Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką siatkę zastosować na styropian?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

W przyszłym roku planuję zrobić elewację swojego domu więc powoli zaczynam się rozglądać za materiałami. Chciałem poruszyć temat siatki. Mianowicie najczęściej widuję jak stosowana jest siatka o gramaturze 145 lub 150g I tutaj jest moje pytanie. Czy zastosować siatkę o takiej właśnie gramaturze, czy np 165 lub 170g? Co w ogóle daje zastosowanie " cięższej " siatki i czy zastosowanie " cięższej " ma w ogóle jakiekolwiek uzasadnienie?

istota sprawy jakosci siatkli jest nie tyle jej gramatura (chociaz to tez) a to jak dobrze zabezpieczona jest przed alkaliami.

Kiepska siatka po prostu "znika" i kruszy sie w wyniku kontaktu z klejem cementowym uzywanym do warstwy zbrojacej.

Gramatura oczywiscie tez ma znaczenie - grubsza siatka po prostu jest lepsza, natomiast nie ma przeciwskazan do zastosowania 145g dobrej jakosci.

Tylko ze.... 145g dobrej jakosci kosztuje praktycznie tyle samo co 160/165g dobrej jakosci.

Ku zaskoczeniu... taki trend pojawil sie na rynku ze wzgledu na obecnosc siatki Caparol 165g (obecnie 160g/m2) bo 165 kosztowala w Caparolu praktycznie tyle samo co 145 wiec nie bylo sensu kupowac tej 145.

Charakterystyczny pomaranczowy kolor Caparolowskiej siatki spowodowal, ze na rynku pojawily sie pomaranczowe - byle jakie siatki, tak aby kojarzyly sie z Caparolem.

Z pkt widzenia dystrybucyjnego, jezeli w roku sprzedaje tynkow na powierzchnie 100k m2 to siatki Caparol-a u mnie sprzedaje sie okolo 200k m2.

Wniosek za tem jest jeden - jest to na tytle dobra i tania siatka - ze wykonawcy/klienci kupuja ja takze do innych systemow.

W stopce masz link do oferty listopadowej, m.in na ta siatke, 55m2 w rolce - to istotne... miazdzy cenowo wspomniana przez Ciebie siatke Termoorganiki, podejrzewam, ze w cenie 160tki Caparol-a dostaniesz na miejscu 145 Termoorganiki, liczac nawet przesylke.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i pomoc :)

fighter1983 obecnie nie kupuję żadnych materiałów, gdyż najzwyczajniej w świecie nie miałbym ich gdzie przechować do przyszłych wakacji ( mniej więcej w tym czasie zamierzam robić elewację ). Na dzień dzisiejszy siatka Termoorganiki o jakiej wspomniałem kosztuje 150 zł ( przesyłka gratis ), więc cenowo korzystniej Caparol by nie wyszedł wliczając koszta transportu. Jednak cenami i tym który materiał okaże się w zakupie korzystniejszy będę się przejmować pewnie dopiero gdzieś w czerwcu :)

Co do rodzaju siatki jaką chcesz zastosować to powiem tak, że owszem jej gramatura jest ważna nie mniej jednak ważniejsze będzie jej prawidłowe zamontowanie. Dla ciekawostki rynek niemiecki stosuje wyłącznie siatki o gramaturze powyżej 160g. :) Z czegoś to wynika. Oczwyiście nie mówimy tutaj o tanich chińskich podróbach, które tylko w teorii mają 160g na m2. Przede wszystkim musisz wybrać siatkę, która jest skladnikiem danego systemu. Nie możesz np. wybrać siatki CAPAROLa a zastosować system CERESIT czy np. FAST bo już w tym momencie możesz stracić gwarancję na system.

Każdy system przechodzi odpowiednie testy i nie można tego zmieniać czy mieszać, nawet kiedy mamy pewność, że zastosowany zamiennik jest najwyższej jakości.

Na Twoim miejscu użyłbym siatki AKE 145 bądź droższej 160 i bardziej zwrócił uwagę na wykonanie warstwy zbrojącej i odpowiedniego systemu, którego kleje są wzmocnione włóknami. Mogę Co zaoferować nasz system - gdzie klej uniwersalny jest zbrojony włóknem polipropylenowym:)

Pozdrawiam

Adam