maciuspala 11.11.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) WitamChcialbym zapytać o plusy i minusy pompy z zbudowanym zbiornikiem CWU.Minusy to cena, w większości max 200-l zbiornik, plusy to zbiornik ze stali nierdzewnej, wszystkie elementy wybrane przez producenta(nie wrzucił raczej tam najtanszej chinszczyzny), wszystko zapakowane w tzw lodówkę, brak rurek na wierzchu.Czy system "lodowkowy" ma jakieś inne minusy?Gdzieś wyczytałem że grzeje wodę tylko do 50 stopni i dla niektórych to zimna, sprawdzałem u siebie jaka woda do kąpieli jest idealna, dla mnie 38 stopni, dla zony 40, a 42 stopnie obydwoje już parzy.Cenowo mam ofertę złożoną na zestaw wbudowany 190 l lub osobno pompa plus galmet 300 l.Teraz na mieszkaniu średnio zuzywamy dziennie 160 l wody(zimnej i cieplej) więc raczej 200l nie powinno być mało biorąc pod uwagę iż teraz mnóstwo marnujemy wody na ręczne mycie naczyń a w domu będzie zmywarka. Edytowane 11 Listopada 2017 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 11.11.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Wszystko zależy od ilości miejsca jakie masz, dla mnie pierwszym warunkiem było, aby zbiornik na wode był osobno. Jakoś bardziej takiemu rozwiazaniu ufam. W razie draki wymieniasz zbiornik i nie rozkopujesz pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.11.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Taryfa G 12 lub G12w i zwykły bojler elektryczny za 700zł...Takie pompy to wytrzymują gwarancję plus dwa dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 11.11.2017 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Taryfa G 12 lub G12w i zwykły bojler elektryczny za 700zł... Takie pompy to wytrzymują gwarancję plus dwa dni... Ja o pompie do grzania domu i przy okazji CWU, a temat jest jaki zbiornik do tej pompy. Panasonic jak i Atlantic mają wersje ze zbiornikiem jak i bez. Zbiornik osobno to przewaznie zwykla emalia więc niższa trwałość. Akurat miejsca mam pod dostatkiem, pompa bedzie stała w kotłowni która w projekcie była na wungiel.Ale ma tam być teraz suszarnia więc czym mniej miejsca tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 11.11.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Ja takim bojlerem zużylem w starym domu przez ostatnie 2 lata 4700kwh, no i przy takim zużyciu nie da się go używać tylko w taniej taryfie, natomiast w nowym domu zdecydowałem się na pompę z wbudowanym zasobnikiem. Czemu? 1. Zajmuje mniej miejsca, oszczędzamy 1m2 który wart jest przynajmniej 2000zl2. Wszystko jest fabrycznie zaprojektowane, wezownica ma odpowiednią powierzchnię, nie mamy dodatkowych rurek, ma lepszą sprawność.I nie boję się braku wody Skoro w starym domu mam grzalke lekko ponad 2kw i rzadko zdarza się się że brakuje ciepłej wody(tylko kiedy ktoś naleje cała wannę wody i za chwilę druga osoba chce też wziąć też sporo wody) to pompa o mocy 10kw 0/35 przy grzaniu wody powinna mieć przynajmniej 6kw a to oznacza że mało komfortowa woda 30 stopni w 35 minut osiągnie bardzo gorące 45 stopni, a grzanie całego zbiornika 185l od 10 stopni do 45 stopni powinno trwać nie dużo ponad godzinę, ale takie coś w rzeczywistości nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.11.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Przy pompie 2 w 1 , instalator nie ma co zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 11.11.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Jednym słowem, jeśli te max. 200 l Ci wystarczy to nie ma co brać pompy z osobnym zbiornikiem na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.11.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Dla mnie nawjiększy plus że jest to w jednej obudowie i chyba to jedyny plus. Minusy w wiekszosci jest to zbiornik 200L lub niższy , wątpie aby jakaś wielka wężownica bo raczej producent nie myśli o grzaniu w II taryfie a cały czas , wiec spokojnie moze grzać pompą dłuzszy czas.Następny minus w razie awarii może się okazać że wymiana zbiornika będzie tylko mozliwa na taki sam oryginalny zbiornik (czytaj nawet kilka razy wiecej niz zwykły). No chyba że cena miedzy pompą bez CWU a z CWU jest minimalna a zbiornik zamontowany jest z nierdzewki i jego pojemnośc nam starcza i nie zalezy nam na grzaniu tylko w II taryfie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 11.11.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Ja o pompie do grzania domu i przy okazji CWU, a temat jest jaki zbiornik do tej pompy. Panasonic jak i Atlantic mają wersje ze zbiornikiem jak i bez. Zbiornik osobno to przewaznie zwykla emalia więc niższa trwałość. Akurat miejsca mam pod dostatkiem, pompa bedzie stała w kotłowni która w projekcie była na wungiel.Ale ma tam być teraz suszarnia więc czym mniej miejsca tym lepiej. Mi instalator będzie montował zbiornik z dłuższą wężownicą "dedykowany" dla pomp ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 11.11.2017 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Cena pompy z integrowanym zbiornikiem jest bardzo zbliżona dontej z osobnym raczej podstawowym zbiornikiem CWU 300 l.Grzać spokojnie można w drugiej taryfie rano nagrzanie 5-6 godzina potem digrzanie miedzy 13-15 i mamy 2 razy zbiornik podgrzany.U mnie raczej prysznic i to zawsze w miarę szybki, żona może raz w miesiącu spędza pod prysznicem dluzej niz 5 minut.Rzeczywiscie ominalem duży plus fabrycznego zbiornika, cała instalacja jest już zmontowana i instalator ma mniej możliwości błędów do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 11.11.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) Jeśli mowa o zasobniku osobnym dedykowanym do PC - (MAXI) to on ma bardzo dużą powierzchnię wymiennika, przy 300L tj. 3,8m2 co wychodzi niecałe 1,27m2 na 100L wody. Nie pamiętam dokładnie jaka jest powierzchnia wymiany w All in one Panasonica ale coś koło 1,6-1,9m2 przy 185L. Osobny zasobnik w tym przypadku jest prawie 2 razy większy, możemy mieć zatem więcej wody w odpowiedniej dla nas temperaturze przy mniejszej nastawie, ale skoro zużywacie 160L dziennie łącznie z myciem naczyń co pochłania sporą ilośc wody to trzeba się zastanowić czy jest sens kupowania aż 300L? Edytowane 11 Listopada 2017 przez kamil.szymczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Rozważając PC zintegrowaną z zasobnikiem sprawdziłbym ceny wymiany zasobnika. Może zaskoczyć co ułatwi decyzję. Co do wielkości zasobnika - nie warto przewymiarowywać w przypadku PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 11.11.2017 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Panasonic All in One posiada zbiornik ze stali nierdzewnej i jego trwałość powinna być większa niż wytrzyma sama pompa, Atlantic posiada wewnetrzny bufor ze stali nierdzewnej ale sam zbiornik CWU jest emaliowany, czyli pewnie ma sporo mniejszą trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 12.11.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Jakiś czas temu był spory wątek na ten temat. Wniosek: Lepiej urządzenie z osobnym zbiornikiem, bo w "lodówkach" często są nietypowe sprzęty i w razie awarii czeka nas albo wymiana pompy (brak części) albo fortuna do zapłacenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.11.2017 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Dziś kontaktowałem się z doradca technicznym z firmy Atlantic, zadałem mu pytanie co lepsze, zbiornik osobno czy razem. Usłyszałem odpowiedź że obydwa rozwiązania są dobre, nawet danie nie systemowego zbiornika nie wpływa na jakość pracy pompy, jedynie zwiększa zapotrzebowanie na powierzchnie z uwagi na dodatkowy zbiornik.Zapytałem również o koszt samego zbiornika w jednostce wewnętrznej i koszt katalogowy to 3600 zł netto - rabat czyli podejrzewam że ok 3300 zł brutto. Na zbiornik jest 5 lat bezwarunkowej gwarancji, gdy ulega na gwarancji awarii, wymieniana jest cała jednostka wewnętrzną ,jeśli naprawa jest po gwarancyjna to wymieniają sam zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts