maciass91 08.11.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Witam na forum. Jestem nowy i w sumie jak wszystko dobrze pójdzie to w przyszłym roku planuję zacząć uwijać własne gniazdko. W oko wpadł mi projekt domena 104A. Projekt o tyle mi się podoba ponieważ ma 3 sypialnie + gabinet. 2 pokoje dziecięce identyczne osobno od głównej sypialni oraz gabinet dla mnie. Moje pytanie jest takie co byście zaproponowali w tym projekcie? Osobiście myślałem o zlikwidowaniu bezpośredniego wejścia z domu do garażu na rzecz garderoby. Nie planuję adaptować poddasza, jedynie mały strych. Myślę o pompie powietrzno-wodnej z rekuperacją powietrza. Myślicie, że zamknął bym się z budową (niekoniecznie z wykończeniem całym) do 300? Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 podstawowa wada - wejście do garażu przez część sypialną. Inne - jeśli wjazd będzie od północy, pokoje dzieci będą niedoświetlone.IMHO obecnie niewykonalne wybudowanie domu za 300 tyś ekipami. Ceny robocizny szaleją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 09.11.2017 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Hej, Co do wejścia garażowego to tak jak napisałem: Osobiście myślałem o zlikwidowaniu bezpośredniego wejścia z domu do garażu na rzecz garderoby Jeżeli chodzi o robociznę to dużo planuje sam zrobić - wykończenie, instalacja elektryczna, okna, drzwi itp Może macie jakieś podobne projekty w ten deseń na moje wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 sorry, nie zauważyłam. Ale osobiście wolałabym mieć połączenie garażu z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 09.11.2017 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Hej,A czy masz może jakieś podobne projekty parterówki z takimi "wymaganiami"- 2 identyczne pokoje (dziecięce) najlepiej przy sobie-osobna sypialnia - gabinecik- garderoba- raczej garaż na 1 pojazd ogólnie szukałem takich niezbyt skomplikowanych aby nie dach i fundamenty nie były jakoś drogie w robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.11.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) najlepszy chyba byłby układ w L, gdzie garaż wystaje przed bryłą. Coś w tym kierunku: Można też zainspirować się takim projektem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334344-projekt-EC317a-OSZCZĘDNY Edytowane 10 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 11.11.2017 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Bardzo podoba mi się ta koncepcja co podałeś szukam teraz podobnym konstrukcji w jakiś gotowych projektach bo na własny projekt to nie chciałbym wydawać tyle pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 11.11.2017 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Jeszcze pytanie,jeżeli zdecydowałbym się na pierwotny projekt domeny to czy jest możliwe i opłacalne połączenie Pompy Ciepła Powietrze/Woda z kominkiem z płaszczem wodnym? Czy co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.11.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 kominek z płaszczem wodnym nie jest zupełnie opłacalny przy PC.PC jest tak tanim źródłem ciepła w eksploatacji, że nie ma sensu wymyślać inne. Koszt gotowego projektu + poprawki, które są niezbędne by usunąć z projektu błędy/wady i dostosować je do konkretnej działki czy potrzeb rodziny kosztują w sumie tyle samo co projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 jak szeroką masz działkę i jaki kąt nachylenia dachu w MPZP?Od jakiej strony świata wjazd na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 12.11.2017 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Wiem że to wydaje się jeszcze bez sensu ale dopiero myślę o kupnie działki i szukam cały czas. Przy okazji staram sie już myśleć na przód i faktycznie pomyślę o projekcie indywidualnym. Staram się w głowie sobie plan ułożyć ile co mnie wyniesie w koszcie budowy i późniejszej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.11.2017 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Przy nowym domu zrezygnuj z kominka z płaszczem - a zaoszczędzoną kwotę dołóż do izolacji. Jeśli lubisz i ŚWIADOMIE chcesz się decydować na kominek, to kup w miarę dobry, "zwykły" wkład dostosowany mocą do potrzeb cieplnych budynku.W temacie projektu Elfir dobrze pisze - ma duże doświadczenie. Pomyśl też nad garażem - taki "szyty" na 1 samochód będzie niepraktyczny, jak już chcesz robić, to zrób na 1 i 1/2 samochodu - z czasem będzie to też przechowalnia rowerów, sanek, kosiarki lub innych niezbędnych sprzętów. Edytowane 12 Listopada 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 bez sensu jest wybierać projekt nie mając działki.Bo potem się okaże, że MPZP uniemożliwi postawienie wybranego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 12.11.2017 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Dlatego nic jeszcze nie kupuje a planuję. Teraz wiem, że jak będe miał już działkę to pójdę do architekta o projekt i pokażę "Panie, coś takiego mnie interesuje" powiem o moich wymaganiach i możecie być pewni że podzielę się ze wszystkimi na forum informacjami o tym. Dziękuję za pomoc i teraz pozostaje mi czytać wszystko o pompach p/w, rekuperacji, płycie fundamntowej. A jeżeli chodzi o kominek to kwestia tylko klimatu w salonie i ciepełka. Nie chce żeby to było główne źródło ciepła. Chcę tylko pompy p/w (póki co, może to się zmieni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.11.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 nie rób tego.Powiedz jedynie o swoich oczekiwaniach ale nie sugeruj projektu. Bo potem powstają koszmarki. Chyba, że architekt słabo was rozumie i trzeba mu pokazać na obrazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 13.11.2017 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Dzięki wielkie za rady. Regularnie przeglądam już forum i przed kupnem działki jak i wizytą u architekta na pewno odezwę się nie raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agjantom 17.11.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 jeden garaz to mało. Obserwuję, ze większość ludzie parkuje przed domem, w garazu trzymane są różne szpargały. jeśli masz na działce jeszcze miejsce zrobienia budynku gospodarczego na: kosiarke, meble ogrodowe, parasole, inny sprzęt ogrodniczy to jedno auto spoko. Ale jeśli nie, wydaje mi się, ze lepiej zrobić większą kotłownie a garaz darować. Albo dwa stanowiska na auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agjantom 17.11.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 patrzę na tą propozycję i zastanawiam się ,czy takie rozwiązania są bezpieczne. Auto jeździ praktycznie przed drzwiami domu. Szczególnie wyjeżdżając z domu, łatwo nie zauważyć dziecka wybiegającego. Jako osoba pracująca na ostrym dyżuże, widzę milon sytuacji .. w kuchni zrobiło się troszkę mniej blatów przez zastosowanie tych drzwi. Chyba ze zrobić blaty w U w jednym ciągu, a wejście ze spizarki dokładnie obok ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agjantom 08.05.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 podobny o którym piszesz to domena 104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts