Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry!

Łazienka na piętrze została wykafelkowana przez mojego wykonawcę. W łazience znajduje się bezbrodzikowa kabina prysznicowa. Woda leje się bezpośrednio na płytki. Okazało się, że wykonawca nie zastosował jakiejkolwiek hydroizolacji. W łazience znajduje się wodne ogrzewanie podłogowe, więc pod rurkami z wodą jest zastosowana folia zabezpieczająca przed wniknięciem wody w strop i zalaniem pomieszczenia poniżej. Nie są zabezpieczone: warstwa wylewki grzewczej oraz ściany, czyli tzw. mokra strefa.

Niedługo będę odbierał wszystkie prace i się rozliczał. Moje pytanie brzmi, czy nie zastosowanie hydroizolacji w łazience na piętrze to błąd w sztuce? Czy Waszym zdaniem mam prawo wymagać od wykonawcy skucia płytek na jego koszt i wykonania hydroizolacji? Fachowiec nigdy nie zapytał się mnie, w jaki sposób wykonać łazienkę. Ja sam się na tym nie znam. Proszę o rzetelną opinię i informację, jakimi dokumentami mógłbym się ewentualnie podeprzeć w przypadku, gdyby wykonawca nie zechciał wykonać poprawki na swój koszt (oczywiście chodzi o koszt płytek i robocizny - system hydroizolacji zakupuję sam).

Edytowane przez adicus
https://forum.murator.pl/topic/233719-brak-hydroizolacji-w-%C5%82azience-na-pi%C4%99trze/

Zamawiasz usługę "wykonanie łazienki z materiałow powierzonych", fachowiec ma ci powiedzieć czego brak do rzetelnego wykonania prac; że trzeba dokupić to i to. Tiulowo jeśli nie było umowy pisemnej, bedzie słowo przeciw słowu ale robota jest wykonana niezgodnie ze sztuką budowlaną. Tego nie da się ukryć. Poprawia albo bierzesz biegłego - wycenia, potem inny wykonuje poprawnie i obciążasz pierwszego mistrza partaninki. Może trwać dochodzenie zapłaty jesli nie ma majatku, lecz odpuścic nie należy.
https://forum.murator.pl/topic/233719-brak-hydroizolacji-w-%C5%82azience-na-pi%C4%99trze/#findComment-7434195