Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o rozklad pokoi w domu jednorodzinnym - wasze doswiadczenie

Recommended Posts

Nie wiem, czy to odpowiedni dzial forum, ale nie znalazlam takiego, ktory by pasowal dokaldnie do moejgo pytania.

Mam pytanie o rozklad pokoi - jest to rzut, ktory architekt narysowal prawie dokladnie wg mojego rysunku. Chialabym Was zapytac o rady i wasze uwagi - czy myslicie, ze cos mozna by optymalniej rozplanowac - sama sie nie znam, a architekta propozycje mniej mi sie podobaja (np.pokoje sa mniejsze kosztem wiekszego przedpokoju oswietlonego oknami na gorze).

To, czego nie da sie zmienic, to wielkosci domu oraz miejsca, w jakim znajduje sie wejscie glowne oraz wyjscie na taras (poludnie). Na gorze spad z wysokoscia kolankowa 1m oraz szyt z 2 oknami.

Moim celem bylo jak najwieksze pokoje na pietrze i dobrze oswietlone, stad okna w szczycie.

Jednak mam pewme watpliwosci:

- przedpokoj jest dosc waski (przy schodach na gorze ma 1m)

- przedpokoj na gorze jest nieoswetlony zadnym swiatlem dziennym

- pokoje dla dzieci maja dosc niestandardowy ksztalt

Co myslicie, czy to wg Waszego rozeznania sa problemy duzego kalibru i beda problematyczne w uzytkowaniu czy tez niekoniecznie?

Z gory dziekuje!

[ATTACH=CONFIG]399935[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]399936[/ATTACH]

Zalaczone pliki wgrywaja mi sie bardzo pomneisjzone, dlatego tutaj podaje linki do obu rzutow partera i poddasza:

https://drive.google.com/open?id=0B_QOJjC3TE1caEZfQTY4WFJ5YWc

https://drive.google.com/open?id=0B_QOJjC3TE1cTFRncHdvb0N3eWc

Parter.jpg

Poddasze.jpg

Edytowane przez LauraLuca
Nowe zalaczniki.

Rozważyłabym kilka rzeczy:

- wymiary wnęki w holu na parterze po prawej od wejścia - zakładam, że ma tam być szafa, ale na standardową szafę wnęka jest za wąska i za płytka, może warto "wyprostować" tą ścianę, szafa i tak się zmieści, a salon zyska regularny kształt

- liczba i rozmieszczenie okien w salonie - o ile nie planujesz postawić sofy na środku pokoju (co oczywiście może być bardzo dobrym rozwiązaniem), to z ustawieniem może być problem

- szerokość okna w kuchni - biorąc pod uwagę, że kuchnia jest zamknięta, może być zbyt mało światła dziennego

- wykorzystanie przestrzeni w łazience na parterze - zostaje dość dużo wolnego miejsca, może warto powiększyć kabinę prysznicową na całą szerokość łazienki?

- łazienka na piętrze - rozkład pomieszczeń sugeruje rodzinę 2+2, zastanów się czy jedna łazienka rano nie będzie problemem (zakładam, że nikt nie będzie schodził specjalnie do łazienki na parterze) - może lepiej zrobić na górze dwie mniejsze łazienki?

Co do funkcjonalności pokoi dziecięcych, to może spróbuj wrysować w nie rozkład mebli, wtedy będzie Ci łatwiej stwierdzić czy wymiary i kształt pokoi są dobre.

Ten dom ma być w polsce czy gdzieś w świecie? Układ tych pomieszczeń jakiś taki przypadkowy, ogólnie bardzo ciasny domek. kiepskie waśki i zabiegowe schody , bardzo wąski korytarz na górze. Konstrukcyjnie nierozwiązany budynek, wymaga ścian nośnych na parterze i podciągów - brak obu elementów. Naprawdę to rysował architekt? Aż się wierzyć nie chce.

Edit: Prawo budowlane nasze zabranie otwierania drzwi do łazienki czy wc,

Edytowane przez jajmar

Dziekuje za kometarze. Tak jak napisalam, rozklad pokoi jest wg mojego wlasnego planu - architekt tylko troche go pozmienial i popoprawial. Dom bedzie stal w Niemczech.

Co jest przypadkowego w tym rozkladzie pokoi? Moglabym prosic o konretne uwagi a nie ogolne, ktore neistety niewiele mi sa w stanie dac. Kazdy pokoj i kat zostal przemyslany i jesli cos wyglada na przypadkowe to chetnie bym sie dowiedziala co dokladnie.

Dziekuje serdecznie.

W Polsce robi się wiatrołapy.

Drzwi otwierane do wnętrza małych pomieszczeń - u nas niezgodne z prawem, bo jest niebezpieczne.

Większość polskich domów ma kuchnie od frontu.

Skośne ściany - zdarzają się, ale zasadniczo uznawane są za niezręczność projektanta.

IMHO w tym projekcie taki układ klatki schodowej wymusza stracenie dużej przestrzeni na komunikację.