sattel 31.10.2017 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Witam Mam ściane w bliżniaku 18 cm silikat, na projekcie jest 24 ale brak informacji z jakiego materiału miała być wykonana. Jak znacząca jest różnica 18-24 co do akustyki , nośności itp miedzy silikatem a bloczkiem 24 typu Poroterm. Pzdr Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2017 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Silikat 18cm nadaje się na ścianę nośną , tak samo jak nawet silikat 15cm tyle że nie ma się co oszukiwać , czym większa grubość i ciężar bloczka tym lepsze tłumienie hałasu ściany.Zalezy też czy to bloczek pełny czy drążony (z dziurami).. Jak pełny to będzie lepiej tłumił hałas niż drążony. Silikaty najlepiej tłumią hałas i najlepiej akumulują ciepło , więc na pewno lepiej niż porotherm.Nawet 18cm silikat będzie lepiej tłumił hałas niż np. gazobeton 24cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 31.10.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 sciana powinna byc podwojna a miedzy ceglami 5cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.10.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Silikat 18cm nadaje się na ścianę nośną ,tak samo jak nawet silikat 15cm Która norma dopuszcza ściany nośne gr.15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2017 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Silikat 18cm nadaje się na ścianę nośną ,tak samo jak nawet silikat 15cm Która norma dopuszcza ściany nośne gr.15cm Nie jestem budowlańcem. Mój KB z uprawnieniami konstruktora powiedział mi że na ściany nośne nadaje sie już silikat 15cm i w Niemczech sporo domów/bloków powstaje z takiej grubości bloczka i jak chce to spokojnie mogę z takiego budować. Ja jednak mimo wszystko budowałem z silikatu 18cm , bo jakoś nie miałem zaufania ... Na stronie grupasilkaty jest także wyszczególniony bloczek N15 jako zastosowanie na ścianę działową i ... konstrukcyjną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 sciana powinna byc podwojna a miedzy ceglami 5cm styropianu chyba, że to nie bliźniak a zwykły blok dwulokalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 03.11.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Zwał jak zwał,ale w domkach typu bliźniak standardem jest ściana z silki 24cm x 2 ściany + styro po między minimum 3cm . Tak budują obecnie szanujący się ,,deweloperzy" . W takim zestawieniu na 100% będzie cisza przy normalnym użytkowaniu mieszkania. Ale jak to w życiu bywa potrafią zwykły ytong wstawić po między sąsiadami i to też spełnia jakieś tam normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 właśnie od nazwy zależy konstrukcja ściany i to, czy sąsiada będzie słychać czy nie.Sam bloczek nie wystarczy, lokale nie powinny być powiązane konstrukcyjnie (jak w bliźniaku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 03.11.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 dokładnie tak....... osobne fundamenty to full wypas. Ale patrząc na deweloperkę to idzie to w/g mnie w dobrym kierunku bo klient wie na co zwrócić uwagę aby mieć coś innego niż blok a deweloper musi słuchać klienta. A więc mamy odpowiedź ściany silka 24 x 2 + styro pomiędzy + osobne fundamenty i niby bliźniak a w rzeczywistości ,,wolno stojący" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Deweloper raczej obecnie nie buduje bliźniaków tylko domy dwulokalowe i nie buduje szeregowców tylko blok w poziomie. Dlatego konstrukcja jest wspólna. I tworzy to ogromne problemy prawne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 03.11.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 No nie wiem , kręcę się trochę i widzę,że bloki się budują jak się budowały (starzy wyjadacze buduję), a młode wilki stawiają właśnie na takie rozwiązanie jak opisuje wyżej. Jedni i drudzy sprzedają na pieńku, choć domki idę na planach budowy. Ale pewnie wszystko zależy gdzie kto buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts