Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie kuchni na drugą stronę ściany

Ariello

Recommended Posts

Witam serdecznie,

szukałem odpowiedzi na moje pytanie na forum, jednak wszystkie dotyczyły większych przebudów.

Chciałbym przenieść kuchnię z pomieszczenia lewego na prawo. Mieszkanie jest nowe, w stanie deweloperskim. Etap budowy jest zbyt późny, by deweloper wykonał zmiany. Na czerwono zaznaczyłem instalację CO, na niebiesko wodną, na zielono elektryczną

Wg mojej wiedzy, zmiana pokoju, na pokój z aneksem wiązałaby się z:

1. przekuciem się przez ściankę i przeniesieniem instalacji wod-kan oraz elektrycznej

2. przeniesieniem górnej kratki wentylacyjnej do drugiego pokoju (dolna, podłączona do okapu byłaby przedłużona rurą i przeniesiona przez ścianę do pokoju, zabudowana szafą wnękową).

3. Przeniesieniem grzejnika na ścianę na prawo od drzwi balkonowych.

4....

Moje pytania:

1. Czy taka przebudowa (szczególnie przeniesienie kratki) wiąże się z koniecznością uzyskania zgody od administratora budynku, pozostałych mieszkańców?

2. Czy przeniesienie grzejnika jest możliwe - mając na uwadze, że ogrzewanie w bloku jest miejskie, a w okolicach drzwi biegnie już wiązka elektryczna?

3. Czy możliwe jest oczacowanie kosztów takiej przebudowy?

Z góry dziękuję za pomoc

schemat.jpg

to z tym wodą będzie najmniejszy problem.

Elektryka , wiadomo, na nowo - kuchnia powinna mieć oddzielny obwód - przede wszystkim piekarnik, płyta i zmywarka.

Największy problem będzie z kominami - ingerencja w nie może zaburzyć ciąg w innych mieszkaniach. To musiałby obejrzeć fachowiec.

Instalacja CO - najlepiej założyć dekoracyjny grzejnik na ścianie, ale nie nad podłogą, ale wyżej.

Z tym, że wielkość (moc) grzejnika musi być dobrana do pomieszczenia.

kuchnia.png

Tutaj grzejnik ozdobny:

http://cdn26.udim.smcloud.net/s/photos/t/171/biale_meble_do_kuchni_w_12505.jpg