Duży200 12.11.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie.Bardzo proszę o poradę jakiego wybrać producenta wkładu z płaszczem wodnym z prostą dużą szybą unoszoną do góry tzw gilotyną ( szerokość szyby ponad 600 mm ) stalowy + szamot w cenie do 15 Tysięcy złotych. Podobają nam się też narożne ale podobno z płaszczem wodnym lepiej stosować proste.Potrzebujemy ogrzewać weekendowo i czasem wieczorami nowo wybudowany dobrze ocieplony dom o powierzchni ponad 300 m 2 . Mamy zamontowaną podłogówkę na około 240 m 2 pozostałe około 100 m to piwnica z zamontowanymi grzejnikami. ( w piwnicy nie musimy osiągać temperatury takiej jak w części mieszkalnej). Kominek zamontowany będzie w salonie otwartym na kuchnie i korytarz łącznie około 70 m2. Komin około 9 metrów od podłogi systemowy Shiedla 200 mm z wlotem na wysokości 220. Doprowadzenie powietrza z zewnątrz kanałem 150 x 100. Rolę głównego źródła ogrzewania spełniał będzie piec gazowy, kominek po za wyglądem ma wspomagać piec gazowy. Cała instalacja ma być spięta w buforze 1000 L z 3 nierdzewnymi wężownicami, prawdopodobnie Galmet. Mamy już podprowadzone instalacje do salonu pod kominek.Braliśmy pod uwagę kominki :1. Hajduk Volcano WT h 18 - drzwiczki bez ramowe. 2. Lechma PL400 Flat3. Arysto A10 WW / 510ewentualnie zwiększenie budżetu i zakup. ( jeżeli Polskie kominki nie będą się nadawały )4. Spartherm Varia Ah H2O-4S5. Hoxter HAKA 89/45 Wh+6. Brunner Kamin-Kessel 45/101 Bardzo proszę o opinie liczę że podałem wszystkie potrzebne informację. PS. Drewno już złożone w przewiewnej drewutni i jak zaczniemy go spalać będzie u nas sezonowane ponad 2 lata. Pozdrawiam. Edytowane 12 Listopada 2017 przez Duży200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 12.11.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Ja bym szedł w Spartherm. Ale celowałbym w piecokominek wodny (tylko wtedy szyba mniejsza i normalnie otwierana zamiast gilotyny, cena też wyższa niestety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozmo 05.12.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Bardzo proszę o poradę jakiego wybrać producenta wkładu z płaszczem wodnym z prostą dużą szybą unoszoną do góry tzw gilotyną ( szerokość szyby ponad 600 mm ) stalowy + szamot w cenie do 15 Tysięcy złotych. Podobają nam się też narożne ale podobno z płaszczem wodnym lepiej stosować proste. Potrzebujemy ogrzewać weekendowo i czasem wieczorami nowo wybudowany dobrze ocieplony dom o powierzchni ponad 300 m 2 . Mamy zamontowaną podłogówkę na około 240 m 2 pozostałe około 100 m to piwnica z zamontowanymi grzejnikami. ( w piwnicy nie musimy osiągać temperatury takiej jak w części mieszkalnej). Kominek zamontowany będzie w salonie otwartym na kuchnie i korytarz łącznie około 70 m2. Komin około 9 metrów od podłogi systemowy Shiedla 200 mm z wlotem na wysokości 220. Doprowadzenie powietrza z zewnątrz kanałem 150 x 100. Rolę głównego źródła ogrzewania spełniał będzie piec gazowy, kominek po za wyglądem ma wspomagać piec gazowy. Cała instalacja ma być spięta w buforze 1000 L z 3 nierdzewnymi wężownicami, prawdopodobnie Galmet. Mamy już podprowadzone instalacje do salonu pod kominek. Braliśmy pod uwagę kominki : 1. Hajduk Volcano WT h 18 - drzwiczki bez ramowe. 2. Lechma PL400 Flat 3. Arysto A10 WW / 510 ewentualnie zwiększenie budżetu i zakup. ( jeżeli Polskie kominki nie będą się nadawały ) 4. Spartherm Varia Ah H2O-4S 5. Hoxter HAKA 89/45 Wh+ 6. Brunner Kamin-Kessel 45/101 Bardzo proszę o opinie liczę że podałem wszystkie potrzebne informację. PS. Drewno już złożone w przewiewnej drewutni i jak zaczniemy go spalać będzie u nas sezonowane ponad 2 lata. Pozdrawiam. Widać że kolega przygotował się do zadania pytania . Ja bym uwzględnił jeszcze długość oraz jakość gwarancji. Gdybym dzisiaj ja dokonywał wyboru to wybrał bym kominek brunnera lub spartherma właśnie z tego powodu . Wez pod uwagę że duży dom nawet dobze zaizolowany potrzebuje sporo energi,więc ilość opału będzie odpowiednio większa a więc żywotność w latach mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży200 05.12.2017 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witam. Na tą chwilę odrzuciliśmy Polskich producentów za jakość i Brunnera za cenę która nas zmiażdżyła. Pozostały kominki HOXTER oraz SPARTHERM. Bardziej skłaniamy się w kierunku HOXTERA z podwójną szybą i 5 letnią gwarancją, cenowo porównywalny jest ze SPARTHERMEM jednak jakościowo wygląda lepiej, i ma dużo lepszy sterownik. Do końca grudnia, a w zasadzie przed świętami sfinalizujemy zakup, jak nic nam nie stanie na drodze to zamieścimy relację z jakości wkładu oraz z walorów użytkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozmo 05.12.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 i ma dużo lepszy sterownik. w czym jest lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 05.12.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Hoxter jest dobrym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży200 06.12.2017 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 w czym jest lepszy ? Lepsze wykonanie wizualne, jakość i podzespoły. ( wg. moich informatorów siemens ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.12.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Witam. Na tą chwilę odrzuciliśmy Polskich producentów za jakość i Brunnera za cenę która nas zmiażdżyła. Pozostały kominki HOXTER oraz SPARTHERM. Bardziej skłaniamy się w kierunku HOXTERA z podwójną szybą i 5 letnią gwarancją, cenowo porównywalny jest ze SPARTHERMEM jednak jakościowo wygląda lepiej, i ma dużo lepszy sterownik. Do końca grudnia, a w zasadzie przed świętami sfinalizujemy zakup, jak nic nam nie stanie na drodze to zamieścimy relację z jakości wkładu oraz z walorów użytkowych. Bez podnoszenia drzwiczek ? Proponuję Romotop KV 025W 02 . 3 szyby , mała emisja ciepła do salonu . Bez podnoszenia , przy podnoszonych szybciej wycierają się uszczelki, łatwiej utrzymać szczelność co gwarantuje pełną dokładną sterowalność procesem spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży200 06.12.2017 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Znajomi ze Słowacji mają tego Romotopa i nie są zadowoleni, szyba ciągle okopcona i pożera ogromne ilości drewna ( może źle zaistalowany, nie wnikam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 07.12.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 A mnie zastanawia kwestia Ekoprojektu. Akurat mam Arysto A10 WW P/510, zainstalowany kilka lat temu i zastanawiam sie, jak dlugo jeszcze sobie w nim popale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.12.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Znajomi ze Słowacji mają tego Romotopa i nie są zadowoleni, szyba ciągle okopcona i pożera ogromne ilości drewna ( może źle zaistalowany, nie wnikam ) Podaj adres tych znajomych POJADĘ zobaczyć ..... Jeśli chcesz to ZAPRASZAM do obejrzenia modelu KV025W 01 w akcji .... u moich kuzynów w Żabiej Woli . Pracuje jako jedyne źródło ogrzewania domu 180 metrów . Akurat ten model ma opinię wśród montażystów jako najlepszy na rynku , wielu stawia go zdecydowanie wyżej od Spartherma . Brudna szyba to zapewne mokre drewno albo źle ustawione temperatury na płaszczu wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.12.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 A mnie zastanawia kwestia Ekoprojektu. Akurat mam Arysto A10 WW P/510, zainstalowany kilka lat temu i zastanawiam sie, jak dlugo jeszcze sobie w nim popale ? Zapewne do roku 2022 , wtedy w CAŁEJ UE zacznie obowiązywać norma Eco Design na której wzorowany jest ten Ekoprojekt . We wszystkich województwach , niezależnie czy wzorem Krakowa coś same wymodzą , będzie " rzeź kopciuchów ".... i dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży200 07.12.2017 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Podaj adres tych znajomych POJADĘ zobaczyć ..... Jeśli chcesz to ZAPRASZAM do obejrzenia modelu KV025W 01 w akcji .... u moich kuzynów w Żabiej Woli . Pracuje jako jedyne źródło ogrzewania domu 180 metrów . Akurat ten model ma opinię wśród montażystów jako najlepszy na rynku , wielu stawia go zdecydowanie wyżej od Spartherma . Brudna szyba to zapewne mokre drewno albo źle ustawione temperatury na płaszczu wodnym. A może chcesz jeszcze login i hasło do konta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.12.2017 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Do Twojego na FM ? Obawiam się że masz ich kilka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży200 08.12.2017 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Do Twojego na FM ? Obawiam się że masz ich kilka..... Prosiłem o konstruktywną opinię na temat wybranych przez nas kominków a Ty za wszelką cenę na siłę chcesz mnie " uszczęśliwić " jakimś romotopem. Z całym szacunkiem dla Ciebie ale spróbuj na alledrogo może ktoś kupi Zdrowia życzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.12.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Hoxster mocno wzorowany na Brunnerze. Spartherm przy Brunnerze to zabawka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży200 10.12.2017 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Zdecydowaliśmy się na wkład kominkowy HOXTER ECKA 67/45/51Wh ze sterownikiem dedykowanym Timpex reg 250, podwójną szybą i czujnikiem magnetycznym otwarcia drzwi, zaliczka wpłacona jak będzie dostarczony i zamontowany wrzucę jakieś fotki. Dzieki za opinie. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Duży200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo244 10.12.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Mam własnie taki wkład tylko w wersji powietrznej. Bedziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży200 12.12.2017 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Mam własnie taki wkład tylko w wersji powietrznej. Bedziesz zadowolony. Dziękuję, liczę na to. Powiedz mi czy kupowałeś jakieś dodatkowe wyposażenie ( sterownik przepustnica czujniki etc. ) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo244 13.12.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Tak . sterownik tatarek z przepustnicą z dwiema czujkami - temp. w kominku i temp. spalin + czujnik otwarcia drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts