jaroWy 06.11.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Vaillant 146 albo Victrix 12 - taki mam dylemat. Podłogówka 140 m2, dwa rozdzielacze( dwie kondygnacje), dwa " ręcznikowce" wpięte w rozdzielacze z podłogówką. Zasobnik 150-160 l. Izolacje: pod płytą 10 cm xps, na płycie 15 cm EPS, ściany 20 cm EPS 0,031, dach wełna 33 cm 0,033. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem, szczelnie zamontowane okna trzyszybowe. Ogrzewanie chcę napędzać pompą z kotła. Z wyliczeń wychodzi około 800 m rury w podłodze. Wrzucam wykresy wydajności pomp w tych kotłach. Wydaje się, że w immergasie jest wydajniejsza. Vaillant ma wymiennik stalowy i sterowanie cyrkulacją CWU. Reszta podobnie. Cenowo Vaillant wychodzi drożej. Na forum dużo immergasów natomiast o vaillantach mniej informacji, szczególnie o wydajności pomp. Proszę o sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 06.11.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Ze względu na to, że chcesz całość puścić na jednej pompie z kotła, brałbym zdecydowanie Immergasa. Kocioł jest bardzo przyzwoity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.11.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Szczególnie, że ocieplenie jest niezłe, a Immergas schodzi do niecalych 2kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 07.11.2017 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 No właśnie bliżej mi do Victrixa. Tylko, że on ma wymiennik AlSi a Vaillant stalowy. Nie wiem który lepszy. Podobno są problemy z serwisem wymienników że stopu alu-krzem. Po co producenci poszli w stronę tego materiału? Lepsza wymiana ciepła, większą trwałość czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tu_tek 08.12.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 No właśnie bliżej mi do Victrixa. Tylko, że on ma wymiennik AlSi a Vaillant stalowy. Nie wiem który lepszy. Podobno są problemy z serwisem wymienników że stopu alu-krzem. Po co producenci poszli w stronę tego materiału? Lepsza wymiana ciepła, większą trwałość czy co? Immergas też wprowadził kocioł z wymiennikiem stalowym: Victrix Tera. Ja właśnie jego bardzo poważnie rozważam, tylko on nie schodzi tak nisko co 12KW, bo minimum ma chyba około 4KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts