Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie prądu do domu od skrzynki

Recommended Posts

Ja bym długotrwale nie obciążał żyły o przekroju 10 mm^2 takim prądem, ponad 40 A. Do tego dużo zależy od zmiennych środowiskowych, w jakich warunkach ten kabel ma leżeć. Ja mam przed licznikiem 40 A, moc przyłączeniowa i umowna to 26 kW i WLZ mam 5x16 mm^2 Cu, 23 metry, AsXSn 4x25 mm^2.

Owszem, 5x16 w miedzi jest bardzo drogi, ale to tak naprawdę jednorazowy zakup, więc nie ma co oszczędzać na przekroju. Trochę trzeba myśleć o przyszłości. Jak ktoś chce o wiele taniej to są kable aluminiowe. Wtedy położyć 5x35 mm^2. Będzie tanio i dobrze.

Edytowane przez emigrus

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś w końcu jest w stanie napisać czy kabel 5x10 mm2 wystarczy aby w przyszłości ładować samochód super szybką ładowarką CHAdeMO 30 kW

WLZ 10mm2 nie wystarczy do celów bytowych i ładowarki 30kW.

Nie wiem co masz na myśli pisząc "super szybką", ponieważ "szybkość" ładowania to właśnie te kilowaty.

Do zastosowań domowych, (czyli ładowanie przez kilka godzin) wystarczy na spoko ładowarka 7 kW i wtedy przekrój 16mm2 z dużym prawdopodobieństwem będzie wystarczający.

Jak zorientujesz się w cenach ładowarek o mocy 30kW i w górę, to cena za przekrój kabla nie będzie cię bolała, bo ile możesz mieć metrów tego WLZ-ta.

Dawaj na zapaś przekrój 25mm2 i śpij spokojnie.

Przy kosztach ładowarki i samochodu, koszt ewentualnego dołożenia w przyszłości odpowiedniego kabla dla ładowarki 30 kilowatowej jest porówntwalny do kosztu drzewka zapachowego do powieszenia w Twojej nowej Tesli S.

Właśnie dlatego 90% inwestorów nie kończy swoich inwestycji przez takie podejście : to tylko 1000 zł , warto dołożyć przecież buduje na całe życie .

Nawet na etapie stanu surowego ( 30%inwestycji ) można wybrać :

beton b15

ławy

pustak

dachówka betonowa

styropian

lub :

beton b25

płyta

cegła

dachówka ceramiczna

styrodur

różnica w kosztach 60 tyś :) plus 70 metrów kabla 5x16 dodatkowo 1200 zł

Widzisz taką drogą inwestowania nie ma szans na konsumpcje w postaci tesli s w przyszłości :)

Zawsze będzie można zrobić stanowisko do szybkiego ładowania samochodu gdzieś w okolicy skrzynki ze zlączem.

Nie pomyślałem o tym . Będzie to chyba najlepsze rozwiązanie . Stacja ładowania w linii płotu z możliwością odsprzedaży innym użytkownikom prądu - taki pomysł rozważają władze Japonii w celu szybszego zwrotu inwestycji i zachęcenia do aut elektrycznych .

różnica w kosztach 60 tyś :) plus 70 metrów kabla 5x16 dodatkowo 1200 zł

Różnica w cenie to jakieś 10 zł/mb. Więc nawet przy 70m to aż 700zł (a kto ma tak daleko do skrzynki)?

Nie pomyślałem o tym . Będzie to chyba najlepsze rozwiązanie . Stacja ładowania w linii płotu z możliwością odsprzedaży innym użytkownikom prądu - taki pomysł rozważają władze Japonii w celu szybszego zwrotu inwestycji i zachęcenia do aut elektrycznych .

Na ładnych kilku elektryków tylko jeden widział taką możliwość. Wymagało to postawienia własnej skrzynki w pobliżu tej od ZE i tam rozdzielenia kabla. Do skrzynki ZE możesz podpiąć tylko jeden kabelek. I do tego musisz zrobić dwa uziomy. Jak masz pospawane zbrojenie fundamentu pod ogrodzenie i pomyślałeś o w odpowiednim momencie, to uziom masz prawie gratis. Zazwyczaj taniej i lepiej puścić drugi kabelek 5x z domu w okolice bramy.

Edytowane przez Kaizen