Papucy 20.11.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Tutaj i VAT 23 % ( ceny netto ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 20.11.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Odnośnie do Tauronu...są różne oferty, z róznymi cennikami...z tego co widze, to ceny nie poszły do góry tak bardzo jak się tu pisze (ale to może zależeć od OSD) bo ceny dopiero pojda w góre, Nie ma jeszcze zgody odpowiedniego urzędu zatwierdzającego podwyżki dla osob prywatnych. Jak kopną to az zaboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 20.11.2018 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 A jak tak trochę z innej beczki. Załóżmy, że podpisze umowę na czas okreslony z PGE z gwarancją ceny np na dwa lata. A w przyszłym roku podepną mi PV w domu. CO wtedy dzieje się z umową? Jest jakoś aneksowana? Dostaję nową? Chodzi mi o rozliczenie prądu Jak PGE się zgodzi na zawarcie umowy kompleksowej to będziesz rozliczony jak prosument. Jak PGE nie zgodzi się, to do końca trwania umowy sprzedaży energie wprowadzoną prawdopodobnie odkupią od ciebie za średnia wartość hurtową z poprzedniego kwartału, aktualnie chyba 0,18zł/kWh. Doliczysz sobie do przychodu i zapłacisz podatek. Jeszcze coś pokombinowali z VAT-em, ale na razie nikt nie wie jak to będą stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.11.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 bo ceny dopiero pojda w góre, Nie ma jeszcze zgody odpowiedniego urzędu zatwierdzającego podwyżki dla osob prywatnych. Jak kopną to az zaboli. Dużej podwyżki nie będzie góra kilkanaście %. Zwykłym ludziom tak od razu nie dowalą 40% podwyżki Ale oczywiście należy się spodziewać co roku te ok 10% drożej i za parę lat będzie kwh za ponad 1 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 20.11.2018 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 http://gramwzielone.pl/trendy/33398/rzad-zaplaci-z-budzetu-za-niesluszny-wzrost-cen-energii Nasz złotousty minister ma budżet z gumy, zapłaci wszystkim wyrównanie.Tylko mowa jest o wzroście cen w 2019 roku, a później to już z górki? Fakt za sprzedaż praw do emisji CO2 budżet skasuje w przyszłym roku około 5 mld zł, więc mają z czego dopłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 20.11.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 W 2020? przeciez to juz po wyborach. Przywali się podwyzke o 60% jak sie nie mogło w 2019r 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.11.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/ceny-pradu-w-2019-r-bedzie-drozej/mejth3s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.12.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Kolejne podwyżki Począwszy od roku 2022 wymóg dotyczący zwiększenia częstotliwości odczytów w związku z koniecznością rozliczenia na podstawie rzeczywistego zużycia energii elektrycznej ma spowodować wzrost średnich kosztów odczytu – według wyliczeń ME – z obecnych 18,72 zł/licznik/rok do poziomu 56,18 zł/licznik/rok, czyli sumarycznie o dodatkowe 4,24 mld zł. Według szacunków resortu, całkowity koszt funkcjonowania warstwy licznikowo-inkasenckiej w latach 2019-2028 dla OSD może osiągnąć wartość rzędu 10,89 mld zł, a finalnie koszty obsługi liczników mogą zostać przeniesione na odbiorcę końcowego. http://m.gramwzielone.pl/trendy/33079/me-dzieki-inteligentnym-licznikom-zaoszczedzimy-miliardy-zl gdzieś pisałem niedawno o opłacie mocowej (strzelałem) rzędu około 20-30 zł , coś się klaruje Koszty mechanizmu mocowego mają pokryć odbiorcy energii w ramach tzw. opłaty mocowej, która ma wejść na rachunki odbiorców od 2021 r. Mniejsze koszty poniosą gospodarstwa domowe, które zużywają najmniej energii – poniżej 500 kWh rocznie. Ich liczbę ME szacuje na 3 mln. Dla nich koszt ma wynieść w skali miesiąca około 2 zł. Gospodarstwa domowe zużywające najwięcej energii – powyżej 2,8 MWh w skali roku – ich liczba według Ministerstwa wynosi około 1,5 mln – mają dopłacać do rynku mocy 9,5 zł miesięcznie. http://gramwzielone.pl/trendy/33810/trzecia-aukcja-na-moc-zielone-swiatlo-dla-ostroleki-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 28.12.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 dla mnie 1 kw może kosztować 100 zł , ale niech ja spokojnie zarobie na to w zwykłej pracy w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2018 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 dla mnie 1 kw może kosztować 100 zł , ale niech ja spokojnie zarobie na to w zwykłej pracy w PL kW dla klientów z grupy G są za darmo. Płaci się za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 29.12.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 kW dla klientów z grupy G są za darmo. Płaci się za kWh. zwał jak zwał ... wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 12.06.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 gdzieś pisałem niedawno o opłacie mocowej (strzelałem) rzędu około 20-30 zł , coś się klaruje http://gramwzielone.pl/trendy/33810/trzecia-aukcja-na-moc-zielone-swiatlo-dla-ostroleki-c zaczyna się https://globenergia.pl/oplata-mocowa-wlasciciele-fotowoltaiki-zyskuja-podczas-gdy-inni-szykuja-portfele/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 11.02.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Apator dostarczy trzem państwowym spółkom dystrybucyjnym liczniki 3-fazowe, dzięki którym będą one mogły rozliczać tzw. opłatę mocową, która w tym roku pojawi się na rachunkach odbiorców końcowych. https://www.gramwzielone.pl/trendy/102440/apator-dostarczy-liczniki-ktore-nalicza-oplate-mocowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.02.2020 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 I...? Zakupione w ramach przetargu 3-fazowe bezpośrednie liczniki energii elektrycznej są przeznaczone do opomiarowania odbiorców grupy taryfowej C1, czyli małych i średnich przedsiębiorstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.02.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 I...? Stawka opłaty mocowej dla gospodarstw domowych, które nie są wyposażone w układy pomiarowo-rozliczeniowe z rejestracją co najmniej godzinową, ma być ryczałtowa i płatna za punkt pomiarowy. Na razie tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts