calvin66 12.11.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Hej, nurtuje mnie jedno zagadnienie. Otóż stawiam dom z poddaszem użytkowym z bloczków ytong energo 24 na cienką spoinę. W projekcie był mur z porothermu 25cm i zaprawy cementowo wapiennej. Zastanawia mnie fakt wytrzymałości muru z ytonga. Ma te 2 MPa wytrzymałości na ściskanie ale czy przy grubości 24 to nie za mało ? Skusiłem się na ten materiał biorąc pod uwagę zachwalaną ciepłotę takiego muru ale teraz po przeczytaniu kilku stron w internecie zaczynam mieć wątpliwości czy nie będzie problemów. Strop ma być lekki panelowy smart a dach więźba, deskowanie i dachówki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.11.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Przy domach parterowych z poddaszem nie ma to aż tak dużego znaczenia, bloczek wytrzyma bez problemów. Co innego gdybyś budował budynek wyższy kilkupiętrowy powiedzmy. Problemy możesz mieć z wieszaniem szafek kuchennych albo przymocowaniem zasobnika CWU w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2017 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Ma te 2 MPa wytrzymałości na ściskanie ale czy przy grubości 24 to nie za mało ? 49t na mb muru to mało? Jak masz dom o obwodzie 40mb (i brak ścian konstrukcyjnych w środku) to jest on w stanie utrzymać prawie 2Kt. Czyli basen o głębokości prawie 20m. Dajmy margines bezpieczeństwa - cztery kondygnacje zalane całkowicie wodą. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvin66 14.11.2017 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Czyli nie ma się co przejmować tylko murować? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.11.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Oui Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts