Yorey 01.11.2017 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 (edytowane) Mędrcy, jest tak - mam dwa piony kanalizacyjne podpięte do jednego zbiornika, z każdego z pionów idzie rura odpowietrzająca, jakkolwiek na poddaszu czuć "zapaszek" - czasem mocniej, czasem słabiej, czasem wcale. Co zrobić by się go trwale pozbyć? Wykombinowałem, że niechybnie któreś z odpowietrzeń jest nieszczelne - jedno już przerobiłem, bo faktycznie było dość partyzancko zrobione, teraz jest pięknie pionowe i wychodzi ponad dach, drugie wydawało się bezpieczne, ale nie jest idealnie pionowe i wychodzi w ścianie szczytowej tuż pod kalenicą - teraz to jest podejrzane, ale zanim poczynię jakieś gwałtowne ruchy wolałbym znaleźć prawdziwą przyczynę smrodu. Czy ktoś się orientuje w jaki sposób można przeprowadzić próbę szczelności? Aha, ważna kwestia - szambo mam nie odpowietrzone, choć zaraz ten błąd naprawię minimalnie uchylając wieko, ale to chyba nie powinno mieć wpływu, prawda? Edytowane 1 Listopada 2017 przez Yorey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.11.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Mędrcy, jest tak - mam dwa piony kanalizacyjne podpięte do jednego zbiornika, z każdego z pionów idzie rura odpowietrzająca, jakkolwiek na poddaszu czuć "zapaszek" - czasem mocniej, czasem słabiej, czasem wcale. Co zrobić by się go trwale pozbyć? Wykombinowałem, że niechybnie któreś z odpowietrzeń jest nieszczelne - jedno już przerobiłem, bo faktycznie było dość partyzancko zrobione, teraz jest pięknie pionowe i wychodzi ponad dach, drugie wydawało się bezpieczne, ale nie jest idealnie pionowe i wychodzi w ścianie szczytowej tuż pod kalenicą - teraz to jest podejrzane, ale zanim poczynię jakieś gwałtowne ruchy wolałbym znaleźć prawdziwą przyczynę smrodu. Czy ktoś się orientuje w jaki sposób można przeprowadzić próbę szczelności? Aha, ważna kwestia - szambo mam nie odpowietrzone, choć zaraz ten błąd naprawię minimalnie uchylając wieko, ale to chyba nie powinno mieć wpływu, prawda? odczuwanie zapachu to raczej nie kwestia pionowości odpowietrzeń (ja mam odstawione 2m w bok od pionu dalej 3,5m w górę i znowu 1m w bok i jest ok ) jeśli masz okno w pobliżu umiejscowienia wylotu pod tą kalenicą i zapach czujesz gdy okno jest otwarte bądź rozszczelnione , to tu tkwi problem . jeśli obstawiasz jednak nieszczelność to kiedyś widziałem jak szukano nielegalnych połączeń działek z kanalizacją w ulicy wpuszczając dym w kanałach w sieć i sprawdzano działki gdzie coś się wydobywa czy z szamba czy z rynien . jeśli masz możliwośc to zrób zadymienie gdzieś niżej i obserwuj ja kupiłem stary dom z nieużywaną instaalacją kanalizacyjną i też smierdziało ze studzienki - myslałem ,że to przez umiejscowienie domu na górce , zrobiłem odpowietrzenie w dachu i zaczeło smierdzieć na górze przez odpowietrzniki w oknach dachowych (odległość około 1,8m od wyloyu w dachu) poźniej po rozkręceniu uzytkowania wszystko się unormowało i nic nigdzie nie czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 01.11.2017 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Dzięki serdeczne! Okno u mnie nie wchodzi w grę - jest zamknięte i ładnych kilka metrów poniżej wywiewki. Chętnie bym przećwiczył tą próbę dymną, tylko jak to zrobić w warunkach domowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.11.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 01.11.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Dobre . UWAŻAJ bo sobie możesz coś opalić . W tych instalacjach często występuje gaz i może być wielkie BUM.Masz tam wtłoczyć sam dym a nie ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 01.11.2017 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 a jak ten dym tam wrazić....? Słabo widzę taką świecę w sedesie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.11.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Można se klejnoty osmalić. Serio, to od pszczelarza pożycz odymiacz lub kup http://www.wakont.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 01.11.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Można świecę odpalić na powietrzu i wykorzystać stary odkurzacz , zasysasz ssawka i wtłaczasz tylnym wylotem poprzez druga rurę. To musi być taki odkurzacz z tylnym okrągłym wylotem. Wtłaczasz dym do szamba i wówczas zaobserwujesz nieszczelności w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.11.2017 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 wiesiek dobrze pisze albo zorganizuj puszkę ze 20L wytnij dziure na dole i góry . załaduj liści (wilgotnych) podpal od dołu - to się będzie ładnie "kisić" bez wielkiego ognia , a z góry puszki wyprowadź rure wentylacyjną alu i połącz ją z rurą kanalizacyjną jesli dasz rade gdzieś to rozpiąć , chyba że masz rure z rewizją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 03.11.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Prawdopodobnie jebie z syfonu. Lub jakiegos przylacza w lazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 03.11.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Chyba chcecie wyslac kolege na tamten swiat doradzajac mu postepowanie z ogniem w okolicach rur z siarkowodorem lub szamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts