Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przyłączem energetycznym

Recommended Posts

Mimo wszystko że ZE kogoś upoważnia to i tak ponosi odpowiedzialność jako prowadzący eksploatację, to że powierza określone obowiązki innemu podmiotowi nie zwalnia go z odpowiedzialności, ba wg mnie to nawet zwiększa jego odpowiedzialność, dodatkowo musi opracować dokument w którym musi wyraźnie określić zakres obowiązków i odpowiedzialności oraz wytypować albo stanowiskiem albo imiennie osoby. Kiedyś czytałem instrukcje eksploatacji PGE dla linii i sieci WN .... mają chłopy przerąbane. Nie jestem z ZE ;) ale uprawnienia E i D w zakresie obsługi instalacji energetycznych mam na bieżąco ;). Podwykonawcy to tak zakręcona sytuacja że nawet służby BHP mają nielada zagwostkę. Jak u mnie robili przyłącze ... hm przerwałbym im polecenie pewnie z 10 razy, błędy były już na etapie otwierania polecenia. Po prostu sobie pojechałem do domu.

Instrukcja eksploatacji dla własnych służb to jedno a umowa z firmą wykonującą prace na rzecz ZE to coś innego. To tak jakbyś podpisał umowę z firmą na wykonanie dachu i odpowiadał za wypadek pracownika firmy.

Instrukcja eksploatacji dla własnych służb to jedno a umowa z firmą wykonującą prace na rzecz ZE to coś innego. To tak jakbyś podpisał umowę z firmą na wykonanie dachu i odpowiadał za wypadek pracownika firmy.

no i widzisz tutaj jest cienka granica, póki nie mówisz wykonawcy co i jak ma robić czyli nie kierujesz jego pracą to nie ponosisz odpowiedzialności. Czasem nieobecność podczas prac jest pewnym wytłumaczeniem, czasem przynosi dodatkowe zobowiązania. Mówię tutaj jako praktyk nie teoretyk ... parę razy miałem z tym styczność i więcej nie chce. Odbiegliśmy od tematu.

• 2 months później...

Zgadzam się z kolegą. Ponieważ stawiając skrzynkę podpisałeś zezwolenie do korzystania z twojego gruntu.

U mnie była inna sytuacja. Postawili chłopaki skrzynkę za blisko domu (czyli musiałbym cofnąć się z ogrodzeniem 50 cm :o)

Napisałem reklamację i zrobili wypad ze skrzynką za ogrodzenie, Dobrze że zostawiłem więcej kabla na przyłączu.:p