Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam na forum.

Jestem nowy i w sumie jak wszystko dobrze pójdzie to w przyszłym roku planuję zacząć uwijać własne gniazdko.

W oko wpadł mi projekt domena 104A. Projekt o tyle mi się podoba ponieważ ma 3 sypialnie + gabinet. 2 pokoje dziecięce identyczne osobno od głównej sypialni oraz gabinet dla mnie. Moje pytanie jest takie co byście zaproponowali w tym projekcie?

Osobiście myślałem o zlikwidowaniu bezpośredniego wejścia z domu do garażu na rzecz garderoby. Nie planuję adaptować poddasza, jedynie mały strych.

Myślę o pompie powietrzno-wodnej z rekuperacją powietrza.

Myślicie, że zamknął bym się z budową (niekoniecznie z wykończeniem całym) do 300? :)

Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane

Hej,

Co do wejścia garażowego to tak jak napisałem:

Osobiście myślałem o zlikwidowaniu bezpośredniego wejścia z domu do garażu na rzecz garderoby

Jeżeli chodzi o robociznę to dużo planuje sam zrobić - wykończenie, instalacja elektryczna, okna, drzwi itp

Może macie jakieś podobne projekty w ten deseń na moje wymagania? :)

Hej,

A czy masz może jakieś podobne projekty parterówki z takimi "wymaganiami"

- 2 identyczne pokoje (dziecięce) najlepiej przy sobie

-osobna sypialnia

- gabinecik

- garderoba

- raczej garaż na 1 pojazd

ogólnie szukałem takich niezbyt skomplikowanych aby nie dach i fundamenty nie były jakoś drogie w robocie

najlepszy chyba byłby układ w L, gdzie garaż wystaje przed bryłą.

Coś w tym kierunku:

7053c6a0478cff7cgen.jpg

Można też zainspirować się takim projektem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334344-projekt-EC317a-OSZCZĘDNY

Edytowane przez Elfir

kominek z płaszczem wodnym nie jest zupełnie opłacalny przy PC.

PC jest tak tanim źródłem ciepła w eksploatacji, że nie ma sensu wymyślać inne.

Koszt gotowego projektu + poprawki, które są niezbędne by usunąć z projektu błędy/wady i dostosować je do konkretnej działki czy potrzeb rodziny kosztują w sumie tyle samo co projekt indywidualny.

Wiem że to wydaje się jeszcze bez sensu ale dopiero myślę o kupnie działki i szukam cały czas. Przy okazji staram sie już myśleć na przód i faktycznie pomyślę o projekcie indywidualnym. Staram się w głowie sobie plan ułożyć ile co mnie wyniesie w koszcie budowy i późniejszej eksploatacji.

Przy nowym domu zrezygnuj z kominka z płaszczem - a zaoszczędzoną kwotę dołóż do izolacji. Jeśli lubisz i ŚWIADOMIE chcesz się decydować na kominek, to kup w miarę dobry, "zwykły" wkład dostosowany mocą do potrzeb cieplnych budynku.

W temacie projektu Elfir dobrze pisze - ma duże doświadczenie. Pomyśl też nad garażem - taki "szyty" na 1 samochód będzie niepraktyczny, jak już chcesz robić, to zrób na 1 i 1/2 samochodu - z czasem będzie to też przechowalnia rowerów, sanek, kosiarki lub innych niezbędnych sprzętów.

Edytowane przez przemo1

Dlatego nic jeszcze nie kupuje a planuję.

Teraz wiem, że jak będe miał już działkę to pójdę do architekta o projekt i pokażę

"Panie, coś takiego mnie interesuje" powiem o moich wymaganiach i możecie być pewni że podzielę się ze wszystkimi na forum informacjami o tym.

Dziękuję za pomoc i teraz pozostaje mi czytać wszystko o pompach p/w, rekuperacji, płycie fundamntowej.

A jeżeli chodzi o kominek to kwestia tylko klimatu w salonie :grin: i ciepełka. Nie chce żeby to było główne źródło ciepła.

Chcę tylko pompy p/w (póki co, może to się zmieni)

jeden garaz to mało. Obserwuję, ze większość ludzie parkuje przed domem, w garazu trzymane są różne szpargały. jeśli masz na działce jeszcze miejsce zrobienia budynku gospodarczego na: kosiarke, meble ogrodowe, parasole, inny sprzęt ogrodniczy to jedno auto spoko. Ale jeśli nie, wydaje mi się, ze lepiej zrobić większą kotłownie a garaz darować. Albo dwa stanowiska na auta.

patrzę na tą propozycję i zastanawiam się ,czy takie rozwiązania są bezpieczne. Auto jeździ praktycznie przed drzwiami domu. Szczególnie wyjeżdżając z domu, łatwo nie zauważyć dziecka wybiegającego. Jako osoba pracująca na ostrym dyżuże, widzę milon sytuacji ..

w kuchni zrobiło się troszkę mniej blatów przez zastosowanie tych drzwi. Chyba ze zrobić blaty w U w jednym ciągu, a wejście ze spizarki dokładnie obok ściany

• 5 months później...