Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z poltora pustaka pianowego z pustka powietrzną

Recommended Posts

Witam. Czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć budowę takiej przegrody jak w temacie? Jedni twierdzą że ta pustka powietrzna pomiędzy pustakami jest dodatkową izolacją a drudzy ze to mostek termiczny? Dlaczego skoro ta pustka jest w środku i dodatkowo ściany izoluje się na zewnątrz styropianem lub wełną.. A więc czy to powietrze jest ruchome czy stoi w miejscu między pustakami? Proszę o pomoc :) czy takie ściany są cieplejsze od jednowartwowych z takich pustaków?

Witam. Czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć budowę takiej przegrody jak w temacie? Jedni twierdzą że ta pustka powietrzna pomiędzy pustakami jest dodatkową izolacją a drudzy ze to mostek termiczny? Dlaczego skoro ta pustka jest w środku i dodatkowo ściany izoluje się na zewnątrz styropianem lub wełną.. A więc czy to powietrze jest ruchome czy stoi w miejscu między pustakami? Proszę o pomoc :) czy takie ściany są cieplejsze od jednowartwowych z takich pustaków?

Scian nie izolowało się na zewnątrz ponieważ zewnętrzna warstwa przed pustką powietrzną była robiona zazwyczaj z cegły klinkierowej, a jeśli nie to była zwyczajnie otynkowana bez dodatkowego ocieplenia.

Ze względu na migrację wilgoci i posadowienie w takiej ścianie punktu skraplania się pary wodnej od dołu istniały kanały wentylacyjne którymi owa pustka powietrzna była wentylowana a nadmiar wilgoci usuwany.

Powietrze wewnątrz było izolacją a nie mostkiem termicznym.

Podobnie jest z materiałami ściennymi w których pełna cegła jest materiałem zimnym, natomiast dziurawka lub ceramika poryzowana właśnie ze względu na ilość pustek powietrznych są materiałem cieplejszym

Tak jak zaznaczył poprzednik konstrukcja ściany raczej z czasów zamierzchłych i teraz w przegrodach trójwarstwowych stosowane wewnątrz są wełna lub styropian.

Ściana była cieplejsza od jednowarstwowej.

Gość Konto usunięte_1*
Ja mam taką pustkę powietrzną czyli cegła klinkierowa pustka powietrzna i cegła taka jakaś puszysta rok temu położyłem jeszcze styro grafit ale aż takiej różnicy na plus nie było bo ta pustka robiła też swoje , moim zdaniem ta pustka to rewelacyjna sprawa a po dociepleniu to nawet co 3 dni mógłbym rozpalać ogrzewanie , temp spada minimalnie bo akumulacja duża no i wilgotność na poziomie 40-60% , super sprawa , dodam że dom z lat 30-tych poniemiecki

Gość Konto usunięte_1*
Ja grzeję kotłem węglowym totalnie przewymiarowanym , jak obliczałem to wychodziło 23kw ja kupiłem 20kw a niespodziewanie dociepliłem dom i teraz potrzeba max 8kw z ciepłą wodą , na dobę wystarczy jedno wiadro węgla ok 10kg i w domu całą dobę 23-25 st ale teraz powoli dojrzewam do założenia palnika pelletowego do obecnego kotła prawdopodobnie kipi aby szło palić peletem przemysłowym po 300 zł/tonę