SzmaragdDJ 02.11.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Cześć, Jeżeli to nie problem dla administratorów forum pozwolę sobie wrzucić moją prośbę w tym dziale (umieściłem w Bociankach, ale faktycznie budowy nie rozpocząłem w 2017). Zrobiliśmy wspólnie z architektem (po kilku naszych zmianach) wersję, którą chciałbym poddać Waszym uwagom. Kilka szczegółów:- wjazd na działkę od wschodu- wymiary: 35,88 x 21,44- domownicy: 2 dorosłych + dwójka dzieci (9 i 5)- jedyna rzecz, która nie była jeszcze "głębiej" dyskutowana to okna - np. salon - ściana od zachodu - tam chcielibyśmy jak największe przeszklenia (oczywiście kwestia kosztów), :- tzw. ciepły montaż- rekuperacja- zależy nam na kwestiach energooszczędności - położenie działki względem stron świata jest idealne, do tego dobre okna, dobre ocieplenie- pełne piętro- garaż raczej nie ogrzewany- ogrzewanie gazowe- brak kominka- podłogówka dół i góra Bardzo mile widziane Wasze uwagi, konkretne porady, pytania.Poniżej projekt parteru i piętra oraz położenie na działce. http://i3.fmix.pl/fmi2492/0ef8113c0018475a59f4dbee/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi1404/5f4eec4400122a3159f4dbf5/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi2951/829c9ba000170c3b59f4dbdd/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 02.11.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 (edytowane) Energooszczędność energooszczędnością, a ja bym sobie te przeszklenia od zachodu darowała. Po pierwsze, polskie lato potrafi naprawdę dać po garach i zachodnia wystawa to gwarancja piekarnika w upalne dni. Po drugie, zachodnie słońce niezależnie od pory roku jest niskie i zwyczajnie razi, a jako że w salonie spędza się raczej wieczory niż ranki, to będzie się pięknie odbijało w telewizorze i oślepiało gości. Ja stawiam, że większość waszego życia te okna będą zasłonięte. Ustawiłabym wyjście z wiatrołapu, przejście do salonu i okno na wprost w jednej osi, tak żeby po wejściu widać było salon i ogród, a nie kawałek ściany. Upewniłabym się, ile może kosztować ta mała, śmieszna szybka obok drzwi wejściowych Na górze pokoje dziecięce też mają okna na zachód. Jeden jeszcze ma szczęśliwie południowe okno, ale ten drugi - nie ma zmiłuj, ciemnica. Mamy listopad, zamknij się kiedyś na całe popołudnie w takim pokoju i sprawdź, o której pojawia się tam słońce. Dzieci muszą w takich warunkach odrabiać lekcje, czytać, bawić się, żyć. Pokoje dzieci przerzuciłabym na południową ścianę, waszą sypialnię w róg północno-wschodni, a łazienkę do tyłu. W łazience brak słońca nie boli tak jak w pokoju dziecięcym, w upał można zasunąć roletę no i przede wszystkim, nie da się was podglądać w niej z ulicy. Co prawda mój szkic to tylko zabawa na kolanie i ma swoje minusy (wyszło mi okno w garderobie zamiast w pralni), ale od profesjonalnej roboty macie wykształconego architekta. Ja tylko pokazuję, że da się zrobić świetnie doświetlone pokoje dziecięce bez szkody dla nikogo. PS. Nigdy nie kupuj dzieciom rozkładanych kanap zamiast łóżek z porządnym stelażem i materacem. Nigdy. Ich kręgosłupy kiedyś ci podziękują. Edytowane 2 Listopada 2017 przez sandwitch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 02.11.2017 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Szmaragd ten załom na zewnątrz budynku przy gabinecie ma jakieś wytłumaczenie? Jaki tam jest skok? 20 cm? Nie lepiej pociągnąć prosto?Garaż nieocieplany, w bryle budynku, nie wiem czy to jest dobry pomysł, ale niech się wypowiedzą Ci, którzy taki garaż mają. Taras. Nie wydaje się wam za mały? Ile ma? 2,50 na 3 m? Z czego trochę miejsca ten filar też zabierze. Nie lepiej zrobić pełne ściany a taras wyrzucić na zewnątrz? Te załomy w ścianach działowych też mi się średnio podobają (przy gabinecie i między pokojami na górze), łazienka na dole wg mnie za daleko od salonu/kuchni - bardziej pod względem odwiedzin gości, niż samych domowników. Poszerzenie komunikacji da Ci większe możliwości przy wnoszeniu mebli na górę. Teraz nie jest źle ale zawsze może być wygodniej. I ostatnia uwaga - drzwi pralnia/łazienka. W obu przypadkach "80"-tki, korytarz 168 cm, nie boisz się, że będą sobie przeszkadzały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 03.11.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Poszerz klatkę schodową, np. do 200 cm. Jak zrobisz barierkę i pochwyty 180 cm może się okazać niekomfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzmaragdDJ 03.11.2017 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Dziękuje za odzew i Wasze uwagi! sandwitch - przeszklenia a niskie słońce - raczej nie będzie to przeszkodą bo na drodze słońca do naszego salonu stanie posesja sąsiada i jego już dość wysokie tuje (albo inne krzewy/drzewa, przepraszam ale nie znam się). Poza tym planujemy pergolę, która ma w razie czego odciąć to natarczywe słońce w dni, o których wspominasz. Odnośnie pokoju na piętrze z wystawą zachodnią - nie do końca sie zgodzę, obecnie w bloku mamy dokładnie takie samo położenie i niemy odczucia żeby była ciemnica ... no może w listopadzie,ale wtedy wszędzie bedzie ciemno Położenie mebli na szkicach to tylko luźna koncepcja architekta. Niemniej jednak dziękuję za uwagi. Mr A - załom w gabinecie to propozycja architekta, żeby na bryle 3D sprawdzić jak to wygląda. Nie ma żadnej konieczności/potrzeby pozostawienia tej propozycji. Taras - powiem szczerze, że sam zastanawiam się nad tą decyzją czy zostawić taki mały "uskok" czy jednak wyrównać salon. Reszta uwag - dziękuję, przedyskutuję z architektem . Cypryski - dziękuję za uwagę, przedyskutuję z architektem. Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś uwagi - chętnie przeczytam/wysłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.11.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Ja bym dążył do likwidacji tego niby zabiegu na spoczniku, prosty spocznik to jest wygoda nie dużo ci już do tego brakuje. Taras takie wcięty w salon wg mnie poza efektem wizualnym na rysunku elewacji to sam wady, w obrysie ścian będzie za mały na normalne użytkowanie, do tego komplikuje konstrukcje (podraża) i tracisz miejsce w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 03.11.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Jeżeli reszta tarasu jest niezadaszona, to ten mały kawałek pod dachem może się okazać bardzo przydatny. Salon jest i tak dość duży - choć jak dla mnie nie istnieją ZA DUŻE salony Ale zgadzam się z przedmówcą (o ile go dobrze zrozumiałem), że lepiej byłoby bez tych stopni na zabiegu, aczkolwiek "zgubić" 3 stopnie będzie bardzo trudno IMO. Tak czy inaczej, życzę powodzenia bo ogólnie rozkład bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 ja bym właśnie powiększyła zadaszenie tarasu kosztem ogromnego salonu. Przy takiej przestrzeni trzeba będzie się nagimnastykować by zlikwidować echo przy oglądaniu TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzmaragdDJ 04.11.2017 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 ja bym właśnie powiększyła zadaszenie tarasu kosztem ogromnego salonu. Przy takiej przestrzeni trzeba będzie się nagimnastykować by zlikwidować echo przy oglądaniu TV Dziękuję Elfir za uwagę - powiem szczerze nie wpadłem na to, iż może powstać taki problem (mam na myśli echo) Taras - muszę zrobić "symulację"tej powierzchni, wstawić jakiś stół i krzesła. Chociaż tak jak wspomniałem wyżej planujemy pergolę nad wyjściem z tarasu, tam też będzie przedłużenie tarasu (nie wiem czy zrozumiale się wyraziłem). Jajmar, Cypryski - bardzo dziękuję za uwagę o schodach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2017 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Gdybyś odwrotnie ustawił kanapę i telewizor ustawił między oknami to z kanapy widzisz także ogród.Teraz w salonie masz sporo okien ale żadnej szansy na podziwianie widoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzmaragdDJ 05.11.2017 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Gdybyś odwrotnie ustawił kanapę i telewizor ustawił między oknami to z kanapy widzisz także ogród. Teraz w salonie masz sporo okien ale żadnej szansy na podziwianie widoku. Elfir, tak jak wcześniej pisałem, ustawienie mebli w tych planach powyżej to tylko luźna koncepcja architekta zrobiona na potrzeby projektu. Do projektu aranżacji pomieszczeń jeszcze nie wystartowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 wbrew pozorom układ mebli ma bardzo duży wpływ na układ wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzmaragdDJ 05.11.2017 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 wbrew pozorom układ mebli ma bardzo duży wpływ na układ wnętrza. Zaryzykowałbym stwierdzeniem, że układ wnętrza (pomieszczeń) ma wpływ na układ mebli Jeżeli zauważyłaś jakieś "zagrożenia" w układzie pomieszczeń, które załączyłem powyżej będę wdzięczny za uwagi/spostrzeżenia. Mr A - napisał, że garaż nieocieplany ... nieśmiało chciałbym zauważyć (tak jak napisałem w pierwszym poście), garaż (prawdopodobnie) będzie nieogrzewany ale ocieplony będzie. Powiem więcej, garaż będzie miał ścianę od strony północnej i tam będzie ocieplenie grubsze niż na pozostałych ścianach. Przynajmniej w fazie teoretyzowania taka jest koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 (edytowane) Powiedzmy, że chcesz wolnostojące dwie kanapy - nie w każdym salonie da się tak ustawić. Więc, jeśli zależy ci na takim ustawieniu, musisz to ująć już na etapie projektu. Podobnie kuchnia - wyspa nie wszędzie wejdzie - chcesz ją mieć odpowiedniej wielkości i kształcie - musisz uwzględnić ją w projekcie. Garaż - garażu nie ma musu ocieplać, jak jest niegrzany. Ale garaż powinien być oddzielony izolacją \cieplną od domu! Inaczej będzie wychładzał ci w znaczącym stopniu ściany. Brama garażowa nie jest szczelna. Jednorazowe otwarcie drzwi garażowych momentalnie wychładza wnętrze. W domach energooszczędnych i pasywnych garaże projektuje się tak: Jak widać, izolacja domu jest ciągła i omija garaż. Edytowane 6 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 06.11.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Mr A - napisał, że garaż nieocieplany ... nieśmiało chciałbym zauważyć (tak jak napisałem w pierwszym poście), garaż (prawdopodobnie) będzie nieogrzewany ale ocieplony będzie. Powiem więcej, garaż będzie miał ścianę od strony północnej i tam będzie ocieplenie grubsze niż na pozostałych ścianach. Przynajmniej w fazie teoretyzowania taka jest koncepcja Mea culpa - o jednym myślałem, co innego napisałem. Oczywiście chodziło o nieogrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts