ankiety123 06.11.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 WitamPoszukuję inwestorów którzy noszą się z zamiarem lub już zbudowali LUBASZ KB Projekt https://www.kbprojekt.pl/531/lubasz Szukałem intensywnie ale kompletnie żadnych informacji o w/w projekcie.Chętnie też poznam opinie o tym projekcie forumowiczów. Czy waszym zdaniem ten dom nie jest za duży dla rodziny 2+2? Jak ocenicie rozmieszczenie pomieszczeń? Jakie są waszym zdaniem koszty budowy? Ok. 350 tyś. to waszym zdaniem realna kwota za którą można wybudować ten dom do stanu deweloperskiego?Z góry dziękuje za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 link niestety nie prowadzi do projektu.Na stronie pracowni pod tą nazwą są dwa projekty Lubasz N https://www.kbprojekt.pl/1725/lubasz-nLubasz 2 https://www.kbprojekt.pl/489/lubasz-2 W obydwóch projektach jest sporo pokoi. W sumie 6 sypialni. Nie wiem jakie masz potrzeby mieszkaniowe może potrzebujesz osobne pokoje na siłownię, gabinety itd. Zwróć uwagę na układ salonu - gdzie wstawić duży jadalniany stół? W sumie salon wcale nie jest duży. Obawiam się czy ten dom spełnia aktualne wymogi energooszczędności z 10 cm styropianu na ścianie. W projekcie jest kotłownia na paliwo stałe - ale brak jest zewnętrznego wejścia - węgiel i popiół trzeba nosić przez część mieszkalną.Sama kotłownia ma dwa okna - przecież je trzeba będzie w kółko myć!Brakuje pralni. Dom wygląda na zaprojektowany z zewnątrz i na siłę dopasowany do tego układ wnętrz. 350 tyś może być mało. Dom ma 161 m2 pow. użytkowej. Daje to min. 400 tyś na budowę przy średniej krajowej 2,5 tyś/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 07.11.2017 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Dziękuję Elfir za odpowiedź. Chodzi o Lubasz 2 Lubasz 2 https://www.kbprojekt.pl/489/lubasz-2 I zgadzam się z Tobą w dużej części. Salon jest mały ale chciałbym zrezygnować z jednego pokoju na dole i tym sposobem powiększyć właśnie salon oraz nieznacznie kuchnie. Na górze też zrezygnowałbym z jednego pokoju "środkowego" powiększając dwa boczne (chciałbym żeby dzieci miały duże wygodne pokoje) . I tym sposobem robi się z 6 pokoi 4 czyli tyle ile nam potrzeba. Niestety jestem skazany na ogrzewanie na paliwo stałe (chyba będzie pellet) ponieważ gazu nie ma i w najbliższym okresie nie będzie. Brak drzwi zewnętrznych do kotłowni to spory bubel ale oczywiście bym je robił. Pralnia została by wygospodarowana tyle tylko ze na górze. Jeśli chodzi o styropian 10 cm na ścianie, to zdaje sobie sprawę z tego że projekt jest wiekowy, ale mam nadzieje że przed zakupem projektant dostosowałby go do obecnie obowiązujących norm. Projektu szukam już pół roku i tak naprawdę ten spełnia moje oczekiwania najbardziej ze względu na zwartą bryłę, w miarę prosty dach, układ pomieszczeń i relatywnie prostotę w budowie. Tak na marginesie bardzo żałuje ze nie zdecydowałem się na projekt indywidualny, ale teraz niestety już czasowo się nie wyrobię. Dziwi mnie trochę fakt że projekt ma już parę ładnych lat a nie można znaleźć nikogo kto by go wybudował mimo że podobne domy kilka lat temu były dość popularne. W internecie zero informacji. Obawiam się też trochę że te 161 m2 to trochę za dużo dla nas, ale z drugiej strony chciałbym żeby pomieszczenia mieszkalne byly wygodne, nie dopuszczam możliwości pokoi po 9 10 czy 11 m2, bo takie mam obecnie w bloku i uważam taki metraż za niehumanitarny. Dziękuję za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Projekty Gotowe MURATOR 07.11.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Drodzy forumowicze, już niedługo - 18 listopada - zapraszamy na spotkanie w SZKOLE MURATORA http://muratordom.pl/szkola-muratora/?utm_source=Forum_PG&utm_campaign=Szko%C5%82a%20Muratora To miejsce to prawdziwa kopalnia wiedzy dla wszystkich planujących budowę i budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 a dlaczego poza gazem bierzesz pod uwagę pellet a nie PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 08.11.2017 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Z tego co się orientuję PC to na dzień dzisiejszy dość kosztowna inwestycja (słyszałem że około 50 tyś). W grę wchodziłaby tylko gruntowa bo PW chyba nie sprawdziłaby w lubelskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 ale wówczas możesz zbudować dom z mniejsza powierzchnią (bo nie potrzeba dużej kotłowni i składu paliwa) - koszt budowy m2 domu to ok. 2,5 tyś. odpada budowa komina i zakup pieca. Mniej skomplikowana instalacja w przypadku podłogówki, bo piece na paliwo stałe są słabo dostosowane do niskotemperaturowego grzania. No i latem nie musisz grzać w piecu, by mieć ciepłą wodę. Cenowo w sumie wychodzi podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 09.11.2017 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 teoretycznie masz racje, muszę jeszcze przemyśleć, przekalkulować sposób ogrzewania. Pisząc 2500/m2 domu jaki masz stan na myśli? Deweloperski czy raczej stan do wniesienia mebli, a może już z umeblowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 (edytowane) Deweloperski. To średnia z GUS, ale na rok 2014Ostatnio ludzie mają problem ze znalezieniem ekip poniżej 3 tyś/m2 za deweloperski. Edytowane 9 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 20.11.2017 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Nikt na forum nie buduje projekt Lubasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts