AXD_3 30.10.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Witam! To mój pierwszy post na tym forum choć od dłuższego czasu traktowałem je głównie jako czytelnia Temat zamarzania rur jest mi znany, choć w moim przypadku będzie nieco inaczej. Pytanie dotyczy instalacji na działce. Niebawem będzie spuszczanie wody i spokój do wiosny. Moja instalacja częściowo jest położona poniżej punktu zamarzania, tzn zawór główny na 120 cm (na działce sugerowano 70 cm) ale czym bliżej zakończeń (dwa wolnostojące krany) tym płyciej. Tworząc ją chciałem zrobić tzw odpływ grawitacyjny czyli przy spuszczaniu wody z działek wszystko spływa "w dół" - mam działkę wyżej a rura magistralna jest na 170 cm. Przy kranach, aby zachować odpowiedni kąt odpływu, mam już tylko 60 cm. Nie mierzyłem dokładnie poziomów/spadu ale wydaje mi się że zrobione jest OK. I taraz pytanie: 1) Czy jeśli pomyliłem się i woda nie będzie mieć tego naturalnego spadu i mimo wszystko będzie lokalnie zalegać w rurach, nie spowoduje rozerwania rur? Dodam że woda - jeśli już - będzie wypełniała rurę (25 mm, PCV) w niewielkiej ilości. Czy rury pękają wypełnione wodą całkowicie? Czy jeśli zamarznie np. połowa wody w rurze to również będzie grozić pęknięciem spowodowanym zwiększeniem objętości wody? 2) Zawór główny jest na 120 cm. Jest umieszczony w rurze PCV 160 mm, na górze zakończoną pokrywą PCV, pod zaworem jest ziemia (czyli naturalny grzejnik). W tym miejscu mam spadek ok 10% więc teoretycznie ten najważniejszy punkt powinien być bezpieczny ale... Wolałbym i tak go zabezpieczyć na zimę. Czy są jakieś dedykowane "materiały ocieplające" lub "izolujące" które można by włożyć do tej rury 160 mm izolując zawór na głębokości 120 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.11.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Woda na takiej głębokości nie powinna zamarzać a jeśli już to jej szczątkowe ilości nie spowodują usterki. W celu kontroli radzę po odkręceniu zaworu spustowego w najniższym punkcie oraz kranu w najwyższym punkcie po spuszczeniu całości wykonać jeszcze próbę podłączając ręczną pompkę samochodową do kranu.Jeśli po pompowaniu woda nie pojawi się przy ujściu to oznacza prawidłowo wykonane spadki oraz brak lokalnych zagłębień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.11.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Jeśli woda będzie miała przestrzeń którą swobodnie wypełni podczas zamarzania to nie uszkodzi rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts