Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maksymalnie szczelne drzwi garazowe dwuskrzydlowe

Recommended Posts

Witam. To moj pierwszy post i szukam pomocy. W tym roku juz dwukrotnie mnie zalalo, mialem w calej piwnicy (80 m2) okolo 10 cm wody. Woda wplywala przez stare 30 letnie drzwi garazowe. W samy garazu bylo okolo 50 cm wody (drzwi miedzy garazem a reszta domu zatrzymaly czesc). Dom murowany (blizniak) z lat 80 tych, garaz i piwnica gleboko wkopane. Na zewnatrz przy urwaniu chmury jak deszczowka z ulicy przestaje odbierac (polbruk na ulicy, a moj dom polozony jest w najnizszej czesci osiedla) to wszystko daje przez krawezniki (mimo iz jest delikatny garb - podniesienie przy wjezdzie) do mnie do garazu.

W przyszlym roku chce najpierw wymienic drzwi a w garazu dodatkowo wkopac zbiornik z pompa).

Prosze zeby mi ktos doradzil w wyborze producenta czy tez modelu drzwi. Chodzi mi zeby byly mega szczelne. Wlasciciel drugiej polowki blizniaka wyspawal sobie nowe z profili metalowych, uszczelnil roznymi uszczelkami - ale z zewnatrz wyglada to brzydko. Proby wody jeszcze nie przeszly.

Ja chyba zdecydowal bym sie na drzwi z pcv. To juz nawet nie chodzi o cene - chce spac spokojnie. Prosze o porode. Widzialem drzwi dwuskrzydlowe w katalogu Krispolu, ale nie wiem jak ze szczelnoscia.

Dzieki

Myślę że powinieneś się skupić na odwodnieniu podjazdu. Żadne drzwi, a tym bardziej garażowe nie spełnią Twoich oczekiwań. Wodoszczelność przeciętnej bramy jest mierna. Drzwi dwuskrzydłowe (ale pod tym pojęciem rozumiem bramę o szer. co najmniej 2,4m?) mogą być ciut lepsze, ale też nie stanowią tamy dla wody.

Normalnie otwieranych drzwi/bramy/wrót, ale szczelnych - nie ma. Może będzie wolniej się wlewać, lecz wpłynie. Spoko, natury i prawa naczyń połączonych nie przeskoczysz. Finlandia dobrze pisze - odwodnienie przed garażem. Żadne tam tiulowe odwodnienia linowe z marketu. Wylewasz betonowe koryto 0,5m ze spadkiem aby nie zamuliło się zbyt łatwo, do tego zamawiasz kratę ocynk (wymiar na zamówienie jest tylko 10% droższy, net pomoże, tam gdzie pomosty) i front masz załatwiony. Osobny temat - gdzie to odprowadzić. Piszesz że ostatnio było 8 m^3 (80 m^2 razy 0,1m) czyli gdzieś trzeba zrobić taki odbieralnik lub troche większy np. 10m^3. Opady będa tylko gwałtowniejsze i obfitsze. Normy i zwyczaje nie nadążają. Jest co projektować.

Dzieki za uwagi. Zdaje sobie sprawe ze drzwi nie zapewnia max szczelnosci, ale i tak je musze wymienic bo te maja 38 lat. Cos w rodzaju tego koryta mam zrobione, polaczone to jest z odplywem deszczowki na ulicy. Mam tu wstawiony zawor zwrotny na wypadek (ktory zdarza sie czesto) powrotu wody z ulicy. Ta kratka odplywowa jest zrobiona na granicy dwoch garazy (domblizniak). Moze zrobic takie korytko o ktorym piszesz przed moimi drzwiami garazowymi z odplywem do jakiegos zbiornika zakopanego na podworku o np. poj. 6 m3, a drugi mniejszy umiescic w garazu z pompa co by automatycznie w razie czego wypompowywala wode. Jutro zamieszcze zdjecie zjazdu do garazu i drzwi.

Dzieki

• 9 months później...
Normalnie otwieranych drzwi/bramy/wrót, ale szczelnych - nie ma. Może będzie wolniej się wlewać, lecz wpłynie. Spoko, natury i prawa naczyń połączonych nie przeskoczysz. Finlandia dobrze pisze - odwodnienie przed garażem. Żadne tam tiulowe odwodnienia linowe z marketu. Wylewasz betonowe koryto 0,5m ze spadkiem aby nie zamuliło się zbyt łatwo, do tego zamawiasz kratę ocynk (wymiar na zamówienie jest tylko 10% droższy, net pomoże, tam gdzie pomosty) i front masz załatwiony. Osobny temat - gdzie to odprowadzić. Piszesz że ostatnio było 8 m^3 (80 m^2 razy 0,1m) czyli gdzieś trzeba zrobić taki odbieralnik lub troche większy np. 10m^3. Opady będa tylko gwałtowniejsze i obfitsze. Normy i zwyczaje nie nadążają. Jest co projektować.

Wrota garażowe zatrzymają wodę gdy niestety żadne odwodnienia nic nie dadzą ponieważ kanalizacja nie odbiera. Mam stare drewniane wrota obite skajem i zaklejone silikonem i gdy wszyscy toną ja nie mam wody w garażu. Niestety wygląda to brzydko i wolałabym szczelne wrota - chcę porady, a nie czytam jakies wymysły o odwodnieniach. Zobacz to i powiedz jakie odwodnienie proponujesz? https://www.facebook.com/206808656041708/videos/1863467540375803/