Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa poddasza - kilka wariantów na podłogę.

Zigus

Recommended Posts

Witam !

Jest to mój pierwszy post na forum, ale znam go bardzo dobrze ;). Mam na imię Dariusz, proszę o pomoc ponieważ dostaje już szału.

Na wstępie.

Założenie jest takie że adoptuje poddasze wraz z narzeczoną na kilka lat, później budowa domu, więc nie musi być idealnie (chyba?).

Do zrobienia jest podłoga - pomieszczenie 5x4m , aktualna podłoga jest na legarach 20x15 rozmieszczone od siebie 110cm licząc od środka legarów.

Moje przemyślenia :

1.Nie myśleć za dużo i po prostu położyć OSB gr 22 . Cena - 600 zł

2.Nie myśleć za dużo i po prostu położyć OSB gr 18 . Cena - 500 zł

3. Zrobić szachownice z kantówek 6x4cm jeżeli są odpowiednie na rozstaw legarów. Kantówki co 40cm, OSB gr 15. Koszt , kantówki- 200 zł 80mb plus OSB - 420 zł, razem 620 zł.

4.kantówki 10x5 bez opcji szachownica . Kantówki co 40cm, OSB gr 15. Koszt , kantówki- zł 275zł 50mb plus OSB - 420 zł, razem 695 zł.

5.kantówki 10x5 bez opcji szachownica . Kantówki co 40cm, OSB gr 12(gdzieś był pdf ze się da?). Koszt , kantówki- zł 275zł 50mb plus OSB - 326 zł, razem 601 zł.

6. Deski calówki z tartaku pól kubika najwyżej 300 zł. Przy tej opcji boje się tego że mogą być nie wyschnięte, pogną się, a kiedy będę układał panele to będę żałował tej decyzji.

Proszę o dorady, 100 zł różnicy nie robi mi nic, bardziej chodzi mi o czas przeznaczony na to, wygoda robienia, i nie mieć obaw że coś się zawali :D.

Jak nie musi być na "6", to opcja 1 lub 5 z modyfikacją do OSB min 18 (cieńszej bym nie dawał).

I nie był bym sobą, jak bym złośliwie się nie czepił :) :

...Założenie jest takie że adoptuje poddasze wraz z narzeczoną na kilka lat,...

A mówiłeś narzeczonej, że ją tylko na kilka lat? ;)