prezesadi 09.11.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 WItajcie.2 tygodnie walcze z paleniskiem w altanie zamkniętej Palenisko narożne wymiary 1m / 1m - 40 cm nad podłożem - wielki okap 1.20 / 1.20 m z dwiema rurami ( kominami o rozm 200 czyli łącznie 400 ) wystającymi ponad dach 1,5 m w środku 0,5 m. Modernizowałem to już wilokrotnie i za kżdym razem mam pełno dymu w środku mimo, że widoczny jest ciąg gdyż z kominów widać lecący dym. Miałem już kilku kominiarzy i specjalistów od kominków za każdym razem stosowałem się do ich rad mimo to stanęło na tym co teraz opisałem i problem jest nadal. Mnóstwo wydanych pieniedzy ( gdyz najpierw mialem rure 150 - teraz zmieniłem na 2 x 200 - podwyzszyłem palenisko z ziemi - obniżyłem okap ) nic nie pomaga dym wlatuje do okapu i wraca do pomieszczenia. Nawet drzewo zmieniłem gdyż myslałem, że może wina drzewa. Czy jest ktoś mądry kto już miał taki problem i znalazł rozwiązanie. Ostatnia rzecz jaka mi pozostała to kupić generator ciągu kominowego ( ok 1200 zł ) ale jak to nie pomoże rozłożę ręce - dla mnie katastrofa zbyt długo z tym walczę korzystając z pomocy wszystkich i nic jak narazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.11.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Jeśli palenisko jest otwarte to te 1,5mb ponad dach to śmieszna wysokość. Dym z komina nie oznacza jeszcze ciągu bo widocznie w altanie się on już nie mieści i dlatego wylatuje tą drogą Jeżeli w altanie się już rozgrzeje to ciąg się pojawia i dym idzie kominem czy nadal to samo ? Skup się raczej na dopływie świeżego powietrza do spalania, najlepiej z zewnątrz. Najlepiej dodatkowa rura z dolnym podejściem z boku rusztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts