekt jest taki, że na parterze jest chłodno :)

Obstawiałbym (ale to zgadywanie) nie dostosowanie rozstawu rurek do obciążenia w poszczególnych pomieszczeniach. Więc pomieszczenia o mniejszym obciążeniu się nagrzewają za szybko względem pozostałych. Może da się to wyregulować, a może trzeba uniezależnić te obiegi przez bufor.

Masz projekt podłogówki, żeby to zweryfikować? Wszędzie taki sam rozstaw rurek?

Rozumiem, że sterownik steruje temperaturą powietrza? Nie możesz go przenieść tam, gdzie trzeba dogrzać?

skoro parter potrzebuje więcej ciepła, to pętle na parterze musisz bardziej otworzyć, pętle na piętrze przymknąć. potem poobserwuj co się dzieje. poza tym obniż temperaturę wody na podłogówkę, będzie się grzało z mniejszą mocą, ale bez dłuższych przerw. na pewno o tej porze roku nie musisz mieć tak wysokich temperatur zasilania, jeśli to w miarę nowy dom

problem jest taki, że na piętrze jest sterownik, który włącza lub wyłącza piec, to znaczy, że w obecnej sytuacji na piętrze jest już*osiągnięta temp. i piec przestaje działać przez to również podłogówka, zaczyna być*coraz zimniej i parter zaczyna być*niedogrzany. Druga sprawa jest taka, że aktualnie nie mam jeszcze drzwi, które łączą część mieszkalna z garażem a w garażu nie grzeję oraz chyba mam problem z wentylacją*ponieważ zamiast mi powietrze wyciągać to nawiewa zimne, ale wracając to efekt jest taki, że na parterze jest chłodno :)

A jaki kocioł to napędza...?

dodam tylko, że na piętrze są grzejniki, a widzieliście może zdjęcie w załączniku? bo jak kręcę*tym zaworem niebieskim to mam wrażenie, że nic się*nie dzieje a dom jest nowy, ocieplony całkiem solidnie bo 20 cm grafitu na elewacji, 35 wełny i 20 cm podłoga, okna 3 szyby itp.

Zostaw na razie to kręcenie a raczej skup się na sposobie dystrybucji energii ...

Jakim kotłem jest to ogrzewane...?

kocioł gazowy, immergas victrix 20 tt kondensacyjny jednofunkcyjny

Odłącz ten sterownik ( CAR...?)

Podłącz z powrotem fabryczną zworkę...

Ustaw na kotle jakąś stałą temperaturę dla ogrzewania np 55*...

Na mieszaczu podłogówki ustaw ok 26-28* ( trzeba trochę eksperymentów i obserwacji...)

Temperaturę w pomieszczeniach z grzejnikami ustaw za pomocą głowic termostatycznych...( Optymalne ustawienie 3-4...)

Ciesz się ciepełkiem...

Odłącz ten sterownik ( CAR...?)

Podłącz z powrotem fabryczną zworkę...

Ustaw na kotle jakąś stałą temperaturę dla ogrzewania np 55*...

Na mieszaczu podłogówki ustaw ok 26-28* ( trzeba trochę eksperymentów i obserwacji...)

Temperaturę w pomieszczeniach z grzejnikami ustaw za pomocą głowic termostatycznych...( Optymalne ustawienie 3-4...)

Ciesz się ciepełkiem...

Ale czy kocioł nie będzie wtedy pracował cały czas? przez co przełoży się*to znacznie na koszty ogrzewania?

Ale czy kocioł nie będzie wtedy pracował cały czas? przez co przełoży się*to znacznie na koszty ogrzewania?

Kocioł ma modulację palnika i spali dokładnie tyle gazu ile potrzebuje budynek w danych warunkach...

Pompy obiegowe pracują cały czas i tak ma być, taki urok mieszanego układu grzewczego...

Dodatkowo do tego wszystkiego co koledzy Ci już wyjaśnili dochodzi wentylacja grawitacyjna.

Całe ogrzane już powietrze ładnie ucieka jednym "ciepłym" kanałem na zewnątrz, a jednym "zimnym" nawiewa bo dom jest szczelny jak to w nowych domach bywa.

Brak drzwi i nieogrzewany garaż potęgują uczucie chłodu na dolnej kondygnacji.

Dodatkowo do tego wszystkiego co koledzy Ci już wyjaśnili dochodzi wentylacja grawitacyjna.

Całe ogrzane już powietrze ładnie ucieka jednym "ciepłym" kanałem na zewnątrz, a jednym "zimnym" nawiewa bo dom jest szczelny jak to w nowych domach bywa.

Brak drzwi i nieogrzewany garaż potęgują uczucie chłodu na dolnej kondygnacji.

A jakieś rozwiązanie na to jest??