Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze docelowe PGE na 14kW a prąd na czas budowy 7kW

adrianopel

Recommended Posts

Witam,

planuję budowę domu jednorodzinnego w Łodzi i w najbliższym czasie PGE ma wykonać przyłącze docelowe dla mojej działki (skrzynka w granicy). Przyłącze ma być realizowane na moc 14kW jednak na czas budowy planowałem podpisać umowę na prąd budowlany (taryfa C11) na 7kW bo jak wiadomo opłata stała w przypadku prądu budowlanego jest dużo wyższa (nawet jak nie ma zużycia).

Dzisiaj będąc w PGE zostałem poinformowany, że skoro zamówiłem przyłącze na 14kW to na czas budowy muszę podpisać umowę na 14kW. Opłata miesięczna nawet jak nie będę używał prądu wyniesie około 150zł co mnie zabiło i że moc będę mógł zmniejszyć jak się wprowadzę i przejdę na taryfę dla gospodarstw domowych. Kwestia jest taka, że wtedy to 14kW będę potrzebować i nie zamierzam go zmniejszać. Zmniejszyć chcę teraz na czas budowy a mówią, że nie mogę. Moje pytanie brzmi czy rzeczywiście muszę podpisać umowę na czas budowy na zamówione 14kW czy mnie wprowadzono w błąd?

Pewnie to nic nie zmieni ale składając jakieś pół roku temu wnioski o warunki techniczne składałem dwa osobne: jeden na wspomniane przyłącze docelowe (14kW) i drugi na przyłącze tymczasowe (napowietrzne, 7kW) na czas budowy. Jakiś czas później zostałem jednak poinformowany przez PGE, że będą realizować przyłącze docelowe szybciej i że tego tymczasowe nie ma sensu robić i abym wypowiedział umowę na nie co też zrobiłem. W tej chwili jednak wychodzi na to, że chcąc mieć prąd na budowę będę musiał płacić za 14kW a nie za 7kW tak jak chciałem.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Zawnioskuj o g11 na potrzeby biwakowania i podpięcia przyczepy kempingowej. Na piśmie. Nie wspominaj o budowie, nie pokazuj PnB. Ciekawe, co odpiszą.

Ktoś coś podobnego mi podpowiedział 3 lata temu jak składałem swoj wniosek. Ogólnie wnioskowałem o 14kw dla działki rekreacyjnej, ale dodatkowo wnioskowałem o obniżenie do 2kw. Włożyli slabsze zabezpieczenie. Więcej nie było mi potrzebne.

Przed wprowadzeniem złożyłem wniosek o przywrócenie pełnej mocy. Za darmo wymienili zabezpieczenia do 14kw.

Opłaty byly sporo niższe. Sądze ze teraz też tak można spróbować.

To dziwne, ze nie policzyli za zwiększenie mocy. Chyba ze od razu zapłacileś za calość. Ale jak taryfa z grupy G to nie ma sensu obnizanie mocy, bo od tego nie zależą opłaty miesięczne.

Na początku zapłaciłem za calość. Za 2kw płaciłem okolo 20zł za dwa miesiące (zerowe zużycie), ale to była taryfa budowlana a nie G.

Zawnioskuj o g11 na potrzeby biwakowania i podpięcia przyczepy kempingowej. Na piśmie. Nie wspominaj o budowie, nie pokazuj PnB. Ciekawe, co odpiszą.

Wydaje mi się, że to nie przejdzie bo jak robiono projekt przyłącza to dostarczałem do PGE mapę do celów projektowych, na której potem ten projekt naniesiono. Mogę zgrywać głupa i udawać, że mapa była zamówiona u geodety po coś innego ale przyznaję, że trochę kłóci się to z moją naturą i wolałbym jakiś bardziej dyplomatyczny sposób. Muszę jeszcze doczytać to co do tej pory podpisałem w PGE ale zastanawiam się czy nie iść np do PGNiG i z nimi podpisać umowę na dostawę prądu a z PGE rozliczyć się tylko za wykonanie przyłącza ale nie wiem czy coś takiego przejdzie.

Wracając jednak do stałej opłaty miesięcznej przy założeniu, że nie pobieram prądu. Dostałem tabelę opłat od pani z okienka i z tego co liczę wychodzi mi 114,19zl z VAT, Czy coś przeoczylem w kalkulacji?

kalkulacja.jpg

IMG_20171108_145943.jpg

kalkulacja.jpg

Od kiedy to dostarcza się do PGE mapę do celów projektowych? Owszem, ja tak zrobiłem aby przyśpieszyć, a i tak czekałem rok, bo podwykonawca miał mnie....

Na dostawę prądu możesz podpisać umowę z kim chcesz, ale i tak musisz zapłacić PGE Dystrybucji za wykonanie przyłącza i mieć od nich kwity a później płacić za dystrybucję.

Edytowane przez Pablo_11