Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie prądu do domu od skrzynki

Recommended Posts

witam,

postawili mi właśnie w granicy działki skrzynkę elektryczną/prądową i mam teraz kilka pytań:

1: czy mogę teraz w dowolny sposób doprowadzić prąd kablem do domu do mojej skrzynki?chodzi mi o położenie kabla i zachowanie jakichś odległości od innych przyłączy, zachowanie kątów itp.? czy mogę go po prostu puścić najkrótszą i najprostszą drogą?

2:jaki kabel położyć?ktoś mi powiedział że najlepiej 5x10 czarny-czy to prawda i czy jest on wystarczający?dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem

3: czy mogę puścić ten kabel rurą pcv np.fi 75?

4: jeśli mowa o rurze to chciałbym zapytać czy mogę zostawić tam dodatkowo jakiegoś "pilota" na przyszłość i pociągnąć w razie W. jakieś inne kable czy to np. światłowód, jakiś inny elektryczny, cokolwiek... czy można tak zrobić i czy to w niczym nie będzie przeszkadzać?chodzi o to żeby w przyszłości już nie kopać dziur i trawnika tylko swobodnie przeciągnąć potrzebne elementy.

pytania może śmieszne ale dla laika...oczywiście prąd podłączy mi elektryk :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kabel ziemny dajesz w ziemi (no, lepiej obsypać piaskiem, żeby jakiś kamień przypadkiem się nie trafił).

Arota z pilotem warto wrzucić - nie jest to duży koszt, a jak słusznie zauważasz z czasem może przyjść nowy rodzaj kabla.

Ile żył ma mieć kabel - to dostaniesz w warunkach przyłączenia. Grubość - zależy od mocy i odległości. 10mm2 w miedzi to chyba najczęściej spotykane. IMO warto dołożyć do 16mm2. Do szybkiego ładowania samochodu elektrycznego w przyszłości może wystarczy.

witam,

postawili mi właśnie w granicy działki skrzynkę elektryczną/prądową i mam teraz kilka pytań:

1: czy mogę teraz w dowolny sposób doprowadzić prąd kablem do domu do mojej skrzynki?chodzi mi o położenie kabla i zachowanie jakichś odległości od innych przyłączy, zachowanie kątów itp.? czy mogę go po prostu puścić najkrótszą i najprostszą drogą?

2:jaki kabel położyć?ktoś mi powiedział że najlepiej 5x10 czarny-czy to prawda i czy jest on wystarczający?dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem

3: czy mogę puścić ten kabel rurą pcv np.fi 75?

4: jeśli mowa o rurze to chciałbym zapytać czy mogę zostawić tam dodatkowo jakiegoś "pilota" na przyszłość i pociągnąć w razie W. jakieś inne kable czy to np. światłowód, jakiś inny elektryczny, cokolwiek... czy można tak zrobić i czy to w niczym nie będzie przeszkadzać?chodzi o to żeby w przyszłości już nie kopać dziur i trawnika tylko swobodnie przeciągnąć potrzebne elementy.

pytania może śmieszne ale dla laika...oczywiście prąd podłączy mi elektryk :)

pozdrawiam

ad 1 Kabel prowadzisz zgodnie z normą N SEP-E-004. Kabel staraj się prowadzić w liniach prostych w miejscach skrzyżowań z innymi przyłączami w rurze ochronnej.

ad 2 Kabel taki jaki zakłada projekt instalacji elektrycznej. Jednak na pewno nie 5-żyłowy tylko 4-żyłowy. YKY 4x10 mm2 spokojnie Ci wystarczy na typowy domek jednorodzinny.

ad 3 Jak masz możliwość to śmiało. Mniejsze ryzyko uszkodzenia

ad 4 jedna rura = jeden kabel. Tak przynajmniej jest "normowo" . Światłowód oczywiście może być wciągnięty w rurę z kablem elektrycznym ale osobiście nie polecam bo jest podatny na ewentualne późniejsze uszkodzenia mechaniczne spowodowane np. wciąganiem innych kabli w tą rurę.

P.S. Nie będzie w warunkach przyłączenia informacji ile żył ma mieć kabel :D

Nie ma YAKY jak i YAKXS o przekroju 10 mm2

Ale jest 16, 25, 35... w cenie grubo poniżej 10mm2 w miedzi.

A rzadko kiedy kto stosuje wyższe przekroje w zasilaniu domków jednorodzinnych.

Ciekawe dlaczego? Niech zgadnę - lokalnym "elepstrykom" aluminium źle się kojarzy? Nie radzą sobie z wiekszymi przekrojami?

Faktycznie, miedziuchę możesz przykręcisz byle jak, na je**ł pies i będzie trzymać. Nad aluminium trzeba się nieco pochylić... ;)

Edytowane przez zbich70

W USA do podłączenia domów jednorodzinnych stosują głównie kable aluminiowe o przekrojach przekraczających 300mm2.

Really ?

w USA maja dwa razy niższe napięcie a więc muszą miec dwa razy wyższe prądy, ale "troche" pokolorowałeś :)

Edytowane przez dwiecegly

Ciekawe dlaczego? Niech zgadnę - lokalnym "elepstrykom" aluminium źle się kojarzy? Nie radzą sobie z wiekszymi przekrojami?

Faktycznie, miedziuchę możesz przykręcisz byle jak, na je**ł pies i będzie trzymać. Nad aluminium trzeba się nieco pochylić... ;)

A gdzie ja napisałem że nie można zastosować kabla aluminiowego?

Jakieś uzasadnienie? Kto zabroni położyć cały odcinek w rurze?

Nikt nie zabroni. Jest to sposób ułożenia "D" według PN-IEC 60364-5-523, ale ... wskazane/zalecane, by ta okrągła osłona była pełna, jednorodna, bez możliwości dostania się wody, ziemi, piachu itd.

Inaczej wilgoć z tej osłony nigdy nie zejdzie, i kabel będzie po prostu leżał w mokrym mule.

Oczywiście mamy przecież kable, które leżą na dnie mórz, i jakoś nic im nie grozi, ale to już temat do osobnego rozważania.

Nikt nie zabroni. Jest to sposób ułożenia "D" według PN-IEC 60364-5-523.

Yhym. A jak na 2 metrach przy skrzyżowaniu z inną instalacją ułożymy kabel w rurze to jaki jest sposób ułożenia? :) Teraz drugie pytanie. Jaki jest sposób ułożenia gdy zdarzy się tak, że kabel leży w ziemi i nie jest w rurze ?