LauraLuca 01.11.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 (edytowane) Nie wiem, czy to odpowiedni dzial forum, ale nie znalazlam takiego, ktory by pasowal dokaldnie do moejgo pytania. Mam pytanie o rozklad pokoi - jest to rzut, ktory architekt narysowal prawie dokladnie wg mojego rysunku. Chialabym Was zapytac o rady i wasze uwagi - czy myslicie, ze cos mozna by optymalniej rozplanowac - sama sie nie znam, a architekta propozycje mniej mi sie podobaja (np.pokoje sa mniejsze kosztem wiekszego przedpokoju oswietlonego oknami na gorze). To, czego nie da sie zmienic, to wielkosci domu oraz miejsca, w jakim znajduje sie wejscie glowne oraz wyjscie na taras (poludnie). Na gorze spad z wysokoscia kolankowa 1m oraz szyt z 2 oknami. Moim celem bylo jak najwieksze pokoje na pietrze i dobrze oswietlone, stad okna w szczycie. Jednak mam pewme watpliwosci: - przedpokoj jest dosc waski (przy schodach na gorze ma 1m) - przedpokoj na gorze jest nieoswetlony zadnym swiatlem dziennym - pokoje dla dzieci maja dosc niestandardowy ksztalt Co myslicie, czy to wg Waszego rozeznania sa problemy duzego kalibru i beda problematyczne w uzytkowaniu czy tez niekoniecznie? Z gory dziekuje! [ATTACH=CONFIG]399935[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]399936[/ATTACH] Zalaczone pliki wgrywaja mi sie bardzo pomneisjzone, dlatego tutaj podaje linki do obu rzutow partera i poddasza: https://drive.google.com/open?id=0B_QOJjC3TE1caEZfQTY4WFJ5YWc https://drive.google.com/open?id=0B_QOJjC3TE1cTFRncHdvb0N3eWc Edytowane 1 Listopada 2017 przez LauraLuca Nowe zalaczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krajzega 01.11.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Rozważyłabym kilka rzeczy: - wymiary wnęki w holu na parterze po prawej od wejścia - zakładam, że ma tam być szafa, ale na standardową szafę wnęka jest za wąska i za płytka, może warto "wyprostować" tą ścianę, szafa i tak się zmieści, a salon zyska regularny kształt- liczba i rozmieszczenie okien w salonie - o ile nie planujesz postawić sofy na środku pokoju (co oczywiście może być bardzo dobrym rozwiązaniem), to z ustawieniem może być problem- szerokość okna w kuchni - biorąc pod uwagę, że kuchnia jest zamknięta, może być zbyt mało światła dziennego- wykorzystanie przestrzeni w łazience na parterze - zostaje dość dużo wolnego miejsca, może warto powiększyć kabinę prysznicową na całą szerokość łazienki? - łazienka na piętrze - rozkład pomieszczeń sugeruje rodzinę 2+2, zastanów się czy jedna łazienka rano nie będzie problemem (zakładam, że nikt nie będzie schodził specjalnie do łazienki na parterze) - może lepiej zrobić na górze dwie mniejsze łazienki? Co do funkcjonalności pokoi dziecięcych, to może spróbuj wrysować w nie rozkład mebli, wtedy będzie Ci łatwiej stwierdzić czy wymiary i kształt pokoi są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LauraLuca 02.11.2017 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Sercznie dziekuje za cenne uwagi. Co do wneki w przedpokoju, to juz z niej zrezygnowalam, bo faktycznie obok dzwi juz bylo dosc miejsca na podwieszak. W salonie usunelam tez jedno okno, aby byl jeden kacik bezoknowy.Dobry pomysl z wrysosowniem mebli do pokojow, tez tak zrobie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.11.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 (edytowane) Ten dom ma być w polsce czy gdzieś w świecie? Układ tych pomieszczeń jakiś taki przypadkowy, ogólnie bardzo ciasny domek. kiepskie waśki i zabiegowe schody , bardzo wąski korytarz na górze. Konstrukcyjnie nierozwiązany budynek, wymaga ścian nośnych na parterze i podciągów - brak obu elementów. Naprawdę to rysował architekt? Aż się wierzyć nie chce. Edit: Prawo budowlane nasze zabranie otwierania drzwi do łazienki czy wc, Edytowane 2 Listopada 2017 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 tez mi to wygląda na angielski dom a nie polski, bo bardzo nietypowe rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LauraLuca 05.11.2017 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Dziekuje za kometarze. Tak jak napisalam, rozklad pokoi jest wg mojego wlasnego planu - architekt tylko troche go pozmienial i popoprawial. Dom bedzie stal w Niemczech. Co jest przypadkowego w tym rozkladzie pokoi? Moglabym prosic o konretne uwagi a nie ogolne, ktore neistety niewiele mi sa w stanie dac. Kazdy pokoj i kat zostal przemyslany i jesli cos wyglada na przypadkowe to chetnie bym sie dowiedziala co dokladnie. Dziekuje serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 W Polsce robi się wiatrołapy. Drzwi otwierane do wnętrza małych pomieszczeń - u nas niezgodne z prawem, bo jest niebezpieczne.Większość polskich domów ma kuchnie od frontu.Skośne ściany - zdarzają się, ale zasadniczo uznawane są za niezręczność projektanta. IMHO w tym projekcie taki układ klatki schodowej wymusza stracenie dużej przestrzeni na komunikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts