aagaaz 04.11.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Witam.Przeszukałam trochę forum i nie mogłam znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, dlatego tutaj je Wam zadam. Czy możecie mi napisać ile wydajecie na rok lub miesięcznie na grzanie gazem? Czy ktoś z Was ma również do tego wentylację mechaniczną z reku czy bez? Ja jestem na etapie fundamentów ( mam nadzieję, że w tym roku zaczniemy )Chcemy ogrzewać dom gazem, ale jeszcze nie wiemy czy robić rekuperację... Obecnie mieszkam w starym domu ogrzewanym drewnem i węglem, moi znajomi również tak mają i nie mam gdzie zasięgnąć rady. Dziękuję bardzo za konstruktywne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Przemyśl jeszcze raz czy warto bawić się w gaz. Jak dla mnie to jedna z najgorszych możliwości. Postaw głównie na ocieplenie rekuperatora też się nie "bój" instalację można wykonać samemu do tego jakiś tani reku. Przy bardzo dobrym ociepleniu ogrzewanie tylko prądem w taniej taryfie przy trochę gorszym to pompa ciepła. Gaz ani nie jest tani w eksploatacji ani tani inwestycyjnie. Jeśli dom będzie mały ok 100m2 i dobrze ocieplony to zapłacisz ok 2000zł za ogrzewanie i CWU. Poczytaj tohttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie Edytowane 4 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 04.11.2017 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Dzięki kulibob Poczytam jak wrócę z pracy. Nasz domek będzie miał 95m2, płaski dach. O prądzie też myślałam, ale jeszcze do końca nie wiem do wybrać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Przy 95m2 poszedł bym w prąd i klime. Oczywiście po całości podłogówka. koniecznie rekuperator Edytowane 4 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 04.11.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Przemyśl jeszcze raz czy warto bawić się w gaz. Jak dla mnie to jedna z najgorszych możliwości. Postaw głównie na ocieplenie rekuperatora też się nie "bój" instalację można wykonać samemu do tego jakiś tani reku. Przy bardzo dobrym ociepleniu ogrzewanie tylko prądem w taniej taryfie przy trochę gorszym to pompa ciepła. Gaz ani nie jest tani w eksploatacji ani tani inwestycyjnie. Jeśli dom będzie mały ok 100m2 i dobrze ocieplony to zapłacisz ok 2000zł za ogrzewanie i CWU. Poczytaj to http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie Mnie instalacja gazowa (przyłacze, piec, zasobnik, instalacja wewnętrzna) wyniosło ok 11 tys zł. Mam taki dom jak autor wiadomości. Mam też rekuperator. Nie wiem jakie koszty miałbym przy wentylacji grawitacyjnej, ale moim zdaniem rekuperator w domu to nie możliwość, a konieczność. Trzeba go poprostu mieć tak samo jak okna i tyle. Ogrzewanie tylko podłogowe Rekuperator Źródło ciepła jak najtańsze - może być elektryczne, bufor, split. Nie pchał się bym w gruntowe pompy ciepła bo koszt jest zbyt duży. Jak sie obawiacie gazu to zwykły piec elektryczny za 2,5 tys i podłogóweka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.11.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Koszt kotlowni i i przylacza okolo 13 tys zl, roczny koszt ogrzewania domu i wody użytkowej 1800zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.11.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Wentylacja mechaniczna jest montowana w celu zapewnienia świeżego powietrza w domu przy jednoczesnym odzysku ciepła.Ogrzewanie jest tańsze bez wentylacji.Ale jeżeli chcesz mieć świeże powietrze to bez reku straty wentylacyjne to około 3 kW a z reku 0,3 kW przy -20 .Czyli średnio poława tych wartości.czasem to 30 % ciepła na ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 04.11.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Gaz nie jest zły pod warunkiem że jest ziemny ja miałem gaz z butli i butla w dzierżawie to jest masakra jak bym miał gaz ziemny brał bym go w ciemno takie ogrzewanie nie jest ani drogie ani nie wymaga od użytkownika zaangażowania a zawsze dom nagrzeje, warto rozważyć wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 08.11.2017 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Dziękuję bardzo za rady i przedstawione koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Dzięki kulibob Poczytam jak wrócę z pracy. Nasz domek będzie miał 95m2, płaski dach. O prądzie też myślałam, ale jeszcze do końca nie wiem do wybrać.. Jeśli ten dom ma standardy energoooszczędnego - ale takiego naprawdę energooszczędnego, i nie zużywacie dużo ciepłej wody do mycia, to wybierz prąd. Mam gaz w domu niecałe 160 m2, z reku - rocznie z ciepłą wodą dla dwóch osób to poniżej 1500 zł. Do tego kosztowne przeglądy i konserwacje pieca. komin. Teraz wiem, że trzeba było wybrać prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 08.11.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Powoli przekonuję się do prądu. Kolejny projekt i jednego rachunku mniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts