Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wynik geotechniczny / Glina / nierówna działka / opinie

Butcher666

Recommended Posts

To mój pierwszy post choć czytam forum od 2lat I serdecznie was witam, mam nadzieję, że pomożecie mi w wielu nurtujacych mnie kwestiach, ponieważ małymi krokami zaczynam budowę domu z keramzytu z firmą Expobud, fundamenty z pomocą lokalnej firmy (Kraków/Wieliczka - ktoś poleci ekipę?)

Wracając do tematu,

Wykonano badania geotechniczne, woda na głębokości 4,3m wynik w załączniku, opinia badania:

"na omawianym terenie występują proste warunki gruntowe, proponuję się przyjęcie I kategoria geotechnicznej"

Trochę się naczytalem złych opinie na temat gliny, co o tym sądzicie? Stawianie law na ginie pylastej będzie wyzwaniem? Nie mam jeszcze adaptacji projektu.

Kolejna sprawa to nierówna działka 70 cm różnicy między jedna ściana domu a druga (załącznik 2)

czy wykop powinien być zrobiony z jednej strony na 190 a z drugiej na 120?

Czy 120 a z drugiej 50 i nadsypac tam gdzie wystaje z gruntu?

Czy trzeba robić drenaż skoro jest taki spadek?

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/922/5HgtIZ.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/922/dGG6Zo.jpg

• 2 weeks później...

Nie martw się na zapas.To tylko teoria. W praktyce ściągniesz wierzchnią warstwę humusu i będzie wiadomo co w trawie piszczy. Jeśli masz badania geologiczne to adaptacja projektu powinna uwzględnić sprawy fundamentu i posadowienia. Z drugiego załącznika wynika że tylko sama warstwa wierzchnia humusu jest nierówna a druga warstwa czyli nośna to juz tylko 30 cm różnicy więc pierwszą rzeczą jest raczej mała niwelacja terenu a następnie po wytyczeniu budynku przez geodetę i ściągnięciu humusu ława fundamentowa np. 40 cm wysokości będzie raczej na poziomie -110 do -70 i do swojej gliny możesz się wcale nie dokopać a ściany fundamentowe wyciągniesz do poziomu wyznaczonego z adaptacji. Geodeta wyznaczy pozom "0" - Patrz raczej jaki masz poziom drogi tak aby późniejszy podjazd nie wyszedł za stromo.

Drenaż zależy od poziomu wód gruntowych a nie od stromości działki. Odnośnie tej drugiej to raczej zorientuj się czy w sezonie jesienno - wiosennym woda z pobliskich pół nie spływa właśnie na Twoją działkę.

Edytowane przez Mareks77