Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu 80-100m2 za około 140 tyś.

Recommended Posts

kamilb1987b, a jaką ja mam przestrzeń do mieszkania to jest mój wybór, ważne, że metraz jest taki jak chcę, i miesci się w tym założeniu kogoś miedzy 80 a 100m2. To, że mam hool duży a salon mniejszy to moja decyzja i nikomu nic do tego, każdy lubi co innego. Dla mnie komunikacja jest idealna. Ja nie potrzebuję salonu ogromnego. Gości mamy, ale zawsze kilka osób bo tak lubimy i to nasz wybór. Nie robimy wielkich imprez, bo taki mamy styl życia jaki mamy. Spokój i cisza najważniejsze. Po to na wieś się wyprowadziliśmy z dużego miasta.

Więc ponawiam, niech się znajdzie taki śmiałek co dom wybuduje do zamieszkania za 140tys. o metrażu ponad 80m2. Wtedy wielki szacun dla niego, ale oczywiście spełniający normy energooszczedności na ten czas.

ja też uważam ze nie ma szans domku 80-100m2 zbudować do zamieszkania do 140k. Temu pisałem o domku z poddaszem bo można zrobić parter 45m2, a potem górę.

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja też uważam ze nie ma szans domku 80-100m2 zbudować do zamieszkania do 140k. Temu pisałem o domku z poddaszem bo można zrobić parter 45m2, a potem górę.

Jakos do tej pory nic nie zbudowales przez 4 lata tylko teoretyzujesz i "doradzajac " innym. Zreszta jakby kos twoich przemyslen sluchal to albo by budowal piwnice z drewna albo rysowal w sketchupie dom z podzialem na bloczki.

A tera wez chlopaku kalkulator i sobie policz- od 45 m2 odejmij 5m2 na schody, odejmij to co potrzebujesz na jakakolwiek komunikacje (wejscie do domu, wiatrolap jakis) i z twojego genialnego domu wyjdzie ze zostanie mniej miejsca niz w kawalerce.

Jakos do tej pory nic nie zbudowales przez 4 lata tylko teoretyzujesz i "doradzajac " innym. Zreszta jakby kos twoich przemyslen sluchal to albo by budowal piwnice z drewna albo rysowal w sketchupie dom z podzialem na bloczki.

A tera wez chlopaku kalkulator i sobie policz- od 45 m2 odejmij 5m2 na schody, odejmij to co potrzebujesz na jakakolwiek komunikacje (wejscie do domu, wiatrolap jakis) i z twojego genialnego domu wyjdzie ze zostanie mniej miejsca niz w kawalerce.

Ale głupoty piszesz. Nawet nie wiem co i jak to komentować.

Nie podoba mi się retoryka Twoich wypowiedzi. Nic konkretnego nie piszesz tylko atakujesz mnie. W ten sposób przypominasz mi trochę nasz "kochany" rząd bo robią dokładnie tak samo. Więc nie mam zamiaru w ten sposób z Tobą dyskutować.

gambit565 racja, więc to nie będzie budowa domu ponad 80m2 tylko niecałe 35m2 za 140tys. To ja tez moge sobie poteoretyzować i napisać, że wybudowałam do o pow. 170m2 za niecałe 200tys. bo poddasze sobie kiedyś tam wykończe, abstrakcja jakaś. A jak by przyszło do sprzedazy takiego 35m2 domku to ile on dostanie kasy, napewno nie za metraż 80m2 tylko jak za kawalerkę. Więc albo budujemy dom 80m2, albo 45m2 zastanów się chłopcze( Kamil), bo to duża różnica. Skoro ktoś nie ma więcej kasy to na dom sie nie rzuca, bo skąd na wykończenie weźmie jak i tak nie ma. No chyba, że potem kredyt pod zastaw zaczętego domu, to wtedy ja rozumiem zasadę budowania. A jak bez kredytu to niech zapomni ten ktoś, poniewaz nie zdąży go wykończyć a tu remont trzeba będzie robić, a na to kasa tez potrzebna, bo jak zbuduje z tanich materiałów to ani się obejrzy jak wszystko do wymiany zacznie się robić po kilku latach. Jest takie powiedzenie: "Kto tanio kupuje, dwa razy kupuje". :lol2:

wiseman to gratulacje (a liczyłeś papierologię przed i po budowie bo to tez spore koszty), nam też się udało, ale sami robiliśmy wszystko i dobre i drogie materiały kupowaliśmy. Nas fakt fundament bardzo dużo wyszedł, bo spadek bardzo duży terenu oraz dach, bo spory taras i wiata na auto, no blachodachówka z wysokiej półki cenowej, ale zaleta taka, że nie skrapla się pod nią, bo powłokę ma specjalną i gdyby te żeczy odliczyć na normalne to taniej byłoby o 10tys na dachu i z 10tys na fundamentach taniej by było, a 20tys. to też sporo np. to też do zamieszkania byłoby jako takiego w 200tys.

Witam . Chciałbym wybudować dom za około 140 tyś zł. Oczywiście nie wliczam w tą kwotę działki. Czy ktoś budował za takie pieniądze dom i czy jest to realne chociaż z częściowym wykończeniem by móc zamieszkać a później w miarę możliwości dalsze wykończenie już za dodatkowe środki. Proszę o porady.

Oj szczerze mówiąc obawaiam się, ze to może być trochę za mało, ale jesli podjąłeś się tego i Ci się udało, to daj znać :)

Więc albo budujemy dom 80m2, albo 45m2 zastanów się chłopcze( Kamil), bo to duża różnica.

A czy ja pisałem że chce budować domek 80m2 na gotowo? Autor wątku też nie pisał że chce dom na gotowo tylko do takiego stanu by móc zamieszkać i potem kończyć resztę. Czego tu nie rozumiesz? Aby zamieszkać to wystarczy mieć jeden pokój, salon z kuchnią, łazienkę i wiatrołap. Chociaż trzeba mieć tynki w środku bo malować też można sobie już mieszkając niektóre pomieszczenia. Nie wiem czy ma czy nie ma i skąd weźmie kasę na resztę ale to nie jest ani mój ani Twój problem tylko jego. Pytał wyraźnie o taki stan by móc zamieszkać, wiec na to mówię że teoretycznie tak robiąc sobie tylko parter a poddasze z czasem. Oczywiście trzeba wszystko samemu robić przy bardzo małej pomocy fachowców.

Z7

Zacznijmy od papierologi .

Dokumentacja projektowa

1 Warunki zabudowy szt 1 Dla domów 1 rodz 0 zł

2 Mapa zasadnicza szt 1 26,5 26,50

3 Warunki dostawy wody szt 1 79,95 79,95

4 Warunki odbioru ścieków szt 1 79,95 79,95

5 Warunki dostawy prądu szt 1 0 0,00

6 Mapa zasadnicza – ksero szt 3 0,5 1,50

7 Wypis z rejestru gruntów szt 1 50 50,00

8 Mapa do celów projektowych szt 1 800 800,00 jeżeli doległość od granicy działki mniejsza niż 4m to 1200 zł

9 Geodeta (wytyczenie budynku) szt 1 500 500,00 Tylko wbicie palików i naniesienie poziomu 0. Ławy drutowe musisz zrobić sam.

10 Projekt (złożony) szt 1 3300 3300,00

11 Adaptacja projektu szt 1 U mnie nic bo indywidualny

12 Kierownik budowy szt 1 1000 1000,00

razem 5837,9

Codziennie będę ci wrzucał jakiś etap a ty to wersyfikuj dla swojego regionu i pisz jak to u ciebie wychodzi.

Mogą być problemy z dokładnością wyliczeń ponieważ mam wgląd tylko do tego co na stronie Z7 a nie wszystko jest tam z wymiarowane. Ale myślę że w niedużym przybliżeniu dam radę.

Za 140 tys wybudujesz stan dewloperski

Jak czytam porady typu "tanio wyłączniki" "tanio panele" to pusty śmiech. Co innego promocje, rabaty na dobre materiały, ale nie tanie materiały.

Budujący dobrze wiedzą ile razy nacięli się na tanie produkty , które były nic nie warte i trzeba było jeszcze raz kupować.

Tani wyłacznik , szybko przestaje działać, tani panel , spęcznieje po pierwszym myciu, tania farba , nie kryje itd, itp.

Drogi towar nie zawsze jest dobry jakościowo , ale tani prawie zawsze jest do niczego.

Proponuję zajrzeć do samorobów np. Anonim Danillos, Sebcio ( kolejność alfabetyczna ) jak budują oszczędnie i znajdują dobre materiały w niższej cenie.

Proponowanie komuś , aby wybudować dom z wykończeniem kilku pomieszczeń a resztę później uważam za grubą niedorzeczność .

Historia wielu budujących mówi, że mieszkanie na budowie raczej zniechęca niż mobilizuje do pracy.

Co innego braki w wyposażeniu ( brak szafy, lampy ).

Sama adaptacja obecnie 7,5 tyś. w biurze. Indywidualny to około 10 tyś a gdzie reszta. Nie wróżcie z fusów za 140 tyś da się dobrą i pewna szopę postawić :) obecnie przy dużym udziale własnym pracy. Dom 100-150 m2 min 300-500 tyś - sorry za real. Co było 3 lata temu to już nie teraz a co 10 lat temu to nawet nie ma co wypominać chyba że sobie kupisz dom modułowy to tutaj można zjeść z ceny ale Polacy lubią stare metody.

Nie wiem jaki KB bierze 1000 zł bo u mnie w regionie niżej 5 tys za budowę nie schodzi nikt a i to ciężko znaleźć bo generalnie wszyscy zarobieni i większość odmawia.

To taki kierownik który jest na papierze:P

Budowy pewnie nie widział, albo po znajomości.

Ode mnie wziął 500:).

Sama adaptacja obecnie 7,5 tyś. w biurze. Indywidualny to około 10 tyś a gdzie reszta. Nie wróżcie z fusów za 140 tyś da się dobrą i pewna szopę postawić :) obecnie przy dużym udziale własnym pracy. Dom 100-150 m2 min 300-500 tyś - sorry za real. Co było 3 lata temu to już nie teraz a co 10 lat temu to nawet nie ma co wypominać chyba że sobie kupisz dom modułowy to tutaj można zjeść z ceny ale Polacy lubią stare metody.

Adaptacja nie jest więcej warta niż 1500 -2500 zł. W tej kasie bez problemu znajdzie. A jak nie znajdzie to dam mu namiary.

Tak jak pisze 1Aleksandra1 adaptacja typowego domku to 2-2,5 tyś(małopolska, Podkarpacie, świętokrzyskie) . Po bardzo dobrej znajomości to można i za 500zł tak jak kumpel miał(czego mu zazdroszczę). Jakby ktoś za samą adaptację miał płacić 7,5 tyś+ projekt to zdecydowałby się na indywidualny.

Proponowanie komuś , aby wybudować dom z wykończeniem kilku pomieszczeń a resztę później uważam za grubą niedorzeczność .

Historia wielu budujących mówi, że mieszkanie na budowie raczej zniechęca niż mobilizuje do pracy.

Co innego braki w wyposażeniu ( brak szafy, lampy ).

To pewnie do mnie, więc odpowiem. Nikomu nie proponuję takiej sytuacji i też uważam ze to jest bezsensu z powodów o których wspomniałeś i wspominało wielu. Pisałem tylko że teoretycznie można tak zrobić, a nie że to jest dobre rozwiązanie. Może dla jednego to będzie jakiś początek i będzie zadowolony że już mieszka na swoim choćby w jednym pokoju, a dla drugiego to jest nie do zaakceptowania. Nie można komuś narzucać swoich poglądów jako jedynie słusznych i dobrych choć są dobre. Każdy z nas ma swój rozum i sam sobie zdecyduje jak chce sobie mieszkać.

Co wam do tego skąd maxiking (czy ktokolwiek który jest w podobnej sytuacji) będzie miał kasę na resztę? Nie o to było pytanie.

Takie było pytanie

Witam . Chciałbym wybudować dom za około 140 tyś zł. Oczywiście nie wliczam w tą kwotę działki. Czy ktoś budował za takie pieniądze dom i czy jest to realne chociaż z częściowym wykończeniem by móc zamieszkać a później w miarę możliwości dalsze wykończenie już za dodatkowe środki. Proszę o porady.
oczywiście pyta o dom za 140k ale dalej wyraźnie piszę "...by móc zamieszkać...". W takim wypadku teoretycznie jest to możliwe ale trzeba się pogodzić z tym że mieszka się na placu budowy i daleko będzie do jakiegoś super komfortu ale się da.