ewachowiak 03.11.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Hej, potrzebuję opinii. W końcu kupiłam działkę więc muszę zwizualizować projekt. Działka jest z wjazdem od wschodu i pomyślałam, że lepiej ustawić dom bokiem i zrobić z boku wejście (nie ma przeciwwskazań w MPZM), tylko to, co dobrze wyglądało wcześniej, teraz słabo się broni. Od wschodu musi zostać gabinet (8m2) ze względu na kontrahentów (pracuje z domu). Resztę można zmienić. W tym układzie od północy jest kuchnia, teraz jest zupełnie z tyłu, nie wiem czy to dobrze. Według mnie nie ma też miejsca na schody na poddasze (2 etap). Chciałam jak najbardziej otwartą przestrzeń, a to co teraz wyszło jest na maksa zamknięte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 03.11.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Rysunek jest tak mały, że nie widać wymiarów. Nie ma też podanych konkretnych pomieszczeń- co i ile jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewachowiak 03.11.2017 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 (edytowane) Już wszystko objaśniam, zamieszczam też jeszcze raz plan, mam nadzieję, że teraz lepiej widać. Od frontu jest gabinet (315x260) i sypialnia (311x443) z oknem balkonowym od strony południowej. Dalej jest malutki korytarzyk i łazienka po prawej (202x172). Kolejny jest wiatrołap z wydzielonym miejscem na schowek (pralkę) (cały wiatrołap 202x193). Ostatnia jest salonokuchnia, w tym węższym miejscu miała być kuchnia (szer.320 cm). Ta dłuższa część ma 524 cm. Od strony południowej i zachodniej jest po jednym oknie balkonowym przesuwnym. Brakuje mi miejsca na schody i kominek/kozę. Nie jestem pewna tej kuchni od ogrodu od strony północnej, bo każdy mówi, że z kuchni powinno być widać drogę... Nie podoba mi się też jeszcze jedna rzecz, wejście jest teraz strasznie daleko, trzeba przejść jakiejś dodatkowe 7 m, prawie całą długość garażu. Wiem, że domek jest mały i pewnie ciężko coś sensownego wymyślić, ale mimo wszystko, po tej zmianie wygląda to dużo gorzej... https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/JZtkuvVDnar7TaArl3jF4_sf~tv5my Edytowane 3 Listopada 2017 przez ewachowiak brak widocznego rozkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 (edytowane) To jaki projekt chcesz wizualizować, skoro można wszystko zmienić?Masz jakiś konkretny projekt? Czy dopiero myślisz, jaki dom postawić? Dlaczego dom taki mały? Edytowane 3 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewachowiak 04.11.2017 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Dopiero myślę, ale wymiarów nie chciałabym zmieniać,chyba że minimalnie, bo podobają mi się takie wydłużone stodoły. Bazuje na z11 120 i z139. Dom taki mały, bo dla dwóch osób i więcej w planach nie ma, metraż całkowicie przemyślany. Dużo podróżujemy i spodobały nam się takie mikrodomki, zwłaszcza w Szwecji, Norwegii, itp. i postanowiliśmy sami taki zbudować.Potrzebna nam sypialnia, gabinet (bo pracuje z domu), łazienka i salonokuchnia. W planach może i kiedyś zagospodarowanie przestrzeni pod skosami (40 stopni bez ścianki kolankowej, może pokój dla gości) stąd miejsce na schody, ale nie muszą być duże i wygodne. Ważne żeby przestrzeń na dole spełniała nasze oczekiwania. W łazience chciałabym wannę, w salonie kominek-kozę. Jeżeli dałoby radę, to chciałbym pozbyć się pralki z łazienki, bo teraz szpeci mi przestrzeń...i chcielibyśmy żeby sprawiał wrażenie przestronnego. Mebli nie będzie tam dużo,bo jesteśmy minimalistami, ale przestrzeń z jak najmniejszą ilością ścian by się przydała... Edytowane 4 Listopada 2017 przez ewachowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 04.11.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Na podstawie Z139 + garaż i kilka zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Mały domek, ale pokoje, schody, kominek, wanna i żeby była przestrzeń.Czy mnie się wydaje, czy tu są pewne wykluczające się oczekiwania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewachowiak 04.11.2017 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) łał Anika, trudno uwierzyć, że to ten sam projekt. Strasznie podoba mi się kuchnia (marzenie) i sypialnia. Zastanawia mnie tylko położenie kanapy (nie wiem czy wzrok nie uciekałby bardziej do kuchni niż na TV) i szerokość korytarza (nie lubię ich, więc im mniej tym lepiej...) Elfir nie przestrzeń (bo na 60 m2 raczej jej dużo nie ma), ale poczucie przestrzeni. Przed odpowiedni dobór i ułożenie mebli, ilość i rozmieszczenie okien, kolory można według mnie to osiągnąć. Oglądałam takie wizualizacje. Gdybym nie pracowała z domu, to nie miał by on w ogóle ścian wewnętrznych oprócz łazienki, bo mieszkaliśmy tak i to się sprawdzało. Ale teraz prowadzę firmę i potrzebuje wydzieloną przestrzeń, nie chce aby kontrahenci wchodząc do domu mogli zobaczyć sypialnię. A wanna i kominek to moje must have, bez nich nie wyobrażam sobie domu, mieszkania zresztą też. Teraz mamy kominek gazowy ale to nie to samo. W domu chciałabym mieć prawdziwą kozę opalaną na drewno... Edytowane 4 Listopada 2017 przez ewachowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 04.11.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Wybrałam projekt najbardziej zbliżony wymiarami do projektu Autorki. Zaczęłam dzielić przestrzeń. Nie dało się umieścić wszystkiego. Na dodatek gabinet jest malutki. Wyszła tylko jedna sypialnia. Łazienka też nie powala wymiarami. Niestety musiałam powiększyć dom, bo nie zostało miejsca na salon z kuchnią, nie mówiąc o schodach... Ale wersja która powstała: - zostawienie miejsca na schody za kuchnią/ aneksem. Zrobienie tam spiżarki lub pralni. Jeśli miałyby się pojawić schody w przyszłości, wystarczy zrobić otwór w stropie i wyburzyć ściankę na "wejście". Pytanie tylko co z wysokością? Czy bez ścianki kolankowej dałoby radę wyjść na górę. - pokoju dla gości nie ma, bo się nie zmieścił. Na pewno warto zastanowić się kilka razy co się chce i co jest potrzebne. Pralka aż tak bardzo szpeci łazienkę? Co by było gdyby ją zabudować, żeby jej nie było widać? Wchodząc do łazienki, nawet nie będzie widać tej pralki... Pralka może też stanowić element dekoracyjny. http://www.homesquare.pl/files/uploads/2015/12/Pralka-w-%C5%82azience-z-prysznicem.jpg I warto może zasięgnąć rady architekta. Pewnie coś podpowie sensownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 04.11.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jeśli chodzi o widok na aneks, to proponowałam właśnie lekkie oddzielenie aneksu żeby nie było widać brudnych garnków z kanapy. http://cdn29.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/t/39251/salon-aranzacja_2897232.jpg http://www.homesquare.pl/files/uploads/2015/09/Salon-z-du%C5%BCym-aneksem-kuchennym-9.jpg A neutralne kolory potrafią ukryć cały bałagan, którego się przeważnie Inwestor boi- tutaj kuchnia wcale nie jest przytłaczająca. http://i.dobrzemieszkaj.pl/i/15/90/34/940/maly-salon-tak-go-urzadzisz-z-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) 60 m2 to dwu-trzypokojowe mieszkanie. Może wyjśc od rzutu mieszkania? http://www.opisie-mdc.pl/piony/pion_012016160113b3p2.jpg Przykładowo: Mozna tak przewidzieć projekt, że schody w przyszłości będą w małym biurze, biuro przeniesie się do sypialni a dwie sypialnie i łazienkę wygospodaruje się na poddaszu. Albo rozbudowywać dom w poziomie, a nie w pionie. Tutaj układ o wymiarach wewnętrznych 6,5 m x 9,5 czyli nie licząc ścian wewnętrznych niecałe 62 m2: Poddasze będzie uzależnione od kąta nachylenia dachu - być może nie da się tak poprowadzić schodów, jeśli kąt będzie niewielki. Edytowane 4 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewachowiak 04.11.2017 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Elfir niestety nie sądzę aby te schody przy tym kącie nachylenia były możliwe. A co myślicie o schodach krętych w salonie? Na dole musi zostać moja sypialnia i gabinet, więc schody muszą być w innym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) a jak cokolwiek wniesiecie na poddasze przy krętych schodach?Co chcecie mieć na poddaszu, skoro wszystko ma zostać na dole?Skoro ma być składzikiem to zrób wyłaz schodowy w korytarzu. Schody mogą mieć bieg w kształcie L-ki lub C ale wówczas ich wstawienie wymaga większych prac budowlanych. Moim zdaniem rozbudowa w poziomie byłaby prostsza przy tak małym domu. np. łącznik pomiędzy garażem a domem, który będzie gabinetem. Edytowane 4 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewachowiak 04.11.2017 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Na górze ma być pokój gościnny, dodatkowe WC aby w nocy nie biegać na dół oraz składzik. Ogólnie mało używane pomieszczenia i na pewno nie w ciągu najbliższych kilku dobrych lat.Mój bratanek chce przyjechać na studia do miasta, więc wtedy ta przestrzeń należałaby do niego. Edytowane 4 Listopada 2017 przez ewachowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2017 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Czyli po tych schodach musisz wnieść na górę łóżko, szafę i biurko. Tak czy inaczej - nie jesteśmy architektami, możemy najwyżej pokazywać czy coś się zmieści czy nie. A do budowy potrzebujesz projektu. Więc albo szukasz gotowca albo robisz sobie indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts