Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne-Kociol

N.atii

Recommended Posts

Witam. Czy posiada ktoś elektryczny kocioł dwufunkcyjny EKD. L-6 kospel moc 6kw?

Ogrzewam dom 80 m2 tym kotłem. Po 8 dniach zostało zużyte 360 kw. Jestem zalamana tym wynikiem. Dom jest ocieplony. Zdaje sobie sprawe, ze rozruch zawsze jest gwaltowny. Nasz hydraulik , który założył nam kociol kazał dzwonić do serwisu! Sam nie wie jak ustawić to prawidłowo, żeby palił jak najmniej. Czy macie namiary na dobrego serwisanta?. Proszę o komentarze.

Dom jest ocieplony.

Jaką masz definicję ocieplenia? Dla jednego to 5cm słabego styropianu, dla innego 20cm grafitu. Wentylacja grawitacyjna? OZC nie masz?

Jakie w tym czasie zużycie CWU?

Przy elektrycznych nie ma dużej filozofii - nie ma co "stroić" żeby spalał z większą sprawnością. Nic kominem nie wylatuje.

• 2 months później...
To stare budownictwo. Ściany mają 60 cm grubości. Od środka dom jest ocieplony- 10 cm wełny+ podwójna płyta regipsowa. Od zewnatrz 15 cm grafitu. Okna 3 szyby-5 komór. Nowy dach oraz piana 25 cm ;)

Wychodzi ok 45kwh na dobę to sporo jak na 80m2.

Po pierwsze prawdopodobnie grzejesz grzejnikami ściennymi, po wtóre przy ociepleniu od wewnątrz nie wykorzystujesz akumulacji ścian stąd częste włączanie się pieca. Masz sterownik do niego podłączony czy grzejesz temperaturą z pieca plus zawory na grzejnikach?

Przy taki zużyciu jak masz ok.45kwh/dobę w rejonie Tauronu Gliwickiego będziesz mieć rachunek ok. 690 zł (51 gr/kwh) za ogrzewanie.

To masz zajebistą taryfę, gdzie taką można dostać np na śląsku? U nas druga taryfa to praktycznie 40 groszy za kWh.

Jak ci wychodzi 40 gr/kwh w drugiej taryfie?

Jesteś z TG jak i ja, a mnie średnia w G12 z Serwisantem wychodzi w II (taniej) 26gr brutto (wszystko, ze stałymi opłatami itp.), a całościowo średnia z I i II za styczeń to 30gr/kwh.

Jak ci wychodzi 40 gr/kwh w drugiej taryfie?

Jesteś z TG jak i ja, a mnie średnia w G12 z Serwisantem wychodzi w II (taniej) 26gr brutto (wszystko, ze stałymi opłatami itp.), a całościowo średnia z I i II za styczeń to 30gr/kwh.

Będę musiał to dokładnie sprawdzić, proszę zatem o poradę - czy kocioł 6kw kospela pociągnie 140 metrów podłogowki na dobrym sterowniku. Na mój budynek w przyszłości przewiduje pompę 7-9kw ale jak wiadomo to dlatego że pompa przy niskich temperaturach ma niższa moc w granicach 4-5kw. Zatem logicznie to analizując kocioł elektryczny da mi zawsze 6kw więc powinno wystarczyć? Nie będę miał żadnych jurorów tylko 9cm wylewki. Dom ocieple styro grafit 033 i będę miał minimum 35cm wełny bo jak wejdzie to 40cm na poddaszu.

Będę musiał to dokładnie sprawdzić, proszę zatem o poradę - czy kocioł 6kw kospela pociągnie 140 metrów podłogowki na dobrym sterowniku. Na mój budynek w przyszłości przewiduje pompę 7-9kw ale jak wiadomo to dlatego że pompa przy niskich temperaturach ma niższa moc w granicach 4-5kw. Zatem logicznie to analizując kocioł elektryczny da mi zawsze 6kw więc powinno wystarczyć? Nie będę miał żadnych jurorów tylko 9cm wylewki. Dom ocieple styro grafit 033 i będę miał minimum 35cm wełny bo jak wejdzie to 40cm na poddaszu.

Trochę za mało masz w podłodze, ściany pewnie porotherm, ciężko będzie ci przeskoczyć 7h drogiego prądu bez włączenia ogrzewania, chyba że dopuszczasz większą amplitudę temperatur posadzki tj. np. 2'C oraz nie będziesz wietrzył ponad normę pomieszczeń oraz zima będzie łagodna jak teraz.

Sterownik bez napięciowy do kospela kup najtańszy za 105zł allegro plus czujnik zewnętrzny za 20 zł i steruj temperaturą posadzki w reprezantacyjnym pomieszczeniu.

Jak coś więcej to na prv.

Trochę za mało masz w podłodze, ściany pewnie porotherm, ciężko będzie ci przeskoczyć 7h drogiego prądu bez włączenia ogrzewania, chyba że dopuszczasz większą amplitudę temperatur posadzki tj. np. 2'C oraz nie będziesz wietrzył ponad normę pomieszczeń oraz zima będzie łagodna jak teraz.

Sterownik bez napięciowy do kospela kup najtańszy za 105zł allegro plus czujnik zewnętrzny za 20 zł i steruj temperaturą posadzki w reprezantacyjnym pomieszczeniu.

Jak coś więcej to na prv.

NIE będę wietrzyl bo będzie reku :-) możesz coś więcej na temat tej temperatury posadzki?

NIE będę wietrzyl bo będzie reku :-) możesz coś więcej na temat tej temperatury posadzki?

Rekuperator też wietrzy tylko ma odzysk ciepła z wywiewanego powietrza oraz masz możliwość jego sterowania.

Tzn co o posadzce chcesz wiedzieć. Jak masz szczegółowe pytania daj pytanie na priva.

Rekuperator też wietrzy tylko ma odzysk ciepła z wywiewanego powietrza oraz masz możliwość jego sterowania.

Tzn co o posadzce chcesz wiedzieć. Jak masz szczegółowe pytania daj pytanie na priva.

Może poszły tu bo kiedyś ktoś skorzystać będzie mógł z takich porad. Chodzi o ta różnice w temperaturze posadzki na poziomie 2 stopnie bo to nie dużo ale może nie wiem o co chodzi.

Masz ogrzewanie podłogowe i ono ma swoją pojemność cieplną (jak bufor z wodą). Przyjmując że masz pow.145m2 przyjmuję że masz pow. grzewczej ok. 125m2 tzn że objętość takiej posadzki przy grubości 9cm wynosi 11,25m3 co daje pojemność ok. 9 kwh przy delta 1'C (róźnica pomiędzy temp pomieszczenia a temperaturą posadzki), inaczej posadzka stygnąć o jeden stopień odda 9 kwh energii. Podnosząc jej temperaturę o 2' w stosunku do oczekiwanej w pomieszczeniu odda ok.18 kwh. Dlatego mają ozc można przeliczyć godzinowe straty budynku i tak dobrać grubość posadzki lub jej deltę, by można było przejść komfortowo przez drogie godziny. Z tego też powodu robi się bufory ciepła, ponieważ woda ma większą pojemność jednostkową oraz możliwość większej akumulacji ze względu na deltę np.30'-45'.Przy buforze o poj. 500l (faktycznie 465l) przy delcie 30' (35'-65') pojemność takiego zbiornika wynosi ok.16,2 kwh, a to tylko niecałe 0,5 m3. Dlatego też "kablarze" często wspominają o ciepłej posadzce zaraz po wyłączeniu kabli bo korzystają z jej pojemności cieplnej, a ci co mają wodne z buforem o tym nie wspominają ponieważ często grzeją mniejszą deltą. Oczywiście zależy to od budynku, bo jak będzie miał duże straty to posadzka też będzie ciepła. Edytowane przez J&D

Masz ogrzewanie podłogowe i ono ma swoją pojemność cieplną (jak bufor z wodą). Przyjmując że masz pow.145m2 przyjmuję że masz pow. grzewczej ok. 125m2 tzn że objętość takiej posadzki przy grubości 9cm wynosi 11,25m3 co daje pojemność ok. 9 kwh przy delta 1'C (róźnica pomiędzy temp pomieszczenia a temperaturą posadzki), inaczej posadzka stygnąć o jeden stopień odda 9 kwh energii. Podnosząc jej temperaturę o 2' w stosunku do oczekiwanej w pomieszczeniu odda ok.18 kwh. Dlatego mają ozc można przeliczyć godzinowe straty budynku i tak dobrać grubość posadzki lub jej deltę, by można było przejść komfortowo przez drogie godziny. Z tego też powodu robi się bufory ciepła, ponieważ woda ma większą pojemność jednostkową oraz możliwość większej akumulacji ze względu na deltę np.30'-45'.Przy buforze o poj. 500l (faktycznie 465l) przy delcie 30' (35'-65') pojemność takiego zbiornika wynosi ok.16,2 kwh, a to tylko niecałe 0,5 m3. Dlatego też "kablarze" często wspominają o ciepłej posadzce zaraz po wyłączeniu kabli bo korzystają z jej pojemności cieplnej, a ci co mają wodne z buforem o tym nie wspominają ponieważ często grzeją mniejszą deltą. Oczywiście zależy to od budynku, bo jak będzie miał duże straty to posadzka też będzie ciepła.

Profesjonalnego ozc nie mam, ale w projekcie mam wpisane coś jakby ozc na poziomie 8.01 u CNC wyszło mi 7 w jego programie. W projekcie mam więcej ale nie ma 3 szybowych okien czy rekuperacji. Powierzchnia podłóg grzanych 140 w domu plus 40 w garażu ale garaż traktuje jako dodatek. Jaka zatem moc kotła proponujesz skoro pompę mi polecają niemal wszyscy 9kw a tak jak wspomniałem moje zapotrzebowanie jest na temp -20 a kocioł elektryczny ma zawsze stała moc max.

Profesjonalnego ozc nie mam, ale w projekcie mam wpisane coś jakby ozc na poziomie 8.01 u CNC wyszło mi 7 w jego programie. W projekcie mam więcej ale nie ma 3 szybowych okien czy rekuperacji. Powierzchnia podłóg grzanych 140 w domu plus 40 w garażu ale garaż traktuje jako dodatek. Jaka zatem moc kotła proponujesz skoro pompę mi polecają niemal wszyscy 9kw a tak jak wspomniałem moje zapotrzebowanie jest na temp -20 a kocioł elektryczny ma zawsze stała moc max.

Masz projekt indywidualny czy gotowiec, jak nie masz pełnego ozc zrobionego pod stosowane technologie i materiały to je zrób, warto bo bez tego żadne gdybanie i propozycje nie mają sensu. Pompę możesz puścić 24/24 w G11 lub G12 jak moi sąsiedzi, ale jak chcesz grzać prądem 1:1 to trzeba iść na 100% w akumulację, inaczej do drobnych dojdziesz.Kocioł elektryczny ma dwie lub trzy grzałki i włącza je w zależności od zapotrzebowania.

Edytowane przez J&D

• 7 months później...

Przeglądałem te wszystkie wypowiedzi i na pierwszej stronie jakoś dało się to czytać. Potem zaczęły się kłótnie i w rezultacie nic nie wiadomo.

Pozwolę sobie zadać pytanie. Kwestia dotyczy ogrzewania prądem. Mieszkanie 45m2, nieocieplony budynek, w sumie trzy okna z czego jedno (zachodnie) plastikowe. Brak możliwości ogrzewania gazem, piec weglowy padł po 25 latach. Ma to być ogrzewanie dla osoby 65 letniej, wiadomo z czasem sił nie przybywa. Co Państwo polecacie?