Butcher666 06.11.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 To mój pierwszy post choć czytam forum od 2lat I serdecznie was witam, mam nadzieję, że pomożecie mi w wielu nurtujacych mnie kwestiach, ponieważ małymi krokami zaczynam budowę domu z keramzytu z firmą Expobud, fundamenty z pomocą lokalnej firmy (Kraków/Wieliczka - ktoś poleci ekipę?) Wracając do tematu, Wykonano badania geotechniczne, woda na głębokości 4,3m wynik w załączniku, opinia badania:"na omawianym terenie występują proste warunki gruntowe, proponuję się przyjęcie I kategoria geotechnicznej" Trochę się naczytalem złych opinie na temat gliny, co o tym sądzicie? Stawianie law na ginie pylastej będzie wyzwaniem? Nie mam jeszcze adaptacji projektu. Kolejna sprawa to nierówna działka 70 cm różnicy między jedna ściana domu a druga (załącznik 2) czy wykop powinien być zrobiony z jednej strony na 190 a z drugiej na 120?Czy 120 a z drugiej 50 i nadsypac tam gdzie wystaje z gruntu? Czy trzeba robić drenaż skoro jest taki spadek? http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/922/5HgtIZ.jpg http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/922/dGG6Zo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.11.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 (edytowane) Nie martw się na zapas.To tylko teoria. W praktyce ściągniesz wierzchnią warstwę humusu i będzie wiadomo co w trawie piszczy. Jeśli masz badania geologiczne to adaptacja projektu powinna uwzględnić sprawy fundamentu i posadowienia. Z drugiego załącznika wynika że tylko sama warstwa wierzchnia humusu jest nierówna a druga warstwa czyli nośna to juz tylko 30 cm różnicy więc pierwszą rzeczą jest raczej mała niwelacja terenu a następnie po wytyczeniu budynku przez geodetę i ściągnięciu humusu ława fundamentowa np. 40 cm wysokości będzie raczej na poziomie -110 do -70 i do swojej gliny możesz się wcale nie dokopać a ściany fundamentowe wyciągniesz do poziomu wyznaczonego z adaptacji. Geodeta wyznaczy pozom "0" - Patrz raczej jaki masz poziom drogi tak aby późniejszy podjazd nie wyszedł za stromo. Drenaż zależy od poziomu wód gruntowych a nie od stromości działki. Odnośnie tej drugiej to raczej zorientuj się czy w sezonie jesienno - wiosennym woda z pobliskich pół nie spływa właśnie na Twoją działkę. Edytowane 15 Listopada 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.11.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 @Mareks77 dobrze pisze.Poziomy terenu wokół budynku ustal z projektantem.Lepiej jest wyrównać teren niż kopać głębokie fundamenty.Dużo też zależy od układu funkcjonalnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts