bobrow 16.11.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Witam ,nie zauważyłem ,że w Pulsarze jest G12 , a nie G12W...Czyli jednak Tauron Serwis pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.11.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 po długiej przerwie, temat wraca http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/resort-energii-proponuje-nizsze-taryfy-na-prad-dla-energii,2545711,4199 ale ja dalej się tylko uśmiecham.... 23-7 i cena trochę niższa niż w G11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 16.11.2017 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 po długiej przerwie, temat wraca http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/resort-energii-proponuje-nizsze-taryfy-na-prad-dla-energii,2545711,4199 ale ja dalej się tylko uśmiecham.... 23-7 i cena trochę niższa niż w G11? Ale zobacz, że jednak zauważyli tendencję zbyt wysokiego zużycia w godzinach 13-15. Ciekawe, czy to ( tzn. likwidacja taniego okienka w dzień) się przełoży na inne taryfy? Umowa z innym dostawcą nie uchroni przed zmiana godzin obowiązywania taniej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.11.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Ale zobacz, że jednak zauważyli tendencję zbyt wysokiego zużycia w godzinach 13-15. Ciekawe, czy to ( tzn. likwidacja taniego okienka w dzień) się przełoży na inne taryfy? Umowa z innym dostawcą nie uchroni przed zmiana godzin obowiązywania taniej taryfy. A gdzie to niby wyczytałeś tam? Bo ja widzę co innego. Z rozporządzenia wynika, że opłaty za będą kalkulowane na takich zasadach jak dla odbiorcy energii korzystającego z jednostrefowego systemu rozliczeń za energię (grupa G11). Ta taryfa powinna zachęcić do korzystanie z ogrzewania elektrycznego odbiorców, którzy nie chcą korzystać z taryf dwustrefowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 16.11.2017 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 A gdzie to niby wyczytałeś tam? Bo ja widzę co innego. np. Korzyści ma odnieść również energetyka. Jak wylicza Ministerstwo, zmiana krzywej dobowego zużycia energii elektrycznej powinna przyczynić się do obniżenia kosztów funkcjonowania przedsiębiorstw energetycznych, zmniejszenia nakładów ponoszonych na bilansowanie systemu elektroenergetycznego, a dodatkowo może ograniczyć konieczność modernizacji i rozbudowy sieci. Chyba wiesz dlaczego w G12... jest tanie i droga taryfa. Jak nie to już tłumaczę , aby minimalizować ograniczenia produkcji energii w mało sterowalnych elektrowniach węglowych w czasie mniejszego zapotrzebowania. Jak te nowe pomysły zwiększą zużycie nocne, to nie będzie potrzeby stymulować zużycia energii elektrycznej w okresie nocnym, a więc taryfa G12 będzie dla energetyki niepotrzebna. Natomiast zużycie w godzinach 13-15 jest szkodliwe dla systemu i to mogą chcieć ograniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.11.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Jack3030 - zdaję sobie sprawę, że jest takie ryzyko - to było pierwsze o czym pomyślałem po przeczytaniu tego artykułu Z drugiej strony, każdy chcący grzać prądem i potrafiący liczyć, wybierze jednak G12w. Fakt, wszystko zależy od konkretnych cen....ale zwyczajnie nie wierzę, że zejdą z ceną tak nisko, żeby pobić G12w. Chyba że liczą na tych co nie potrafią liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 17.11.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 po długiej przerwie, temat wraca http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/resort-energii-proponuje-nizsze-taryfy-na-prad-dla-energii,2545711,4199 ale ja dalej się tylko uśmiecham.... 23-7 i cena trochę niższa niż w G11? 50% taryfy g11 to trochę? może za darmo chcesz? http://gramwzielone.pl/trendy/28905/energia-elektryczna-do-ogrzewania-i-ladowania-ev-bedzie-tansza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.11.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 opłata aktywacyjna zapewne co łaska , ale nie mniej niż...- jak u czarnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 17.11.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 50% taryfy g11 to trochę? może za darmo chcesz? http://gramwzielone.pl/trendy/28905/energia-elektryczna-do-ogrzewania-i-ladowania-ev-bedzie-tansza 50% to jest pierwszy konkret - kiedy pisałem poprzedniego posta, to nie było żadnych liczb... Ale....50% taniej to pewnie będzie bardzo podobna cena do ceny T2 u mojego operatora. I - moim zdaniem dalej korzystniejszą opcją będzie G12w, bo jest dużo więcej godzin taniej taryfy(okienko 13-15,weekendy i święta) A to jest dopiero projekt...w trakcie jego procedowania może się dużo zmienić i:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.11.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 50% to jest pierwszy konkret - kiedy pisałem poprzedniego posta, to nie było żadnych liczb... Ale....50% taniej to pewnie będzie bardzo podobna cena do ceny T2 u mojego operatora. I - moim zdaniem dalej korzystniejszą opcją będzie G12w, bo jest dużo więcej godzin taniej taryfy(okienko 13-15,weekendy i święta) A to jest dopiero projekt...w trakcie jego procedowania może się dużo zmienić i:P Zależy od lokalizacji. U mnie (PGE) G12W: 0,66zł i 0,36zł, G11: 0,58zł, czyli 0,29zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 19.11.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Korzystam z G11 ale zastanawiam się jak to niektórzy korzystający z G12 są w stanie korzystać z taniej w 90%? Rozumiem że grzać ,prać można W T2 ale ciężko funkcjonować czyli używać swiatla,tv ,pc i wiele innych sprzętów w T2 bo albo jest się w pracy albo już idzie spać. Tym bardziej że ogrzewanie działa pół roku a płacimy cały rok drożej za T1. Posiadam PC od tego sezonu grzewczego ale z grzejnikami (wcześniej był kocioł weglowy) i grzeje 24h ale staram się z najniższą możliwa temp.zasilania żeby temp.W domu była ok. Więc mi się raczej nie będzie opłacało używać G12 nie tracąc komfortu korzystania z prądu kiedy chcę a nie kiedy muszę bo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.11.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Więc mi się raczej nie będzie opłacało używać G12 nie tracąc komfortu korzystania z prądu kiedy chcę a nie kiedy muszę bo taniej. Raczej bedzie sie opłacało. Droższa strefa G12 jest niewiele droższa od G11, a tańsza dużo tańsza. Jak na CO i CWU zużywasz 50% calego zużycia i to zużyjesz w tańszej strefie, a cały bytowy w droższej, to już wychodzi srednia w okolicach 45gr/kWh. Weź sobie promocję Fortum i analizuj zużycie w strefach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.11.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Raczej bedzie sie opłacało. Droższa strefa G12 jest niewiele droższa od G11, a tańsza dużo tańsza. Jak na CO i CWU zużywasz 50% calego zużycia i to zużyjesz w tańszej strefie, a cały bytowy w droższej, to już wychodzi srednia w okolicach 45gr/kWh. Weź sobie promocję Fortum i analizuj zużycie w strefach. jesteś ich przedstawicielem handlowym ? co ich tak reklamujesz ? niektórzy nie lubieją grzać w nocy gdy śpią bo i po co(lepiej się śpi gdy temp jest niższa niż ta w godzinach dziennych) , grzeje się w dzień gdy się tego ciepła potrzebuje . ja w nigdy nie przejdę na G12 bo 80% zużywam w dzień jak normalny człowiek i takich jest większość ,zrozum to "W kraju około 13 milionów gospodarstw domowych korzysta z taryfy G, około 10 milionów to odbiorcy G11, około 3 milionów korzysta z taryfy G12 i G12w." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 jesteś ich przedstawicielem handlowym ? co ich tak reklamujesz ? niektórzy nie lubieją grzać w nocy gdy śpią bo i po co(lepiej się śpi gdy temp jest niższa niż ta w godzinach dziennych) , grzeje się w dzień gdy się tego ciepła potrzebuje . ja w nigdy nie przejdę na G12 bo 80% zużywam w dzień jak normalny człowiek i takich jest większość ,zrozum to "W kraju około 13 milionów gospodarstw domowych korzysta z taryfy G, około 10 milionów to odbiorcy G11, około 3 milionów korzysta z taryfy G12 i G12w." Nigdy nie mów "nigdy"... Mam taryfę G12 i grzejemy "na dzień" a nie "na noc"... Trzeba " nie chcieć" używać takiej taryfy ... Jak "będziesz chciał" to będzie się opłacała...(znając życie to nasze państwo szybko znajdzie sposób aby większość zapragnęła taryfy nocnej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.11.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 cuuube. Nie ma przymusu stosować II taryfy. Wielu użytkowników PC/PW nawet z ogrzewaniem grzejnikowym, przekonało się o korzyściach II taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 19.11.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 jesteś ich przedstawicielem handlowym ? co ich tak reklamujesz ? niektórzy nie lubieją grzać w nocy gdy śpią bo i po co(lepiej się śpi gdy temp jest niższa niż ta w godzinach dziennych) , grzeje się w dzień gdy się tego ciepła potrzebuje . ja w nigdy nie przejdę na G12 bo 80% zużywam w dzień jak normalny człowiek i takich jest większość ,zrozum to "W kraju około 13 milionów gospodarstw domowych korzysta z taryfy G, około 10 milionów to odbiorcy G11, około 3 milionów korzysta z taryfy G12 i G12w." Ja skorzystałem z ich oferty i nie uważam, żeby pisanie o tak świetnej promocji dla osób ogrzewających prądem było czymś złym. Wręcz przeciwnie! Dzięki temu w pierwszym sezonie grzewczym za jakieś 80% ogrzewania będę płacił ok. 9 gr / kWh (na razie mam 99,5% w T2 i do tego mniej taktowania). Znajdź lepszą ofertę zamiast krytyki dobrych pomysłów. Ja grzeję od 2-3 w nocy i oczywiście w okienku dziennym. Dzięki temu w dzień mam ciepło (bezwładność podłogówki) a wieczorem jak się kładziemy spać jest już ciut chłodniej i lepiej się zasypia. Zanim znowu się ogrzeje to już prawie jest dzień. Owszem nie jest to 100% optymalne rozwiązanie. Jeśli Ci nie odpowiada, to zawsze można dodać jeszcze jedno okienko grzania w dzień (w T1) a to nocne przesunąć na późniejsze godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.11.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 niektórzy nie lubieją grzać w nocy gdy śpią bo i po co(lepiej się śpi gdy temp jest niższa niż ta w godzinach dziennych) , grzeje się w dzień gdy się tego ciepła potrzebuje 1. W nocy jest zimniej, więc jest większe zapotrzebowanie na ciepło 2. W nocy są mniejsze zyski bytowe (nie gotujesz, nie odpalasz kompa, TV itd) - więc zyski bytowe są mniejsze. 3. W nocy nie masz zysków słonecznych. 4. Bezwładność podłogówki jest taka, że trzeba grzać wcześniej, niż potrzebujesz ciepła w domu. To wszystko powoduje, że bez większego problemu można 90-100% prądu na ogrzewanie zużywać w tańszej strefie. . ja w nigdy nie przejdę na G12 bo 80% zużywam w dzień jak normalny człowiek i takich jest większość 0,8*66gr+0,2*36gr=60gr Czyli nawet przy takich proporcjach (przy grzaniu prądem podłogówki trzeba się postarać, żeby mniej zużywać w tańszej strefie) masz cenę średnio zaledwie 2gr (3,4%) wyższą, niż przy G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 19.11.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Korzystam z G11 ale zastanawiam się jak to niektórzy korzystający z G12 są w stanie korzystać z taniej w 90%? Rozumiem że grzać ,prać można W T2 ale ciężko funkcjonować czyli używać swiatla,tv ,pc i wiele innych sprzętów w T2 bo albo jest się w pracy albo już idzie spać. Tym bardziej że ogrzewanie działa pół roku a płacimy cały rok drożej za T1. Posiadam PC od tego sezonu grzewczego ale z grzejnikami (wcześniej był kocioł weglowy) i grzeje 24h ale staram się z najniższą możliwa temp.zasilania żeby temp.W domu była ok. Więc mi się raczej nie będzie opłacało używać G12 nie tracąc komfortu korzystania z prądu kiedy chcę a nie kiedy muszę bo taniej. No to już Ci odpisuje, przez rok zużylismy: ok 1150 w I taryfie i ok 3224 w II taryfie Łączny koszt energii z faktur 2014zł w tym 720zł na cele ogrzewania i cwu. Grzejemy od połowy stycznia. Mieszkamy od połowy lipca. W 2 taryfie grzeje dom, cwu w obu taryfach, pralka i zmywarka w taniej. Żyjemy normalnie, sprzęty rtv, agd, laptopy, koszenie trawy, prace w dzień z urządzeniami elektrycznymi nie patrząca na strefy. W domu ciągle ktoś jest, energia cały czas jest używana. Nie siedzimy po ciemku. Latem grzejnik elektryczny w łazience. Biorąc pod uwage koszt G11 wydałbym na prąd ok 2536zł. Co do spania w domu z ładowaniem podłogówki nocą, wystarczy aby odpowiednio wyregulować podłogówkę. W sypialniach mamy o 1-1,5st mniej niż w salonie. Zostaje ok 500zł w kieszeni Ja tam jestem z tego tytułu zadowolony. Komfort na takim samym poziomie jak przy G11-mieszkałem od urodzenia w domu z g11. Edytowane 19 Listopada 2017 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 22.11.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 (edytowane) 1. W nocy jest zimniej, więc jest większe zapotrzebowanie na ciepło. nie zgodzę się , po co grzać dom skoro nikt z tego nie korzysta - nie chcę być zakładnikiem nocnej taryfy . u mnie termostaty zamykają grzejniki i podłogówkę pod kuchnią o 17tej - z bezwładnośći budynku wystarcza ciepła do końca dnia i poranka , przy większych mrozach w grzejniki termostaty pozwalają wpuścić ciepłej wody . pod kuchnia otwiera się ponownie w nocy koło 3 by znowu ją podgrzać , z tym się zgodzę. A największe zapotrzebowanie na ciepło mam między 6 a 9 rano , by wygrzać chłodniejsze powietrze z nocy gdy wstajemy . termostaty na noc mam na 20 stopni , dzień to na parterze termostaty na 22 zwykle 21,5 na termometrze (chodzę w krótkim rękawie) , a poddasze dzień 21 na termostatach zwykle 20,5 - tam raczej nikt nie bywa w ciągu dnia , no chyba ,że dzieciaki ida się bawić . grzeję pelletem za śerdnio 2200zł rok z Cwu . 132m2 + piwnica 30m2 , w której mam 21stopni - grzeje się sama z kawałka niezaizolowanego łącznika kotła z kominem to wszystko o kubaturze 340m3 . (antresoli nad poddaszem nie wliczam w metraż po podłodze, a ma 18m2) .. za rok powinienem mieć na dachu 6kwp PV , którym ogarnę Cwu w lecie co pozwoli zejść o 400kg/300zł i może coś w zimie , więc g12 ni jak mi nie podchodzi Edytowane 22 Listopada 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 termostaty zamykają grzejniki i podłogówkę pod kuchnią o 17tej - z bezwładnośći budynku wystarcza ciepła do końca dnia i poranka A w drugą stronę nie chce działać? Piszesz, że ciepła starcza na rano (i to przez noc, gdzie uzysków praktycznie brak a temperatura za oknem niższa), ale nie starczyłoby na te 7 godzin, gdy cieplej i uzyski większe? OK, z wiarą w cuda nie ma sensu dyskutować na liczby i argumenty. EOsT z mojejstrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts