Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana miedzy sąsiadami grubość 18-24 ?

Recommended Posts

Silikat 18cm nadaje się na ścianę nośną , tak samo jak nawet silikat 15cm tyle że nie ma się co oszukiwać , czym większa grubość i ciężar bloczka tym lepsze tłumienie hałasu ściany.

Zalezy też czy to bloczek pełny czy drążony (z dziurami).. Jak pełny to będzie lepiej tłumił hałas niż drążony.

Silikaty najlepiej tłumią hałas i najlepiej akumulują ciepło , więc na pewno lepiej niż porotherm.

Nawet 18cm silikat będzie lepiej tłumił hałas niż np. gazobeton 24cm ...

Silikat 18cm nadaje się na ścianę nośną ,tak samo jak nawet silikat 15cm

Która norma dopuszcza ściany nośne gr.15cm

Nie jestem budowlańcem. Mój KB z uprawnieniami konstruktora powiedział mi że na ściany nośne nadaje sie już silikat 15cm i w Niemczech sporo domów/bloków powstaje z takiej grubości bloczka i jak chce to spokojnie mogę z takiego budować.

Ja jednak mimo wszystko budowałem z silikatu 18cm , bo jakoś nie miałem zaufania ...

Na stronie grupasilkaty jest także wyszczególniony bloczek N15 jako zastosowanie na ścianę działową i ... konstrukcyjną ...

Zwał jak zwał,ale w domkach typu bliźniak standardem jest ściana z silki 24cm x 2 ściany + styro po między minimum 3cm . Tak budują obecnie szanujący się ,,deweloperzy" . W takim zestawieniu na 100% będzie cisza przy normalnym użytkowaniu mieszkania. Ale jak to w życiu bywa potrafią zwykły ytong wstawić po między sąsiadami i to też spełnia jakieś tam normy

dokładnie tak....... osobne fundamenty to full wypas. Ale patrząc na deweloperkę to idzie to w/g mnie w dobrym kierunku bo klient wie na co zwrócić uwagę aby mieć coś innego niż blok a deweloper musi słuchać klienta. A więc mamy odpowiedź ściany silka 24 x 2 + styro pomiędzy + osobne fundamenty i niby bliźniak a w rzeczywistości ,,wolno stojący"

No nie wiem , kręcę się trochę i widzę,że bloki się budują jak się budowały (starzy wyjadacze buduję), a młode wilki stawiają właśnie na takie rozwiązanie jak opisuje wyżej. Jedni i drudzy sprzedają na pieńku, choć domki idę na planach budowy. Ale pewnie wszystko zależy gdzie kto buduje