Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix 12 vs. Vaillant 146/5-5

jaroWy

Recommended Posts

Vaillant 146 albo Victrix 12 - taki mam dylemat. Podłogówka 140 m2, dwa rozdzielacze( dwie kondygnacje), dwa " ręcznikowce" wpięte w rozdzielacze z podłogówką. Zasobnik 150-160 l. Izolacje: pod płytą 10 cm xps, na płycie 15 cm EPS, ściany 20 cm EPS 0,031, dach wełna 33 cm 0,033. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem, szczelnie zamontowane okna trzyszybowe. Ogrzewanie chcę napędzać pompą z kotła. Z wyliczeń wychodzi około 800 m rury w podłodze. Wrzucam wykresy wydajności pomp w tych kotłach. Wydaje się, że w immergasie jest wydajniejsza. Vaillant ma wymiennik stalowy i sterowanie cyrkulacją CWU. Reszta podobnie. Cenowo Vaillant wychodzi drożej. Na forum dużo immergasów natomiast o vaillantach mniej informacji, szczególnie o wydajności pomp. Proszę o sugestie

12-pompa.jpg

146-pompa.jpg

• 1 month później...
No właśnie bliżej mi do Victrixa. Tylko, że on ma wymiennik AlSi a Vaillant stalowy. Nie wiem który lepszy. Podobno są problemy z serwisem wymienników że stopu alu-krzem. Po co producenci poszli w stronę tego materiału? Lepsza wymiana ciepła, większą trwałość czy co?

Immergas też wprowadził kocioł z wymiennikiem stalowym: Victrix Tera. Ja właśnie jego bardzo poważnie rozważam, tylko on nie schodzi tak nisko co 12KW, bo minimum ma chyba około 4KW.