Brixon 07.11.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Witam. Czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć budowę takiej przegrody jak w temacie? Jedni twierdzą że ta pustka powietrzna pomiędzy pustakami jest dodatkową izolacją a drudzy ze to mostek termiczny? Dlaczego skoro ta pustka jest w środku i dodatkowo ściany izoluje się na zewnątrz styropianem lub wełną.. A więc czy to powietrze jest ruchome czy stoi w miejscu między pustakami? Proszę o pomoc czy takie ściany są cieplejsze od jednowartwowych z takich pustaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.11.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 To czy powietrze jest ruchome czy stoi zależy jak sie to wymuruje. Generalnie rozwiązanie z zamierzchłych czasów bez styro, teraz kompletnie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.11.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Witam. Czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć budowę takiej przegrody jak w temacie? Jedni twierdzą że ta pustka powietrzna pomiędzy pustakami jest dodatkową izolacją a drudzy ze to mostek termiczny? Dlaczego skoro ta pustka jest w środku i dodatkowo ściany izoluje się na zewnątrz styropianem lub wełną.. A więc czy to powietrze jest ruchome czy stoi w miejscu między pustakami? Proszę o pomoc czy takie ściany są cieplejsze od jednowartwowych z takich pustaków? Scian nie izolowało się na zewnątrz ponieważ zewnętrzna warstwa przed pustką powietrzną była robiona zazwyczaj z cegły klinkierowej, a jeśli nie to była zwyczajnie otynkowana bez dodatkowego ocieplenia. Ze względu na migrację wilgoci i posadowienie w takiej ścianie punktu skraplania się pary wodnej od dołu istniały kanały wentylacyjne którymi owa pustka powietrzna była wentylowana a nadmiar wilgoci usuwany. Powietrze wewnątrz było izolacją a nie mostkiem termicznym. Podobnie jest z materiałami ściennymi w których pełna cegła jest materiałem zimnym, natomiast dziurawka lub ceramika poryzowana właśnie ze względu na ilość pustek powietrznych są materiałem cieplejszym Tak jak zaznaczył poprzednik konstrukcja ściany raczej z czasów zamierzchłych i teraz w przegrodach trójwarstwowych stosowane wewnątrz są wełna lub styropian. Ściana była cieplejsza od jednowarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 08.11.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Ja mam taką pustkę powietrzną czyli cegła klinkierowa pustka powietrzna i cegła taka jakaś puszysta rok temu położyłem jeszcze styro grafit ale aż takiej różnicy na plus nie było bo ta pustka robiła też swoje , moim zdaniem ta pustka to rewelacyjna sprawa a po dociepleniu to nawet co 3 dni mógłbym rozpalać ogrzewanie , temp spada minimalnie bo akumulacja duża no i wilgotność na poziomie 40-60% , super sprawa , dodam że dom z lat 30-tych poniemiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 08.11.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Pytam dlatego że wykanczam dom który zbudował dziadek w 2010 roku z półtora pustaka pianowego czy tam betonu komorkowego i zamierzam go jeszcze docieplic 12 grafitowa. Jest to 24 cm pustak - pustka - 12 cm pustak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.11.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 To będziesz miał prawie pasywniaka i rozpalał kocioł co 3 dni , klej ten styro bo energia już nigdy tańsza nie będzie to się opłaca wiem coś o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 09.11.2017 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Moze nie pasywniaka ale bedzie cieplo okna sa dwuszybowe ale mysle ze nie bedzie tak zle, przykladam sie bardzo do ocieplenia domu porzadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 09.11.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Wazne tez zeby docieplić góre budynku jeśli to stropodach to usunąć wszystko i połozyc styropape lub zrobić lekko podniesioną konstrukcje dachu i ułozyć wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 09.11.2017 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Strop ocieplony, wylewka juz dawno na to zalana strych bedzie nieuzytkowy ale planuje jeszcze docieplic dach, dach juz jest, ogolnie bardzo nisko stropu w niektorych miejscach na stojaco nie wejde:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 09.11.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 W stropie jest ok 15 cm styropianu, troche malo ale zawsze moge dolozyc na wylewke jeszcze, i tak beda tam tylko stare smieci lezaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.11.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Ta 15-ka już też swoje zrobi a dowalić możesz kiedyś tam nie trzeba wszystkiego na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brixon 10.11.2017 04:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Ta 15-ka już też swoje zrobi a dowalić możesz kiedyś tam nie trzeba wszystkiego na raz Dokladnie Bede ogrzewal gazem na 99%. Berthold a Ty czym grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.11.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Ja grzeję kotłem węglowym totalnie przewymiarowanym , jak obliczałem to wychodziło 23kw ja kupiłem 20kw a niespodziewanie dociepliłem dom i teraz potrzeba max 8kw z ciepłą wodą , na dobę wystarczy jedno wiadro węgla ok 10kg i w domu całą dobę 23-25 st ale teraz powoli dojrzewam do założenia palnika pelletowego do obecnego kotła prawdopodobnie kipi aby szło palić peletem przemysłowym po 300 zł/tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts