Elllenka 10.11.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Witam Mam problem z mokrymi ścianami, które sa wilgotne tylko w jednym środkowym pomieszczeniu. Najpierw został wybudowany 1 pokój, później dobudowany środkowy i najpóźniej kuchnia. Budynek jest podłużny - pokój ma 2 ściany zewnętrzne. Dom został zbudowany dawno temu z cegły (nikt dokładnie nie wie kiedy) i obmurowany gazobetonem w latach 70-tych. Nie jest ocieplony. Budynek ma na zewnątrz dosyć duże pęknięcia - 2 z przodu i 2 z tyłu budynku. Wilgoć znajduje sie mniej więcej między tymi pęknięciami i na ścianie między pokojem a kuchnia - konkretnie na kominie (jest mokro od dołu). Wokół domu jest opaska betonowa ( jestem w trakcie skuwania, żeby docelowo zrobić drenaż itp). Według mnie ta wilgoc ma związek nie tylko z kiepską izolacja, ale tez tymi pęknięciami - tak jakby wilgoć zbierała się między murem a obmurówką, pomiędzy pęknięciami - czy to możliwe? Czy ściana wewnętrzna przy kominie może być mokra od nieszczelnego wykończenia przy kominie na dachu? Jak załatać, albo czym przykryć te szczeliny w murze? Nie chcę żeby dalej lała się tam woda. Dodam że wilgoć na ścianach zewnętrznych sięga niemal aż po sufit. Załączam schemat budynku - czerwone kreski to miejsca gdzie jest wilgoć, niebieskie - okna, brązowe - 2 kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.11.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 mokre od dołu ....no ale poważnie jak mokro od dołu przy kominie to woda w komin leci i jest woda. Te szpary musisz czymkolwiek załatać pewnie osiadają te dobudówki i pęka. Wwal tam piankę i zaklej siatką. Jak to pęknie to zakryj szczelinę blachą nierdzewną czy aluminiową...taką z 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 14.11.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 A czym dokladnie to zakleić - jaką pianką? Ktoś mi podpowiadał, żeby wlać tam jakis elastyczny klej. Mój tata twierdzi, ze to od fundamentu, ale moim zdaniem wilgoć jest wyraźnie między tymi pęknięciami, więc stawiam na to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.11.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 pęknięcia tynku zewnętrznego na obmurówce nawet jeśli ta obmurówka jest także pęknięta nie spowodują wilgoci wewnątrz budynku.Pęknięcia są wynikiem osiadania fundamentu.Wilgoć wewnątrz przy kominie może być efektem złego stanu obróbki wokół niego.Powodów wilgoci na ścianie zewnętrznej może być wiele, począwszy od fundamentów i ich izolacji poziomej a skończywszy na skraplaniu się wilgoci wewnątrz muru pomiędzy murem ceglanym a suporeksem.W takich typach ściany powinna być wewnętrzna wentylowana pustka powietrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 19.11.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 A czym dokladnie to zakleić - jaką pianką? Ktoś mi podpowiadał, żeby wlać tam jakis elastyczny klej. Mój tata twierdzi, ze to od fundamentu, ale moim zdaniem wilgoć jest wyraźnie między tymi pęknięciami, więc stawiam na to... Może woda się skrapla w tych miejscach, gdzie zimne powietrze z zewnątrz wchodzi przez pęknięcia. Sprawdź termometrem (takim dla dzieci), temperaturę muru w tych i innych miejscach. Niższa temperatura i skraplanie gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 20.11.2017 01:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Najdziwniejsze, że to się robi tylko w jednym pomieszczeniu i tylko tam gdzie sa te pęknięcia. Mokra ściana jest dosłownie między nimi (nie licząc komina, bo to juz osobny temat). Ściana w miejscach, gdzie jest mokra jest bardzo zimna, dlatego temperatura w tym jednym pomieszczeniu jest bardzo niska, a w pokoju na szczycie jest już znacznie cieplej. Czy samo usunięcie opaski betonowej może coś dac w przypadku gdyby to było od fundamentu? usunęłam ja z tyłu budynku i zrobilam w ziemi coś w rodzaju "kanału", tak żeby woda mogla swobodnie spłynąć sobie w dól. Kuchnia jest połozona najniżej w ziemii - niemal troche jak piwnica i mimo to ściany sa suche.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 20.11.2017 01:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 W takich typach ściany powinna być wewnętrzna wentylowana pustka powietrzna. Nie mam pojęcia co tam jest w środku. Wiem tylko, że pierwsza byla cegla, a obmurówka jest z czegos innego - chyba gazobeton. Ogólnie w domu nie ma wentylacji jako takiej w ogóle, ale jest w kominie, w tym pokoju cos co chyba bylo wentylacją, tylko jest zaklejone. Pewnie dobrze byłoby to reaktywować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 04.12.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Szanowny Panie,przyczyn powstawania zawilgocenia może być wiele: brak izolacji ścian i fundamentów, pęknięcia, nieodpowiednia wentylacja, zła obróbka komina. Kluczowe jest zlokalizowanie i usunięcie źródła wilgoci, a następnie jej skutków. Opisane pęknięcie tynku należy oczyścić, zagruntować i uzupełnić polimerowo-cementową gładzią ACRYL-PUTZ® FD 12 FASADA. Do gruntowania proponuję wykorzystać ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący. Trzeba zapewnić również prawidłową wentylację oraz ogrzewanie budynku. Optymalnym rozwiązaniem byłoby też ocieplenie ścian zewnętrznych. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts