1Aleksandra1 12.11.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Ja buduję dom 100 m2 parterówka dach kopertowy samemu za 145 tys. Niewiele już zostało do roboty. Myślę że przekroczę budżet o jakieś 10%. Bo doszła pompa PW i musiałem zrobić oczyszczalnię biologiczną a tego nie zakładałem w kosztorysie. Dasz radę jeżeli:1 Wybierzesz prosty projekt2. Zrobisz wszystko samemu (uwierz dach to nie problem jak masz dobrze wymurowane ściany trzymające przekątne)3 Dyscyplina w zakupach ( i tu nie ma kompromisu kupujesz tylko to co założyłeś w kosztorysie)To tyle. Nie zastanawiaj się tylko działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiking 12.11.2017 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Ja buduję dom 100 m2 parterówka dach kopertowy samemu za 145 tys. Niewiele już zostało do roboty. Myślę że przekroczę budżet o jakieś 10%. Bo doszła pompa PW i musiałem zrobić oczyszczalnię biologiczną a tego nie zakładałem w kosztorysie. Dasz radę jeżeli: 1 Wybierzesz prosty projekt 2. Zrobisz wszystko samemu (uwierz dach to nie problem jak masz dobrze wymurowane ściany trzymające przekątne) 3 Dyscyplina w zakupach ( i tu nie ma kompromisu kupujesz tylko to co założyłeś w kosztorysie) To tyle. Nie zastanawiaj się tylko działaj. Witaj . Mógłbym prosić o więcej informacji , jaki wybrałeś projekt ? Może jakiś dziennik prowadzisz wydatków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 13.11.2017 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ale bez piwnicy z kamienia polnego o wysokości 2m. Tu się jednak mylisz, zbudowany zgodnie ze sztuką budowlaną, wysokość pomieszczenia 2,6m, bez piwnicy. Prosta instalacja elektryczna b10 na oświetlenie 4 punkty oraz b16 na gniazdka 3 punkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 13.11.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Naturalnie dużo pracy wykonam sam , wykończenie to w praktyce całe mogę zrobić , jedynie fundamenty i mury oraz dach byłyby problemem ale to z pomocą rodziny też uda się ogarnąć po kosztach . Oczywiście biorę pod uwagę tylko dom murowany , żadnych szkieletowych . Fundamenty - 14 tyś Ściany+strop -29 tyś Dach -23 tyś ---------------------------------- SUMA 66 tyś To ceny materiałów na każdy etap jakie poniosłem. Za robociznę fundamentów policzą Tobie około 4 tyś, za ściany i strop 10, za dach 6 razem 20 tyś(bardzo optymistycznie) Jeżeli zlecisz budowę to 35 tyś ucieknie ci z 140 tyś. Instalacja elektyczna - 4 tyś wod - kan -2 tyś INstalacja CO -15 tyś Okna drzwi -12 tyś ocieplenie - 15 tyś --------------------------------------------------- Suma 48 tyś Tynki - 10 tyś podłoga - 4 tyś zabudowa poddasza - 4 tyś i Już nie masz 140 tyś a gdzie doprowadzenie mediów, materiały na okładziny wewnętrzne, drzwi wewnętrzne, malowanie itp. Życzę Tobie powodzenia, jak jeszcze nie masz papierów to ostatni dzwonek, pasuje Ci samochód z przyczepką aby zwozić już materiały np stemple , deski. W rok ci się nie uda postawić i wykończyć, chyba że nie pracujesz, ale uwierz samemu będzie bardzo ciężko, kup sobie ketanol:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.11.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ludzie o czym wy piszecie. Może są nieliczni którym sie udaje jak robia wszystko sami od A do Z, ale w normalnych warunkach to na same uzbrojenie działki, papiery, geodetów sretów i zanim wyjdziemy z fundamentem powyżej ziemi to już nie ma 50tyś, a czasem 70 jak masz nieciekawe warunki gruntowe albo spory spad. Ile % ludzi na forum jest w stanie zrobić samemu strop i dach ? Od razu odpowiem - mniej niż 1%. Pozostali muszą brać dekarzy, cieślę - tutaj koszty robocizny z nawet najslabszym materiałem to już dziesiątki tyś zł i długie terminy. Chyba że lubisz ryzyko, jak mój znajomy który dach miał zaczęty w kwietniu i powoli zaczyna zbliżać się do rynien ale niestety już dwa razy wichhura mu zrywala folie i miał powodz wewnątrz.Także odpowiedź na pytanie autora wątku - zejdź na ziemię, ktos wyżej dobrze napisał, po 170-200tys wydanych przed stanem deweloperskim przestaniesz liczyć bo i po co. Do każdego założonego budżetu na budowe domu należy doliczyć 30%, zawsze. Oczywiście możesz postawić szkieletowca, pocyganić w papierach, pokryć czymś niewiele lepszym niż folia, postawić koze w salonie, a instalacje elektryczna zrobic na dwóch bezpiecznikach ale czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.11.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ludzie o czym wy piszecie. Może są nieliczni którym sie udaje jak robia wszystko sami od A do Z, ale w normalnych warunkach to na same uzbrojenie działki, papiery, geodetów sretów i zanim wyjdziemy z fundamentem powyżej ziemi to już nie ma 50tyś, a czasem 70 jak masz nieciekawe warunki gruntowe albo spory spad. Ile % ludzi na forum jest w stanie zrobić samemu strop i dach ? Od razu odpowiem - mniej niż 1%. Pozostali muszą brać dekarzy, cieślę - tutaj koszty robocizny z nawet najslabszym materiałem to już dziesiątki tyś zł i długie terminy. Chyba że lubisz ryzyko, jak mój znajomy który dach miał zaczęty w kwietniu i powoli zaczyna zbliżać się do rynien ale niestety już dwa razy wichhura mu zrywala folie i miał powodz wewnątrz. Także odpowiedź na pytanie autora wątku - zejdź na ziemię, ktos wyżej dobrze napisał, po 170-200tys wydanych przed stanem deweloperskim przestaniesz liczyć bo i po co. Do każdego założonego budżetu na budowe domu należy doliczyć 30%, zawsze. Oczywiście możesz postawić szkieletowca, pocyganić w papierach, pokryć czymś niewiele lepszym niż folia, postawić koze w salonie, a instalacje elektryczna zrobic na dwóch bezpiecznikach ale czy warto? Autor nie chce wykończonego w całości tylko zdolny do zamieszkania więc jak dla mnie jest to możliwe. Zdolny do zamieszkania to jeden pokój, kuchnia i łazienka nie koniecznie w płytkach. A wy tu wszyscy o stanie na cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja Muratordom 13.11.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Wszystkich, którzy chcieliby się dowiedzieć ile kosztuje budowa domu i jak dobrze oszacować swój budżet, zapraszamy do Szkoły Muratora! Nasi eksperci odpowiedzą na wszystkie pytania dotyczące kosztów budowy i nie tylko. Szkoła Muratora - już 18 listopada. Wstęp wolny! Zachęcamy do rejestracji:http://muratordom.pl/szkola-muratora/#utm_source=Forum&utm_medium=Bocianki&utm_campaign=Szko%C5%82a%20Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 13.11.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Można przy dużym nakładzie własnej pracy i rygorystycznej kontroli wydatków zbudować dom 80-100 m2 w cenie 200 tys., nie będzie to jednak w pełni wyposażony dom. Najdroższe jest wykończenie i wyposażenie domu - można kupić wannę za 250PLN a można i za 4000 PLN, drzwi wewnętrzne za 350 a można i za 3000 za sztukę.Nie każdemu to się niestety uda. Dobra rada dla osób chcących budować dom, a nieznających się na budowaniu. Licz co najmniej 2000 za metr kwadratowy powierzchni użytkowej! (w bankach liczą chyba 2200). Samo rób przy własnej pracy zejdzie do ok 1600zł.Wiseman nie mylisz się źle zinterpretowałem twoją odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 13.11.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Trzeba określić co w tym założonym budżecie chciałbyś wykonać. Jeśli większość prac wykonasz samemu i będziesz oszczędny to moim zdaniem dasz radę. Ja kończę swoje niecałe 100m. Wszystko robię sam. Budżet miałem zaplanowany na pułapie 170k. Aktualnie dobijam do 115k na matriały +10k papierologia. Kończę teraz łazienkę. Do zrobienia jeszcze kuchnia. Jak tak dalej pójdzie to jeszcze zostanie z budżetu na ogródek czy ogrodzenie frontowe. Szukaj projektu ok 80m2. Takiego, który będzie szybki i łatwy ergo tani w budowie. Czyli prosta bryła. Bez wykuszy, balkonów itp. Najlepiej na planie prostokąta z małą ilością ścian nośnych (np tylko zewnętrzne) Nastaw się na poszukiwanie materiałów z tanich źródeł. Ja większość materiałów kupiłem przez net. Zdarzało się odkupić coś na OLX. Grzanie kablami - najtaniej inwestycyjnie. Ja kupiłem używaną PC - może jeszcze wyjść bokiem, bo nie sprawdziłem jej do tej pory (brak prądu). Dach prosty, dwuspadowy bez lukarn. Nie bój się budować samemu. Napisałeś, że mury dałbyś do zrobienia ekipie. Ja ściany zewnętrzne postawiłem w 3dni. Wcześniej 2 dni poziomowania pierwszej warstwy i chyba 2 tygodnie szalowania wieńca, ale ten etap wspominam jako szybki i przyjemny. Jak się boisz dachu to oddasz dekarzom. Przy prostej konstrukcji Cię nie zrujnuje. No i gratis masz całe forum Założysz dziennik to zawsze ktoś podpowie/pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 14.11.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Zgadzam się z Daniellosem.Przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy jesteś w stanie fizycznie i czasowo udźwignąć budowę . Bo samobudowanie i szukanie dobrych i tanich materiałów pochłania duuużo tzw. wolnego czasu. Na forum jest kilku wybitnych samorobów napisz do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 14.11.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Szukaj projektu ok 80m2. Takiego, który będzie szybki i łatwy ergo tani w budowie. Czyli prosta bryła. Bez wykuszy, balkonów itp. Najlepiej na planie prostokąta z małą ilością ścian nośnych (np tylko zewnętrzne) Ja bym polecał coś takiego , Mieszkanko 4 pokojowe w postaci domku https://projekty.muratordom.pl/projekt_maly,20,0%2C0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1Aleksandra1 14.11.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Witaj . Mógłbym prosić o więcej informacji , jaki wybrałeś projekt ? Może jakiś dziennik prowadzisz wydatków ? Projekt wymyśliłem samemu i go rozrysowałem wstępnie w AUTOCADzie. (rzut i elewacje). Potem zaniosłem to do znajomego projektanta który mi to wszystko rozrysował, wyliczył, złożył do kupy i załatwił sprawy w urzędzie. Tak, że mam projekt indywidualny. Dom w kształcie prostokąta o wymiarach 14x9, dach czterospadowy 30 stopni. We wnętrzu salon z kuchnią, 2 sypialnie, gabinet, łazienka, toaleta,kotłownia. Prowadzę dziennik wydatków. Napisz co cie interesuje to odpiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.11.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Fundamenty - 14 tyś Ściany+strop -29 tyś Dach -23 tyś ---------------------------------- SUMA 66 tyś To ceny materiałów na każdy etap jakie poniosłem. Za robociznę fundamentów policzą Tobie około 4 tyś, za ściany i strop 10, za dach 6 razem 20 tyś(bardzo optymistycznie) Jeżeli zlecisz budowę to 35 tyś ucieknie ci z 140 tyś. Instalacja elektyczna - 4 tyś wod - kan -2 tyś INstalacja CO -15 tyś Okna drzwi -12 tyś ocieplenie - 15 tyś --------------------------------------------------- Suma 48 tyś Tynki - 10 tyś podłoga - 4 tyś zabudowa poddasza - 4 tyś i Już nie masz 140 tyś a gdzie doprowadzenie mediów, materiały na okładziny wewnętrzne, drzwi wewnętrzne, malowanie itp. Życzę Tobie powodzenia, jak jeszcze nie masz papierów to ostatni dzwonek, pasuje Ci samochód z przyczepką aby zwozić już materiały np stemple , deski. W rok ci się nie uda postawić i wykończyć, chyba że nie pracujesz, ale uwierz samemu będzie bardzo ciężko, kup sobie ketanol:) Strasznie optymistycznie to liczysz, ja dom 107-m2 za fundament zaplacilem 22 tys- uwierz bardzo tanio. Okna i drzwi za 12 tys-to chyba pcv biale z najtanszej firmy, przyzwoite drzwi metalowe to 2000 zl, srednie drewniane to 4000-zl. Elektryka...same materialy to dobre 3 tys, robota tanio drugie 3 tyś. Kotlownia z podlogowką czy nawet kaloryferami to blizej 20 tys a nawet wiecej. Tynki powiedzmy 600 m2 x25 zl to 15 tyś Poddasze jesli widać krokwie to sam materiał ok 10 tyś. Wylewka sam styropian plus beton to 60 zł za m2 co daje blizej 6 tyś, Budujac samemu mozna oszczędzić 30 tyś ale jakoś trzeba pracować i umieć samemu budować. Sam.jestem zwolennikiem faktu że za 200 da się dom wybudować ake jest bardzo ciężko ....skurw...sko ciężko....dużo we mnie goryczy bo w tym tygodniu wydałem 25 tyś. 140 tys to z robocizną stan surowy z przyzwoitych materiałów. Do.tego glupie wlaczniki, gniazdka 2 tyś, podlogi 6-8 tys, drzwi wew. tanie 5 tyś, lazienka oszczędzając 10 tyś, tania kuchnia 15 tyś. Co by nie robił to idzie kasa jak woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.11.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Strasznie optymistycznie to liczysz, 140 tys to z robocizną stan surowy z przyzwoitych materiałów. Co by nie robił to idzie kasa jak woda. potwierdzam, też liczyłem optymistycznie, niestety ceny materiałów i usług są zmienne (czytaj idą w górę) a buduje się 2-3 lata, dziś liczysz tyle i tyle a za pół roku z planowanych 20 tysi robi 25 tysi i tak na każdym kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.11.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 3lata temu fliziarz za małą prostą łazienkę brał 2,5-3 tyś(2tygodnie pracy 1osoby) teraz ceny zaczynają się od 5 tyś a często dużo wiecej.Elewacje goście robili po 30-35zl a teraz to po znajomości 40 bo normalnie 45 zl.I tak ze wszystkim....na pocieszenie stwierdzę że nie tylko oni lepiej zarabiają....moja pensja też wzrosła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.11.2017 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 A może takie coś https://z500.pl/projekt/69/Z71,latwy-i-tani-w-budowie-dom-z-dachem-dwuspadowym-takze-na-mala-dzialke.html? Mały domek, na parterze jest pokój więc można sobie zrobić spokojnie dół, a potem z czasem wykańczać poddasze. Tylko dół zrobić na prostokąt bez tego udziwnienia na taras. Nic prostszego się chyba nie znajdzie. Robiąc dół w prosty sposób do zamieszkania i wszystko samemu może sie zmieści w planowanym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.11.2017 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Strasznie optymistycznie to liczysz, ja dom 107-m2 za fundament zaplacilem 22 tys- uwierz bardzo tanio. Okna i drzwi za 12 tys-to chyba pcv biale z najtanszej firmy, przyzwoite drzwi metalowe to 2000 zl, srednie drewniane to 4000-zl. Elektryka...same materialy to dobre 3 tys, robota tanio drugie 3 tyś. Kotlownia z podlogowką czy nawet kaloryferami to blizej 20 tys a nawet wiecej. Tynki powiedzmy 600 m2 x25 zl to 15 tyś Poddasze jesli widać krokwie to sam materiał ok 10 tyś. Wylewka sam styropian plus beton to 60 zł za m2 co daje blizej 6 tyś, Budujac samemu mozna oszczędzić 30 tyś ale jakoś trzeba pracować i umieć samemu budować. Sam.jestem zwolennikiem faktu że za 200 da się dom wybudować ake jest bardzo ciężko ....skurw...sko ciężko....dużo we mnie goryczy bo w tym tygodniu wydałem 25 tyś. 140 tys to z robocizną stan surowy z przyzwoitych materiałów. Do.tego glupie wlaczniki, gniazdka 2 tyś, podlogi 6-8 tys, drzwi wew. tanie 5 tyś, lazienka oszczędzając 10 tyś, tania kuchnia 15 tyś. Co by nie robił to idzie kasa jak woda. Nie liczę tylko tabelka mi liczy:). Poza tym podałem tylko ceny materiałów jak ktoś chce ekipami to taki dom 100m to minimum 280 tyś. Za samą robociznę fundamentów policzyłbym dodatkowo 4000zł. No okien nie mam białych tylko jednostronny dąb bagienny. Tynki w 100m2 domu to bliżej 400m2:). Wylewka chłopaki biorą 10zł , styropian układasz sam i izolację(4 dni roboty). Tu masz jeszcze elektrykę 30 tyś to chyba więcej krzyczą za postawienie SSO, a gdzie wykończenie??? Kto Ci broni położyć w ciągu tygodnia płytki w łazience i zarobić 3 tyś(nie płacąc obcej osobie) chyba że się na tym nie znasz to lepiej zlecić to :fachowcowi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.11.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 3lata temu fliziarz za małą prostą łazienkę brał 2,5-3 tyś(2tygodnie pracy 1osoby) teraz ceny zaczynają się od 5 tyś a często dużo wiecej. Elewacje goście robili po 30-35zl a teraz to po znajomości 40 bo normalnie 45 zl.I tak ze wszystkim....na pocieszenie stwierdzę że nie tylko oni lepiej zarabiają....moja pensja też wzrosła.... Już chcesz oddać 5 tyś za wykonanie łazienki komuś obcemu a jakbyś ją sam wykonał za tą kwotę mógłbyś kupić lepszy sprzęt do łazienki albo na materiał na inny etap. Elewację też chcesz zlecić firmie? takim sposobem nie uda się Tobie wybudować tanio i zmieścić się w budżecie. 6200 na dół łazienkę wydałem na materiał kleiłem na sopro no1 70zł za worek 25kg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.11.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Rozumiem iż sam wybudujesz dom do SSO, sam zrobisz gydraulike, sam elektrykę, i sam kladziesz plytki, w dodatku pewnie jeszcze sam docinasz plyty na meble kuchenne.Ja rozumiem budować oszczędnie ale niewielki % budujących robi wszystko samemu bo poprostu nie umie.A co z pracą w czasie budowy, pracując sam budowa domu trwa wieczność.Mam kolegę ktory zlecił budowę domu do SSZ, a teraz tynki, zabudowy i elewacje robi sam ale już rok siedzi w domu i do zimy nie skończy.Przeliczył że za rok zarobilby 50 tyś to za ten rok wiecej na budowie zrobi nie płacąc innym.Ale wtedy robocizna nie jest za darmo tylko.te 50 tyś trzeba wziąść z kupki.Ps wylewki to te 10 zl to koszt robocizny po znajomosci, sam materiał to nastepne 15 zł bez rozkladania styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 15.11.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Budując dom za 200tys to kuchnie możesz sobie kupić w biedronkce za 600zł albo w Leroyu za 1tyś. Kafle na wyprzedażach po 25zł max, panele po 20. Ale i tak niewiele to da to budowa zaskoczy was przynajmniej kilka razy po kilka tys nieplanowane. Nie masz 300tyś nie mysl o domu, taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts