Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mechanizm karania już jest.

Wędzący też tym oddycha.

Na szczęście, mało jest kretynów, którzy nie widzą jak im się pali i nie starają się, aby paliło się lepiej.

Żyjesz w Polsce? :)

Wędzący na czas wędzenia zamyka okna by nie wdychać tego syfu. Ja mam rekuperator i to sobie wdycham. Ponoć "pięknie pachnie". :bash:

"Kretyni" widzą jak im się pali i mają to w du... głębokim poważaniu. Liczy się tylko to by było tanio.

Edytowane przez budowlany_laik

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Liczy się tylko to by było tanio. "

A Ty się dziwisz?

CO ROBIĄ tu prawie wszyscy?

Kombinują jak najtaniej i najlepiej coś zrobić.

Jak przestaną się wygłupiać rządzący a my zaczniemy zarabiać to zaczniemy też myśleć - co zrobić aby było najpierw lepiej a potem taniej.

Bo na razie myślimy co zrobić aby było tanio. Na lepiej nas nie stać.

Adam M.

A Ty się dziwisz?

CO ROBIĄ tu prawie wszyscy?

Kombinują jak najtaniej i najlepiej coś zrobić.

Jak przestaną się wygłupiać rządzący a my zaczniemy zarabiać to zaczniemy też myśleć - co zrobić aby było najpierw lepiej a potem taniej.

Bo na razie myślimy co zrobić aby było tanio. Na lepiej nas nie stać.

Adam M.

No i tym wpisem potwierdzasz tylko co myślę o robiących zadymę na osiedlu z kominka z PW... Narzekanie na rząd, na zarobki i w efekcie kombinacje... Nie ważne jakim kosztem (zdrowie, atmosfera życia).

Ja się nie zaliczam do tych, którzy muszą zawsze mieć najtaniej (nie stać mnie na tanie rozwiązania) i to nie z powodu zarobków, a ludzkiej przyzwoitości, której niektórym w ogóle brak.

Do budowy trzeba się przygotować, poczytać, zrobić OZC, mieć konsultanta. A nie później leczyć syfa pudrem: 'Bo myślałem, że będzie taniej tym ekogroszkiem, no, ale teraz to muszę zwozić drewienko, ciąć pół lata, rąbać i wozić do salonu taczką. Ale nawet to lubię. Śmierdzi z komina? Co ja zrobię, że tak akurat wieje?'

Przyzwoitość!

Edytowane przez budowlany_laik

Przyzwoitości szukasz tam, gdzie rozumu brakuje?

Powodzenia...

"Do budowy trzeba się przygotować, poczytać, zrobić OZC, mieć konsultanta. A nie później leczyć syfa pudrem:"

To też mało...

Trzeba się sporo naczytać i nauczyć PRZED budową!

Przecież to inwestor decyzje podejmuje. On też płaci.

Zauważyłeś, że za wiedzę płacić nie chcą?

Zwłaszcza jak swojej nie mają...

O poziomie obecnego szkolnictwa wolę się nie wyrażać, bo by mnie zbanowali...

Adam M.

Gość Konto usunięte_1*
Posiadanie noża - dozwolone. Dźgnięcie kogoś - karalne.

Posiadanie kominka - dozwolone. Trucie poprzez skręcenie przepustnicy i wędzenie drewna - dozwolone.

Widzisz różnicę? Ja tak.

Muszą powstać przepisy na zakaz trucia i powstać mechanizm karania za ten występek.

Tak jak to wygląda w przypadku dźgnięcia (policja, areszt, sąd, proces, więzienie).

Przypomnę: w Polsce rocznie >40.000 ludzi umiera z powodu zanieczyszczenia powietrza.

A Ty, uparcie, promujesz postawy rodem z dalekiej Białorusi albo Ukrainy - bieda jest, trza czymś palić, a że bieda, to bele-czym można. Bo sąsiad też kopci, nawet oponami, bo biedny, a tamten to umarł zapewne, bo go śmierć pokonała...

Mi w podstawówce mówili: równajmy się do lepszych, nie gorszych.

O żesz Quwa to jak już zamkniemy wszystkie elektrownie ,kopalnie, kominki,kotły i wszystko co kopci to nie umrze 40 tys ludzi a my PO DWIEŚCIE LAT BĘDZIEMY ŻYĆ to takie oczywiste a my barany się trujemy , może specjalnie ? może zbyt ciężkie i biedne życie ? kto to wie kto to wie

Dziękuję za tak żywą dyskusję. Niebawem wrócę do Państwa z nowymi informacjami.

Marcin,

Doradca online Instytutu Ochrony Środowiska

Niestety czarnio widzę Twoje nowe wiadomosci. O gazyfikacji uzdrowisk w latach 90' juz pisałem. Nowe instalacje w ulicach i na sieciach przesyłowych, placówka ekologicznego banku w każdej wsi i program typu "piec gazowy pod każda strzechą". Jak już wszyscy pożyczyli według zdolności kredytowej i zainstalowali to co zakredycili, to durnie rzadzący w cwanej chytrości podnieśli ceny gazu. Gazowe piec poszły w odstawkę , wróciły kopciuchy opalane nawet węglem brunatnym. Słyszałem o mieście w którym program Wrona czy Kawka miał zachęcać do wymiany ogrzewania. Program miał dwa francowate haki: Pierwszy - kredyt we wskazanym banku na nowy system ogrzewania. Za gotówke nie da rady, ni hu hu, bo ulga dotyczyła umorzenia części spłat (a koszt kredytu to co?). Kij w oko.

Drugim hakiem - było zdemontowanie starego systemu, po rygorem nieważnosci umowy. Przypominam - nowe ogrzewanie gazowe nie działa bez prądu :D

Był jeszcze trzeci hak - na zachętę. Każdy uczestnik programu Wrona czy jakos tam miał dostać ulge w podatku od nieruchomości. Ulga wynosiła kilkadziesiąt złotych od ogólnej kwoty. Faktycznie pomniejszano podatek o kwotę chyba 35 zeta - w pierwszym roku od podpisania umowy. W drugim roku rada miejska w ramach oszczędności powiedziała inwestorom "fu@k" i zlikwidowała ulgę. Myślisz że ktoś ogarniety uwierzy powtórnie w obiecanki-macanki?

Tak u nas wygląda stabilnośc systemu prawnego :jawdrop:

Podobnie wytiulano inwestorów w odnawialne żródła energii - wiatraki i elektrownie wodne:bash:

Edytowane przez Bertha

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...