boombox20 12.11.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 witam, postawili mi właśnie w granicy działki skrzynkę elektryczną/prądową i mam teraz kilka pytań: 1: czy mogę teraz w dowolny sposób doprowadzić prąd kablem do domu do mojej skrzynki?chodzi mi o położenie kabla i zachowanie jakichś odległości od innych przyłączy, zachowanie kątów itp.? czy mogę go po prostu puścić najkrótszą i najprostszą drogą? 2:jaki kabel położyć?ktoś mi powiedział że najlepiej 5x10 czarny-czy to prawda i czy jest on wystarczający?dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem 3: czy mogę puścić ten kabel rurą pcv np.fi 75? 4: jeśli mowa o rurze to chciałbym zapytać czy mogę zostawić tam dodatkowo jakiegoś "pilota" na przyszłość i pociągnąć w razie W. jakieś inne kable czy to np. światłowód, jakiś inny elektryczny, cokolwiek... czy można tak zrobić i czy to w niczym nie będzie przeszkadzać?chodzi o to żeby w przyszłości już nie kopać dziur i trawnika tylko swobodnie przeciągnąć potrzebne elementy. pytania może śmieszne ale dla laika...oczywiście prąd podłączy mi elektryk pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2017 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Kabel ziemny dajesz w ziemi (no, lepiej obsypać piaskiem, żeby jakiś kamień przypadkiem się nie trafił).Arota z pilotem warto wrzucić - nie jest to duży koszt, a jak słusznie zauważasz z czasem może przyjść nowy rodzaj kabla.Ile żył ma mieć kabel - to dostaniesz w warunkach przyłączenia. Grubość - zależy od mocy i odległości. 10mm2 w miedzi to chyba najczęściej spotykane. IMO warto dołożyć do 16mm2. Do szybkiego ładowania samochodu elektrycznego w przyszłości może wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.11.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 witam, postawili mi właśnie w granicy działki skrzynkę elektryczną/prądową i mam teraz kilka pytań: 1: czy mogę teraz w dowolny sposób doprowadzić prąd kablem do domu do mojej skrzynki?chodzi mi o położenie kabla i zachowanie jakichś odległości od innych przyłączy, zachowanie kątów itp.? czy mogę go po prostu puścić najkrótszą i najprostszą drogą? 2:jaki kabel położyć?ktoś mi powiedział że najlepiej 5x10 czarny-czy to prawda i czy jest on wystarczający?dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem 3: czy mogę puścić ten kabel rurą pcv np.fi 75? 4: jeśli mowa o rurze to chciałbym zapytać czy mogę zostawić tam dodatkowo jakiegoś "pilota" na przyszłość i pociągnąć w razie W. jakieś inne kable czy to np. światłowód, jakiś inny elektryczny, cokolwiek... czy można tak zrobić i czy to w niczym nie będzie przeszkadzać?chodzi o to żeby w przyszłości już nie kopać dziur i trawnika tylko swobodnie przeciągnąć potrzebne elementy. pytania może śmieszne ale dla laika...oczywiście prąd podłączy mi elektryk pozdrawiam ad 1 Kabel prowadzisz zgodnie z normą N SEP-E-004. Kabel staraj się prowadzić w liniach prostych w miejscach skrzyżowań z innymi przyłączami w rurze ochronnej. ad 2 Kabel taki jaki zakłada projekt instalacji elektrycznej. Jednak na pewno nie 5-żyłowy tylko 4-żyłowy. YKY 4x10 mm2 spokojnie Ci wystarczy na typowy domek jednorodzinny. ad 3 Jak masz możliwość to śmiało. Mniejsze ryzyko uszkodzenia ad 4 jedna rura = jeden kabel. Tak przynajmniej jest "normowo" . Światłowód oczywiście może być wciągnięty w rurę z kablem elektrycznym ale osobiście nie polecam bo jest podatny na ewentualne późniejsze uszkodzenia mechaniczne spowodowane np. wciąganiem innych kabli w tą rurę. P.S. Nie będzie w warunkach przyłączenia informacji ile żył ma mieć kabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 13.11.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 ad 3 Jak masz możliwość to śmiało. Nie. W rurach tylko tam gdzie wymagane, reszta w ziemi (tzn w piachu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.11.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Nie. W rurach tylko tam gdzie wymagane, reszta w ziemi (tzn w piachu). Jakieś uzasadnienie? Kto zabroni położyć cały odcinek w rurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.11.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 YKY 4x10 mm2 spokojnie Ci wystarczy na typowy domek jednorodzinny. A dlaczego miedź? YAKY lub YAKXS o równoważnym przekroju jest kilkukrotnie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.11.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 A dlaczego miedź? YAKY lub YAKXS o równoważnym przekroju jest kilkukrotnie tańszy. Nie ma YAKY jak i YAKXS o przekroju 10 mm2 . A rzadko kiedy kto stosuje wyższe przekroje w zasilaniu domków jednorodzinnych chyba że jak kolega Kaizen zamierza ładować samochód elektryczny za X lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.11.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Nie ma YAKY jak i YAKXS o przekroju 10 mm2 Ale jest 16, 25, 35... w cenie grubo poniżej 10mm2 w miedzi. A rzadko kiedy kto stosuje wyższe przekroje w zasilaniu domków jednorodzinnych. Ciekawe dlaczego? Niech zgadnę - lokalnym "elepstrykom" aluminium źle się kojarzy? Nie radzą sobie z wiekszymi przekrojami? Faktycznie, miedziuchę możesz przykręcisz byle jak, na je**ł pies i będzie trzymać. Nad aluminium trzeba się nieco pochylić... Edytowane 13 Listopada 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.11.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) W USA do podłączenia domów jednorodzinnych stosują głównie kable aluminiowe o przekrojach przekraczających 300mm2. Really ? w USA maja dwa razy niższe napięcie a więc muszą miec dwa razy wyższe prądy, ale "troche" pokolorowałeś Edytowane 13 Listopada 2017 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.11.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ciekawe dlaczego? Niech zgadnę - lokalnym "elepstrykom" aluminium źle się kojarzy? Nie radzą sobie z wiekszymi przekrojami? Faktycznie, miedziuchę możesz przykręcisz byle jak, na je**ł pies i będzie trzymać. Nad aluminium trzeba się nieco pochylić... A gdzie ja napisałem że nie można zastosować kabla aluminiowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.11.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jakieś uzasadnienie? Kto zabroni położyć cały odcinek w rurze? Nikt nie zabroni. Jest to sposób ułożenia "D" według PN-IEC 60364-5-523, ale ... wskazane/zalecane, by ta okrągła osłona była pełna, jednorodna, bez możliwości dostania się wody, ziemi, piachu itd. Inaczej wilgoć z tej osłony nigdy nie zejdzie, i kabel będzie po prostu leżał w mokrym mule. Oczywiście mamy przecież kable, które leżą na dnie mórz, i jakoś nic im nie grozi, ale to już temat do osobnego rozważania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.11.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 A gdzie ja napisałem że nie można zastosować kabla aluminiowego? W poście #3 zaleciłeś (zaproponowałeś) YKY i tylko w tym kontekście się odezwałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.11.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Nikt nie zabroni. Jest to sposób ułożenia "D" według PN-IEC 60364-5-523. Yhym. A jak na 2 metrach przy skrzyżowaniu z inną instalacją ułożymy kabel w rurze to jaki jest sposób ułożenia? Teraz drugie pytanie. Jaki jest sposób ułożenia gdy zdarzy się tak, że kabel leży w ziemi i nie jest w rurze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.11.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Też "D" I to jest wielki plus !! Edytowane 13 Listopada 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.11.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Oczywiście mamy przecież kable, które leżą na dnie mórz, i jakoś nic im nie grozi, ale to już temat do osobnego rozważania. No właśnie. HVDC Stärnö - Słupsk leży w arocie czy peszlu?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.11.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Leży w wodzie, bidula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.11.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Leży w wodzie, bidula W dodatku słonej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.11.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Tak swoją drogą PN-IEC 60364-5-523 jest normą wycofaną już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.11.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Zgadza się. Masz jakieś zastąpienie ?Masz równoważne informacje co do eksploatacji przewodów i kabli w normalnych warunkach, przy różnych rodzajach, ułożeniach itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.11.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Pn hd 60364-5-52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts